Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2007

Η βία η δική του όχι η δική μας

Ο κ Αλαβάνος, επιτέθηκε επίσης και στην υπουργό Εξωτερικών για τις θέσεις που εξέφρασε σε ότι αφορά τα επεισόδια με τους κουκουλοφόρους λέγοντας:

«Δεν έχουμε πρωθυπουργό, δεν έχουμε κάμερες, χαφιέδες; Πρέπει να ασχοληθεί η υπουργός Εξωτερικών και με τον ΣΥΝ και με τους κουκουλοφόρους; Την ενδιαφέρουν τα θέματα αυτά αλλά δεν έχει ακούσει για το «Γκουαντάναμο», δεν ξέρει τι γίνεται στο Ιράκ, στη Βαγδάτη, δεν βλέπει ότι Αμερικανοί βιάζουν κοριτσάκια, δεν γνωρίζει τι γίνεται με την FYROM, και ασχολείται με τον ΣΥΝ και με τις εκδηλώσεις βίας που μπορεί να γίνουν στον ένα ή άλλο δρόμο της Αθήνας»;

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΣΥΝ αναφερόμενος στις επικρίσεις που ακούγονται ότι το κόμμα του, ότι δεν παίρνει σαφή θέση και δεν καταδικάζει τους κουκουλοφόρους τόνισε:


«Μας βάζετε το ερώτημα αν ο ΣΥΝ καταδικάζει ή όχι. Ναι, ο ΣΥΝ καταδικάζει τις ασφαλίτικες μεθόδους απέναντι στην αριστερά. Περάσαμε σε μια περίοδο τεκμηρίωσης της συκοφάντησης του ΣΥΝ που ξεκίνησε με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, συνεχίστηκε με τον πρωθυπουργό και σήμερα με τα «παπαγαλάκια»".


«Θα δίνουμε τη μάχη για τη δημοκρατία και τις ελευθερίες όσο και αν δεν σας αρέσει. Δεν θα σας κάνουμε τη χάρη και θα μας βρίσκεται πάντα εκεί όπου παραβιάζονται οι ανθρώπινες ελευθερίες και τα δικαιώματα. Είμαστε αντίθετοι σε πράξεις βίας από όπου και αν προέρχονται».


Τέλος, ο κ Αλαβάνος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να ενοχοποιήσει το ΣΥΝ για τις θέσεις του για το πανεπιστημιακό άσυλο υποστηρίζοντας ότι «
οι ηγέτες των κουκουλοφόρων δεν έχουν συλληφθεί μέχρι σήμερα, γιατί αποτελούν τμήμα του παρακράτους".

«Είναι ευτελή τα επιχειρήματα αυτά της κυβέρνησης, γιατί δεν φταίει το άσυλο που δεν μπορούμε να συλλάβουμε το παρακράτος. Δεν μπορεί το άσυλο να λειτουργήσει στη Φιλελλήνων, στη Πατησίων; Ποιόν κοροϊδεύετε; Έχετε ευθύνες γιατί συναινείτε στο παρακράτος και γιατί φτιάχνετε ένα παρακράτος. Γι αυτό ο ΣΥΝ θα είναι πάντα απέναντι σας», κατέληξε ο κ Αλαβάνος.



Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταδικάζει τους κουκουλοφόρους

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταδικάζει τη βία των κουκουλοφόρων γιατί, όπως λέει ο κ. Χρ.Παπαδόπουλος, γραμματέας του Δικτύου Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών - μετέχει και στον ΣΥΡΙΖΑ και στο Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα -, «θεωρούμε ότι πρόκειται για τη λεγόμενη μητροπολιτική βία, την ίδια που υπάρχει στα προάστια του Παρισιού, του Λονδίνου και αλλού. Είναι σαν να καταδικάζεις την παραβατικότητα των φτωχών. Εμείς επιμένουμε στις πολιτικές για να ξεπεραστούν αυτά τα φαινόμενα, δεν θέλουμε να στηρίξουμε μέτρα καταστολής». «Είναι υποκριτικό» παρατηρεί και ο κ. Ν. Γιαννόπουλος, μέλος του Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, «να συγκινούμαστε από την έκρηξη των νεαρών αποκλεισμένων στα προάστια του Παρισιού και να γινόμαστε δυσανεκτικοί και αυταρχικοί απέναντι στην οργή και στην απόγνωση των δικών μας παιδιών από τα αθηναϊκά προάστια. Η κυβέρνηση και οι μηχανισμοί καταστολής θεωρούν ότι φορείς της Δικαιοσύνης είναι οι πραίτορες. Εμείς θεωρούμε ότι ανέκαθεν ήταν οι δούλοι και οι Σπάρτακοι. Ως Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα δεν πιστεύουμε ότι υπάρχουν αναλώσιμοι άνθρωποι και περιττά δικαιώματα» υποστηρίζει.

