Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2007

Ανακοίνωση του ΣΥΝ γεννά νέα ερωτήματα για τις πραγματικές θέσεις και αρχές του κυρίου Αλαβάνου

Ο Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας με ανακοίνωσή του στις 18/10/2007 κατηγορεί το ΚΚΕ πως "μέσω του Ριζοσπάστη και του διαδικτύου έχει εξαπολύσει επίθεση όχι ενάντια στον Πρόεδρο της Ν.Δ. αλλά στον Πρόεδρο του ΣΥΝ σε σχέση με τη θέση που δήθεν είχε κάποτε για τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών ως ευρωβουλευτής."

Μεταξύ των άλλων αναφέρει: "Άνοιξε (σσ το ΚΚΕ) λοιπόν τους φακέλους του και ανέσυρε μια έκθεση του Ευρ. Κοινοβουλίου για τα Πανεπιστήμια (Cortines,2002), κατηγορώντας τον Αλ. Αλαβάνο ότι είναι υπέρ των ιδιωτικών Πανεπιστημίων και την υπερψήφισε... Το κακό για το ΚΚΕ είναι ότι ο Αλέκος Αλαβάνος ήταν απών από το Στρασβούργο και την ψηφοφορία."


Το δελτίου τύπου του ΣΥΝ αναφέρεται και στην πρόταση της Επιτροπής Πολιτισμού, Νεότητας, Παιδείας, Μέσων Ενημέρωσης και Αθλητισμούτου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που δημοσιεύσαμε κι εμείς πριν μερικές μέρες. Πιό συγκεκριμένα μας ενημερώνει: "Επικαλείται ακόμα το ΚΚΕ, ψάχνοντας τους φακέλους του με το ποινικό μητρώο του ΣΥΝ, ένα κείμενο με ψηφοφορία που έγινε προηγουμένως στην Επιτροπή Παιδείας του Ευρ. Κοινοβουλίου, όπου το ψήφισμα εγκρίθηκε ομόφωνα. Ξέρει πολύ καλά όμως η ηγεσία του ΚΚΕ και μπορεί να ρωτήσει τους ευρωβουλευτές του, ότι στις Επιτροπές του Ευρ. Κοινοβουλίου δεν γίνεται ούτε ηλεκτρονική ούτε ονομαστική ψηφοφορία, ούτε καταγραφή όπως στην Ολομέλεια. Γίνεται ψηφοφορία με ανάταση του χεριού από τους βουλευτές που βρίσκονται εκείνη τη στιγμή μέσα στην αίθουσα, αλλά στο κείμενο μπαίνουν τυπικά όλα τα ονόματα των βουλευτών - μελών της Επιτροπής."

Το πλήρες κείμενο/ανακοίνωση του ΣΥΝ μπορείτε να δείτε εδώ.

Εμείς από την πλευρά μας θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ακριβώς τι αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και πως παρουσιάζει την ψηφοφορία. Διαβάζουμε από τη σχετική ιστοσελίδα:

"ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ

Κατά τις συνεδριάσεις της στις 20 Νοεμβρίου 2001, 18 Απριλίου 2002 και 23 Μαΐου 2002, η επιτροπή εξέτασε το σχέδιο έκθεσης.

Κατά την τελευταία ως άνω συνεδρίαση, η επιτροπή ενέκρινε το σχέδιο νομοθετικού ψηφίσματος ομόφωνα.

Ήσαν παρόντες κατά την ψηφοφορία οι βουλευτές: Vasco Graça Moura (ασκών την προεδρία), Cristina Gutiérrez Cortines (εισηγήτρια), Αλέξανδρος Αλαβάνος, Pedro Aparicio Sánchez, Juan José Bayona de Perogordo (αναπλ. Francis Decourrière), Christopher J.P. Beazley, Janelly Fourtou (αναπλ. Marielle de Sarnez), Marie-Hélène Gillig (αναπλ. José María Mendiluce Pereiro), Lissy Gröner, Ruth Hieronymi, Ulpu Iivari, Renzo Imbeni, Lucio Manisco, Maria Martens, Antonio Mussa, Gérard Onesta, Barbara O'Toole, Doris Pack, Christa Prets, Gianni Vattimo, Sabine Zissener και Μυρσίνη Ζορμπά (αναπλ. Giorgio Ruffolo)."



Ολόκληρη η έκθεση της αρμόδιας επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου εδώ.

Θα ήθελε μήπως ο κύριος Αλαβάνος να διαψεύσει τα πρακτικά και τις ανακοινώσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου;
Γνώριζε ο κύριος Αλαβάνος το παραπάνω κείμενο;
Αν ναι, γιατί επέτρεψε να γράφονται ανακρίβειες για τις θέσεις του;
Γιατί ο "επαναστάτης" κύριος Αλέξανδρος Αλαβάνος δεν αντέδρασε στην επιτροπή που μετείχε; Μία διαμαρτυρία; Μία ανακοίνωση;
Ή μήπως αντέδρασε και μας το έκρυβε;
Άφησε την ΕΕ να τον καπελώσει;
Μήπως φωνάζει μόνο εκεί που τον παίρνει;
Ή πράγματι άλλαξε τη θέση του για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια όπως τον κατηγορεί το ΚΚΕ;

Η ανακοίνωση του ΣΥΝ προσπαθεί ναι μεν να αποστομώσει το ΚΚΕ και τα όργανα του (δεν ξέρω αν στα "όργανα" περιλαμβάνει και το ιστολόγιό μας), αλλά στην πραγματικότητα θολώνει ακόμα περισσότερο το τοπίο.

