Τρίτη 18 Μαρτίου 2008

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της επιχειρηματικής δραστηριότητας

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Όχι όλης βέβαια, απλά αυτής που αφορά την ινδική κάνναβη! Ο κ Ψαριανός φανερά ενοχλημένος από την αδυσώπητο και λυσσαλέο γραφειοκρατισμό του ελληνικού κράτους, κάνει επερώτηση στη βουλή για την απελευθέρωση των εμπορικών δραστηριοτήτων των προϊόντων ήμερης κάνναβης.

Βέβαια ο κ Ψαριανός είναι σίγουρος ότι αν άφηνε την εμπορία τέτοιων προϊόντων στα χέρια του κρατικού μηχανισμού, όπως έχουμε αφήσει την υγεία και την παιδεία, οι φίλοι του θα είχαν πάθει στερητικό από την κακή και λίγη ποιότητα του προϊόντος.

Για την ιστορία παραθέτω και την επερώτηση αυτούσια:
Διώξεις σε βάρος εμπόρων προϊόντων ήμερης κάνναβης

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ

Ερώτηση Προς τους κκ. Υπουργό Ανάπτυξης Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Από το 1998 έχουν ξεκινήσει στη χώρα μας διώξεις κατά της εμπορίας προϊόντων (ενδυμάτων, καλλυντικών, τροφίμων κ.α) που κατασκευάζονται από ήμερη (κλωστική) κάνναβη (Cannabis sativa). Φυτό που πέρα από το επίμαχο συνθετικό – «κάνναβη» - δεν έχει άλλο κοινό με τη γνωστή μας ινδική κάνναβη (Cannabis indika) από την οποία σίγουρα δεν παράγονται είδη ρουχισμού.

Η αδικαιολόγητη πλέον αυτή τακτική, που διαρκεί 9 χρόνια έχει ταλαιπωρήσει και συνεχίζει να ταλαιπωρεί πάνω από 15 επιχειρηματίες εξουθενώνοντάς τους οικονομικά και ψυχικά, δυσφημώντας το επαγγελματικό τους όνομα και αποδυναμώνοντάς τους στην περαιτέρω επαγγελματική τους δραστηριότητα. Οι εν λόγω πολίτες παραπέμπονται σε δίκες για το κακούργημα της κατοχής και εμπορίας ναρκωτικών ουσιών.

Αυτά όλα συμβαίνουν επειδή η Ελλάδα δεν έχει εναρμονιστεί ακόμα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς οι οποίοι επιτρέπουν και μάλιστα ενισχύουν στρεμματικά την καλλιέργεια ήμερης (κλωστικής) κάνναβης και την πώληση προϊόντων που προέρχονται από αυτή με την προϋπόθεση ότι δεν περιέχουν την ψυχοδραστική ουσία (τετραϋδροκανναβινόλη THC) σε ποσότητα ανώτερη του 0,2%. Βάση για την ευρωπαϊκή νομοθεσία αποτέλεσε ο κανονισμός 1308/1970 περί κοινής οργανώσεως αγοράς στον τομέα του λίνου και της καννάβεως ο οποίος δεν καθόριζε ελάχιστη επιτρεπόμενη περιεκτικότητα τετραϋδροκανναβινόλης. Μεταγενέστεροι τροποποιητικοί κανονισμοί – με τελευταίο τον 953/2006 – καθόρισαν την παραπάνω (0,2%) περιεκτικότητα τετραϋδροκανναβινόλης.

Να σημειωθεί ότι η περιεκτικότητα της εν λόγω ουσίας είναι κατά κανόνα πολύ μικρότερη σε όλα τα προϊόντα που έχουν αποτελέσει αντικείμενο διώξεων και τα οποία ουδέποτε αναλύθηκαν λεπτομερώς από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Επιπλέον, η περιεκτικότητα της προαναφερόμενης ψυχοδραστικής ουσίας έχει σημασία κυρίως για τα βρώσιμα και πόσιμα προϊόντα.

Συνεπώς η στάση των ελληνικών Αρχών πέρα από το ότι είναι ακατανόητη συνιστά και παραβίαση του κοινοτικού δικαίου αφού εμποδίζει την ελεύθερη κυκλοφορία προϊόντων που παράγονται και κινούνται νόμιμα στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παράλληλα, αρκετός λόγος έχει γίνει και για τα πλεονεκτήματα που θα μπορούσε να έχει η χώρα μας από μία στροφή προς την καλλιέργεια της αθώας και ακίνδυνης ήμερης (κλωστικής) κάνναβης, η οποία θα μπορούσε να είναι εναλλακτική ή συμπληρωματική στην καλλιέργεια άλλων φυτών, τη στιγμή που στη Γαλλία και στη Γερμανία με στρεμματικές επιδοτήσεις έχουν καλλιεργηθεί χιλιάδες στρεμμάτων του εν λόγω φυτού.

Με αυτά τα δεδομένα, ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:
  • Πότε πρόκειται να εφαρμοστεί ο κανονισμός της ΕΕ ο οποίος θα έπρεπε να δεσμεύει τη χώρα μας ήδη από την ένταξη της στην ΕΟΚ το 1981;
  • Πρόκειται να προβούν σε ενέργειες προκειμένου να σταματήσει αυτός ο παραλογισμός, οι διώξεις και η παραβίαση του δικαιώματος Ελλήνων πολιτών να εμπορεύονται προϊόντα καθ’ όλα νόμιμα;
  • Ενδέχεται να στηρίξουν και να προωθήσουν την αγροτική καλλιέργεια ήμερης (κλωστικής) κάνναβης σε περιοχές της Ελλάδας όπου θα μπορούσε αυτή να ευδοκιμήσει;
Η δικιά μου συμβουλή προς τον κ Ψαριανό είναι στις επόμενες εκλογές να θέσει υποψηφιότητα στην εκλογική περιφέρεια Ζωνιανών. Νομίζω ότι θα εκλεγεί πανηγυρικά...