Παρά την επιθυμία τους να προασπίζουν δικαιώματα, ούτε ο Συνασπισμός θέλει να ανοίξει βεντέτα με τις ομάδες του αντιεξουσιαστικού χώρου ούτε το Δίκτυο. Π.χ., για τη δολοφονική επίθεση που δέχθηκε ο τέως πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Χρ. Πολυζωγόπουλος το Δίκτυο επισήμως λέει ότι δεν πήρε θέση. Στην πραγματικότητα, ορισμένα μέλη του (και αυτό έχει χαλαρή οργάνωση) εξέδωσαν μια πολύ σκληρή ανακοίνωση για την επίθεση, την οποία όμως δεν τόλμησαν να δώσουν στη δημοσιότητα. Κυκλοφόρησε χέρι χέρι αλλά το Δίκτυο απειλήθηκε με καταστροφή των γραφείων του. Η όσμωση του Συνασπισμού με τον χώρο των κινημάτων κατά της παγκοσμιοποίησης επανέφερε την άποψη - που εκφράζει σήμερα ο κ. Πολύδωρας - για τη σύνδεση του κόμματος με το Δίκτυο και τα Εξάρχεια. Η Αστυνομία δεν εγκατέλειψε τη θεωρία περί «συγκοινωνούντων δοχείων» που έχουν ως δεξαμενή τα Εξάρχεια.


12/03/07 17:25

Κυβερνητική κάλυψη σε ΕΛ.ΑΣ. και υπουργείο Δημόσιας Τάξης για τα πρόσφατα επεισόδια

Κάλυψη στην ΕΛ.ΑΣ. και το υπουργείο Δημόσιας Τάξης για τους χειρισμούς σχετικά με τα πρόσφατα επεισόδια παρείχε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ.Ρουσόπουλος. Την ίδια ώρα, επανήλθαν στην κόντρα τους με αιχμηρές δηλώσεις οι Αλ.Αλαβάνος και Β.Πολύδωρας.

Αναφερόμενος στα πρόσφατα επεισόδια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «γίνεται προσπάθεια από την αστυνομία να αντιμετωπιστούν τέτοιου είδους φαινόμενα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Ερωτηθείς για δηλώσεις πανεπιστημιακών καθηγητών περί μη εφαρμογής του νόμου-πλαισίου, ο Θόδωρος Ρουσόπουλος τόνισε ότι «στις Δημοκρατίες οι νόμοι πρέπει να γίνονται σεβαστοί». Ακόμη, σημείωσε πως «το φοιτητικό Κίνημα έχει προσφέρει στη δημοκρατία και κανείς δεν δικαιούται, για να παίξει τα δικά του παιχνίδια, να το εκμεταλλεύεται προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση».

Ο κυβέρνητικός εκπρόσωπος κλήθηκε να σχολιάσει δήλωση του υπουργού Δημόσιας Τάξης ότι απαιτείται η συναίνεση της αντιπολίτευσης για να αντιμετωπισθεί το θέμα των «κουκουλοφόρων-φοιτητών» και παρατήρησε ότι για το θέμα των κινητοποιήσεων που γίνονται με αφορμή τον νόμο - πλαίσιο, από ανθρώπους, που έχουν επιλέξει τη βία και προσπαθούν να κάνουν γνωστές τις απόψεις τους, αν έχουν απόψεις, η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί.

Αναφορικά με το αίτημα του προέδρου του ΣΥΝ Αλέκου Αλαβάνου να επισκεφθεί στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής συλληφθέντες στα τελευταία επεισοδια, ο Θ.Ρουσόπουλος δήλωσε πως δεν θα σχολιάσει μια «πολιτική πρωτοβουλία που αναλαμβάνει αρχηγός κόμματος», ενώ σε συναφείς ερωτήσεις παρατήρησε ότι ο Ποινικός Κώδικας είναι σαφής ως προς τις επισκέψεις σε συλληφθέντες.

Απαντώντας, ο ΣΥΝ τονίζει: «Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Ρουσόπουλος, συνεχίζει την παραπληροφόρηση σχετικά με την επίσκεψη του Προέδρου του ΣΥΝ στη ΓΑΔΑ. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ ζήτησε -όπως γίνεται σαφές και από τις δηλώσεις του εκείνη τη νύχτα στους δημοσιογράφους- όχι τη συνάντηση του ίδιου με τους συλληφθέντες, αλλά την άσκηση του στοιχειώδους δικαιώματος των κρατουμένων να έχουν επαφή με γιατρό -όσοι ήταν τραυματίες- και με δικηγόρο, όπως δικαιούνταν. Δικαίωμα που καταπατήθηκε με προκλητικό τρόπο. Ας γνωρίζει, επιτέλους, η κυβέρνηση ότι εκεί που παραβιάζονται δικαιώματα και ελευθερίες των νέων, εκεί θα βρίσκεται πάντα και ο ΣΥΝ«.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ.Αλαβάνος ζήτησε να μην προωθηθεί για ψηφοφορία στο σύνολό του ο νόμος-πλαίσιο για την Παιδεία, ώστε να ξανασυζητηθεί με νέους όρους.