Πριν την ανακοίνωση είχαμε την αίσθηση πως ο κύριος Αλαβάνος απλώς άλλαξε την άποψη του, ούτε ο πρώτος είναι ούτε ο τελευταίος.

Τώρα δεν είμαστε σίγουροι αν άλλαξε την άποψη του ή όταν ήταν Ευρωβουλευτής είχε μετατραπεί σε "Yes Man". Μήπως μας λέει ψέματα το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο; Θα μπορούσε κάποιος να βγει να μας πει ανοιχτά τι ακριβώς συμβαίνει;

Η απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα είναι θέμα αρχής για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Οφείλει να αποσαφηνίσει τη θέση του, όχι μόνο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, αλλά και για το ποιός είναι ο ίδιος... Είναι ένας ασυμβίβαστος επαναστάτης ή ένας χαμαιλέοντας της πολιτικής που ξέρει να προσαρμόζεται ανάλογα με το περιβάλλον που βρίσκεται;

4 σχόλια:

Μάρκος είπε...

Λαυράκι έβγαλες!!

Ανώνυμος είπε...

Το ψήφισμα αυτό, 6 χρόνια παλιό (2001) το έχω ήδη μπροστά μου.

Αναφέρεστε ασφαλώς σe δύο μικρά τμήματα αυτού του τεράστιου σε όγκο ψηφίσματος:

1) (η επιτροπή...)
23. πιστεύει ότι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ή ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα αποτελούν μέρος του ευρωπαϊκού εκπαιδευτικού συστήματος και συμβάλλουν στην ανάπτυξή του. Ωστόσο, πιστεύει ότι αυτά τα ιδρύματα πρέπει να χαρακτηρίζονται από διαφανή διαχείριση και να υποβάλλονται στις διαδικασίες αξιολόγησης της ποιότητας της διδακτέας ύλης και των αποτελεσμάτων·

Και 2)
"Σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει να γίνει σαφής η ανάγκη συνύπαρξης δημοσίων και ιδιωτικών πανεπιστημίων. Τα πανεπιστήμια αυτά μπόρεσαν να συνυπάρξουν κατά τη διάρκεια της ιστορίας του ευρωπαϊκού διδακτικού συστήματος και, σήμερα, μπορούν να θεωρηθούν αλληλοσυμπληρούμενα, δεδομένου ότι η ιδιωτική εκπαίδευση μπορεί να ανοίξει νέους δρόμους και να προσεγγίσει τομείς που δεν είναι πάντοτε προσπελάσιμοι στα δημόσια πανεπιστήμια. Όπως και να έχει το πράγμα, το Κοινοβούλιο θα υπερασπισθεί πάντοτε την παιδαγωγική αυτονομία των πανεπιστημίων."

Το ψήφισμα αφορούσε γενικά και αόριστα κατευθύνσεις προς τις οποίες θα μπορούσε ή θα έπρεπε να κινηθεί η Ευρωπαϊκή Πολιτική στην Παιδεία.

Αν δεν υπήρχε η θετική στάση απέναντι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν θα υπήρχε και θετική αντιμετώπιση των μη-κερδοσκοπικών ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Για παράδειγμα, αυτό θα απέκλειε και την ίδρυση στο μέλλον ακόμη και Εργατικού Πανεπιστήμιου της ΓΣΣΕ ή Πανεπιστήμιου Μαρξιστικών Σπουδών του ΚΚΕ.

Γνώμη μου είναι ότι δεν μπορεί να ισχύσει επ' άπειρον ή τόσο απόλυτα ο αρνητισμός απέναντι σε τέτοιες προοπτικές. Φυσικά αυτό είναι εντελώς διαφορετικό θέμα από τη σύγχρονη Νεοελληνική πραγματικότητα της διαφθοράς και των ημετέρων, που... περιμένουν πως-και-τι για να δώσουν τη χαριστική βολή στο επίπεδο της Παιδείας μέσω στυγνής κερδοσκοπίας.

Επομένως, πολύ ορθώς ο Αλαβάνος υπέγραψε, τότε, εκείνο το ψήφισμα και επίσης πολύ ορθώς δεν συναινεί στις σημερινές μεθοδεύσεις ξεπουλήματος της αρκετά προβληματικής Ελληνικής Παιδείας.

ΔΕΝ βλέπω που είναι το πρόβλημα, παρά μόνο στη... στενομυαλιά πολύ μεγάλου μέρους του Ελληνικού Λαού, να κατανοήσει προφανή πράγματα, σε σημείο ώστε κάποιοι... φοβούνται να τα πουν με το όνομά τους. Αλλά δεν είμαι καν σίγουρος ότι αυτοί περιλαμβάνουν τον Αλαβάνο.

ΑΛΛΟ Ευρώπη, ΑΛΛΟ Ελλάδα...

thanos126 είπε...

Ενδεχομένως να βοηθούσε κάπως την αξιοπιστία του μπλογκ σας αν επιλέγατε να ασχολειθήτε και με άλλα θέματα πέραν του "θάβω το Συνασπισμό". Φαίνεται σαν να είστε προκατηλλειμένοι και η προκατάληψη μειώνει την ευθυκρισία και την αντικειμενικότητα...

Ανώνυμος είπε...

Μα το ιστολόγιο λέγεται ΣΥΡΙΖΑ-watch ακριβώς επειδή κάνει κριτική στο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και προσπαθεί να αποκαλύψει τη διγλωσσία και την υποκρισία των στελεχών του. Το παραπάνω άρθρο με τα στοιχεία που προσκομίζει εσένα δε σου λέει τίποτα;