16 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Cacofonix είπε...

Δεν υπάρχει περίπτωση να ανεχθώ βρισιές. Γι' αυτό κόκκινη κι όχι μωβ κάρτα...

vangelakas είπε...

ο τσιπουριανός λοιπόν πού φωτογραφιζόταν μέ τόν Ριζοσπάστη, έχει διαβάσει άραγε ποτέ τί λένε οι σταλίνες γιά τό μαυράκι;

Ανώνυμος είπε...

Σωστά. Η υποκρισία ορισμένων, δεν έχει όρια! Ο κύριος αυτός, μας δουλεύει όλους! Είναι βέβαια και θέμα προτεραιοτήτων: κάποιοι πεινάνε και τα "αριστερά" κόμματα, αντί να ασχολούνται με αυτούς, ασχολούνται με την... κλωστική κάνναβη! Έλεος!

Ανώνυμος είπε...

Και κάτι ακόμα: διαβάστε τι έλεγαν τα φυλλάδσια της ΕΠΟΝ το 1944, για την κάνναβη!

Ανώνυμος είπε...

Ο κάθε βουλευτής πρέπει να ασχολείται με τα ζητήματα των ψηφοφόρων του.
Μάλλον το πιο φλέγον ζήτημα των ψηφοφόρων του κυρίου αυτού είναι η Cannabis (sativa ή indika)!

Ανώνυμος είπε...

έχετε κάποια ουσιαστική αντίρηση στα ερωτήματα του βουλευτή?
ή παίζετε με την πιθανή άγνοια των αναγνωστών σας?

Skinious είπε...

Βρε παιδιά, αυτά ξέρει ο άνθρωπος, αυτά λέει. Με τι θα ασχοληθεί?

Συγχαρητήρια για το site. Στηρίξτε και την επαρχία: http://skinious.blogspot.com !

Cacofonix είπε...

@ανώνυμος
Το τι πιστεύω εγώ κι αν έχω αντιρρήσεις είναι δικό μου θέμα. Εδώ σχολιάζουμε μια επερώτηση βουλευτή στην Ελληνική βουλή.
Εκείνο όμως που μου κάνει εντύπωση είναι ότι ο κ Ψαριανός εμπιστεύεται τους ιδιώτες στην εμπορία φυτικής κάναβης, για να είναι σίγουρος ότι θα υπάρχει...
Σ' όλα τα υπόλοιπα, που δεν έχουν και τόσο μεγάλη σημασία, εμπιστεύεται μόνο το κράτος...

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Cacofonix είπε...

Δεν υπάρχει περίπτωση να ανεχθώ βρισιές. Εδώ υπάρχει σεβασμός και διάλογος κι όχι φωνές και βρισιές.
Ο καθένας μπορεί να λέει ότι θέλει αλλά σε κόσμια πλαίσια.

Ανώνυμος είπε...

Πρόλαβα να διαβάσω το προηγούμενο σχόλιο που έσβησες. Καμμία βρισιά! Ρεζίλι για την ασχετοσύνη σου σε έκανε.

Ανώνυμος είπε...

"Βέβαια ο κ Ψαριανός είναι σίγουρος ότι αν άφηνε την εμπορία τέτοιων προϊόντων στα χέρια του κρατικού μηχανισμού, όπως έχουμε αφήσει την υγεία και την παιδεία, οι φίλοι του θα είχαν πάθει στερητικό από την κακή και λίγη ποιότητα του προϊόντος"

Έτσι ορίζεις τα πλαίσια της κοσμιότητας; Ώπα μεγάλε! Πάρτο αλλοιώς. Κόλλησε στη λάσπη.

Cacofonix είπε...

"Πρόλαβα να διαβάσω το προηγούμενο σχόλιο που έσβησες. Καμμία βρισιά! Ρεζίλι για την ασχετοσύνη σου σε έκανε."

Λέγε - λέγε θα το πιστέψεις στο τέλος... Κι είσαι στα όρια...

"Έτσι ορίζεις τα πλαίσια της κοσμιότητας; Ώπα μεγάλε! Πάρτο αλλοιώς. Κόλλησε στη λάσπη."

Δεν μπορώ να καταλάβω που είναι οι βρισιές. Ο κ Ψαριανός έκανε μια επερώτηση γιατί πιθανότατα κάποιοι ψηφοφόροι του είχαν πρόβλημα.
Ο κ Ψαριανός είναι υπέρ της ιδιωτικής πρωτοβουλίας όσον αφορά την ήμερη κάνναβη. Εγώ κατανοώ ότι παίρνει τέτοια θέση για να είναι σίγουρος για την απρόσκοπτη λειτουργία της αγοράς ήμερης κάνναβης, αφού με το κράτος γνωρίζει ότι δεν μπορεί να πάρει τέτοια υπηρεσία. Θα εξαρτιέται από τους κομματικούς εγκάθετους...

Καλά στο ΣΥΡΙΖΑ δεν σας έχουν μάθει να μιλάτε χωρίς προσωπικές αντεγκλήσεις; Ή όσο πιο προσωπική είναι η επίθεση τόσο πιο πολύ ανεβαίνεις στην ιεραρχία; Και παίρνω παράδειγμα από την συμπεριφορά του Alex Sr στη βουλή προχτές...

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.