Μετά τη συνάντηση που είχε το μεσημέρι της Δευτέρας, με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Αλαβάνος επισήμανε πως μετέφερε στον κ. Παπούλια τη βαθιά ανησυχία του κόμματός του για την αντιμετώπιση της νέας γενιάς από την κυβέρνηση, όχι μόνον όσον αφορά τη δημόσια και δωρεάν Παιδεία, αλλά και για τα κρούσματα βίας, προσθέτοντας ότι παραβιάζονται βασικά δικονομικά δικαιώματα σε νέους και νέες.

«Εμείς καταδικάζουμε τη βία, από όπου και αν προέρχεται και είμαστε αντίθετοι με τη στρατηγική της έντασης που καλλιεργεί η κυβέρνηση» υπογράμισε ο κ. Αλαβάνος, ενώ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με επικρίσεις που δέχεται το κόμμα του για υποκίνηση των διαδηλώσεων, δήλωσε ότι όποιος μιλά για υποκίνηση δεν έχει καταλάβει τίποτα, γιατί οι φοιτητές υπερασπίζονται αξίες. Σε ότι αφορά τους κουκουλοφόρους τόνισε ότι η κυβέρνηση τους έχει μετατρέψει σε μείζον πρόβλημα.

Εν τω μεταξύ, επανερχόμενος ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Β.Πολύδωρας κάνει λόγο για αντάρτικο πόλεων και καλεί τα κοινοβουλευτικά κόμματα να καταδικάσουν τη δράση των κουκουλοφόρων. Μιλώντας στην Απογευματινή της Δευτέρας, ο κ. Πολύδωρας αφήνει αιχμές για κάποιους, οι οποίοι κλείνουν το μάτι στις ομάδες αυτές. «Ας το σκεφτούν πολύ καλά αυτό» λέει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, μιλώντας σε σύσκεψη της ΕΛ.ΑΣ. τόνισε ότι σε όλες τις ενέργειες της αστυνομίας πρέπει να υπάρχει ψυχραιμία και υπομονή και τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση χρειάζεται οργάνωση της άμυνας. «Εννοείται άμυνα στον κύβο! Με ψυχραιμία και απόκρουση των επιθέσεων» επισήμανε.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εφ' όλης της ύλης Συνέντευξη Τύπου του Αλ. Αλαβάνου

- Κολακεύετε πολύ τη νέα γενιά.. Δεν σας ακούσαμε ποτέ να καταδικάζετε ακόμη και τους χουλιγκάνους της πολιτικής που δρουν με απολίτικη βία. Δεν τους υιοθετείτε, αλλά δεν τους καταδικάζετε. Ένα. Το δεύτερο αφορά το θέμα της εθνικής άμυνας. Στη Θεσσαλονίκη είπατε να κοπεί το 30% των εξόδων για την εθνική άμυνα, προκειμένου να πάμε σε κοινωνικές παροχές. Στη συγκέντρωση την πλ. Κοτζιά είπατε το 50%... Μήπως είναι πολύ σοβαρή υπόθεση η εθνική άμυνα, για να την αντιμετωπίζουμε με κάποια αμεριμνησία;…

Στο πρώτο θέμα θέλω να πω ότι δεν κολακεύουμε. Δεν κολακέψαμε τους συμβασιούχους, δεν κολακέψαμε τους ενοικιαζόμενους εργαζόμενους, τους εργαζόμενους με το stage και τους φοιτητές και τους σπουδαστές. Συμπαραστεκόμαστε στους αγώνες τους και είναι αγώνες που μπορούν να φέρουν αποτελέσματα.

Από κει και πέρα, οι εκλογές είναι πολύ σοβαρές ώστε να συνεχίζουμε αυτά τα παραμύθια ότι στην Ελλάδα το πρόβλημα είναι οι κουκουλοφόροι.

Στο δεύτερο θέμα για την εθνική άμυνα. Ζητάμε μια ουσιαστική και μεγάλη μείωση στις δαπάνες για τους εξοπλισμούς. Θυμίζω ότι πάνω από 400 € πληρώνει ο καθένας ετησίως, απ΄ όσους είναι μέσα στην αίθουσα αυτή, από τα αδέρφια, τα ξαδέρφια, τους γονείς του, τα ανίψια του, μέχρι τα βρέφη τα οποία βρίσκονται στα μαιευτήρια.

Πιστεύουμε ότι μπορούμε να προχωρήσουμε σε μείωση, στο μισό, των δαπανών για τους εξοπλισμούς και από κει και πέρα είναι η κοινωνική προστασία, που μπορεί να πάρει ένα μεγάλο μέρος, όπως είπαμε 30%, δεν μπορούμε να αφήσουμε απ΄ έξω αξιοποίηση και στο χώρο της Παιδείας και στο χώρο της τεχνολογίας και στο χώρο της καινοτομίας και στο χώρο της υγείας.

Φαντάζομαι ότι ειδικά στο τελευταίο ήξερε για ποιόν μιλάει...

1 σχόλιο:

Greg είπε...

Εξαιρετική παράθεση κειμένων. Βάζεις όμως παρα πολλά μαζί και θα βαριέται ο περαστικός να διαβάζει!