Τρίτη 3 Ιουνίου 2008

Ο ΣΥΡΙΖΑ για το βιβλίο της ΣΤ΄ δημοτικού

Αναδημοσιεύουμε την άποψη μελών του ΣΥΡΙΖΑ για το βιβλίο ιστορίας της ΣΤ' δημοτικού από το zeitgeist-gr.blogpot.com αλλά και την άποψη τους για την Ελληνική ιστορία γενικότερα...

Ένα κείμενο που δείχνει τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά το περιβόητο βιβλίο της ιστορίας με τίτλο "Μια πιο ψύχραιμη και εκ των υστέρων ανάλυση για το βιβλίο ιστορίας της ΣΤ΄ Δημοτικού". Πως μέσα από τον μετριοπαθή λόγο περνάει αυτά που θέλει... Συγγραφέας του άρθρου είναι ο Δημήτρης Α. Κατσορίδας. Αλλά ας δούμε μερικά τμήματα του άρθρου.

"οι κρατούντες δεν θέλουν σχολείο που θα μορφώνει, αλλά σχολείο που θα διαμορφώνει συνειδήσεις με βάση την κρατούσα αστική ιδεολογία"
Σύμφωνοι αλλά ποιοι κρατούντες; Εδώ έχουμε τους Έλληνες κρατούντες και τους Αμερικάνους, που μέσω του G.Soros επέβαλαν τη δική τους ιστορία (πρόγραμμα track two).

"Η κυρίαρχη αντίληψη που υπάρχει μέσα στον ελληνικό κοινωνικό σχηματισμό είναι αυτή που αποδέχεται την λεγόμενη «αδιάσπαστη συνέχεια του ελληνισμού» από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι σήμερα, χωρίς επιδράσεις και αλλοιώσεις, ο οποίος πάντα «μεγαλουργεί» σαν ένα «ενιαίο σύνολο» χωρίς κοινωνικές αντιθέσεις και συγκρούσεις, παρά τα εμπόδια που του βάζουν «πάντα», «κάποιοι» ισχυροί."
Τους ενοχλεί πολύ το ελληνικό έθνος και η κοινονική του ενότητα, δε νομίζετε;

"Όπως εύστοχα παρατηρεί ο Γ. Ανδρουλιδάκης, «Το περιβόητο – και καταφανώς άστοχο – απόσπασμα για το ΄΄συνωστισμό των Ελλήνων΄΄ στη Σμύρνη του ’22, δεν αποτελεί το φρούτο κάποιας ξαφνικής λατρείας για τον τούρκικο εθνικισμό. Η σημασία του συνίσταται στο ότι αποδραματοποιώντας τη σφαγή της Σμύρνης, ο ελληνικός εθνικισμός απαλλάσσεται από την υποχρέωση να εξηγήσει κάποτε πώς και γιατί βρέθηκε ο ελληνικός στρατός το 1922 έξω από την Άγκυρα…»"
Έτσι δικαιολογείται δηλαδή η αποσιώπηση της πυρπόλησης! Γιατί αλλιώς θα έπρεπε να ειπωθούν και τα λάθη της ελληνικής κυβέρνησης.Οπότε συμφωνεί ότι πρέπει να σβηστούν τα λάθη του παρελθόντος και από τις δύο πλευρές (σημείωση ΣΥΡΙΖΑ-watch: όποιος έχει μπει στον κόπο να διαβάσει λίγη ιστορία γνωρίζει, από μη Ελληνικές πηγές, πως η προέλαση του Ελληνικού στρατού ως την Άγκυρα δεν είχε σκοπό την κατάληψή της, αλλά την ήττα των Τούρκων εθνικιστών και την αποδοχή εκ μέρους του Κεμάλ της Συνθήκης των Σεβρών, η δε Ελληνική κυβέρνηση της εποχής δεν ήταν καν υπέρ της Μικρασιατικής εκστρατείας, αντίθετα τη θεωρούσε ως κακό που κληρονόμησε από τον Ελευθέριο Βενιζέλο)...

Παρακάτω όμως συνεχίζει:
"Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποσιωπούνται οι αρνητικές όψεις της εθνικής ιστορίας. Διότι, στις ιστορίες όλων των λαών εκτός από τις καλές στιγμές υπάρχουν και οι μαύρες σελίδες, οι οποίες πρέπει να αναφέρονται, να συζητιούνται, να κρίνονται και να στιγματίζονται, ώστε να μη διαιωνίζονται τα λάθη και τα πάθη, όπως για παράδειγμα η άλωση της Τριπολιτσάς, όπου υπήρξε μαζική σφαγή αμάχων μουσουλμάνων ή οι βιαιοπραγίες του ελληνικού στρατού στη Μικρασιατική εκστρατεία κατά του πληθυσμού με λεηλασίες, βιασμούς, φόνους και πυρπολήσεις συνοικιών και ολόκληρων χωριών"
Δηλαδή καλά έκαναν και αποσιώπισαν την καταστροφή της Σμύρνης αλλά έπρεπε και να γράψουν στο βιβλίο της ιστορίας μόνο για τους κακούς Έλληνες!

"Υπό αυτήν την έννοια και εφόσον αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα κάτω από μια συγκεκριμένη αριστερή ιδεολογική προσέγγιση είναι αναγκαίο να επισημάνουμε ότι ήταν απαράδεκτη η απόσυρση του βιβλίου για πολιτικούς λόγους. Διότι, η απόφαση αυτή δεν προέκυψε μέσα από έναν μακρύ διάλογο και από μια κριτική εξέταση του βιβλίου από την επιστημονική κοινότητα. Έτσι, δεν εξέφρασαν γνώμη αυτοί που πραγματικά το διδάσκουν: οι εκπαιδευτικοί και οι ιστορικοί. Για παράδειγμα, γιατί δεν αναρωτιόμαστε για τον λόγο που οι μαθητές αντιπαθούν την ιστορία και προκειμένου να τη μάθουν καταφεύγουν στην παπαγαλία;"
Ήταν απαράδεκτη η απόσυρση του βιβλίου για πολιτικούς λόγους; Οι μαζικές αντιδράσεις των γονέων ήταν πολιτικοί λόγοι; Για το επιχείρημα ότι τα παιδιά αντιπαθούν την ιστορία και την μαθαίνουν παπαγαλία τι να πω; Το βιβλίο της Ρεπούση θα το διάβαζαν πρωί βράδυ και δε θα το μάθαιναν παπαγαλία, θα το ενστερνίζονταν! Αλλά και τα μαθηματικά που τα αντιπαθούν οι μαθητές πρέπει να απαγορευτούν. Είναι και αυτά φασιστικά και εθνικιστικά!

"Η Ακροδεξιά δεν στηρίζεται στην προσπάθεια για την εξεύρεση της αλήθειας, δεν την ενδιαφέρει η λογική απόδειξη και άρα ούτε η ιστορία ως έρευνα και μελέτη του παρελθόντος. Η Ακροδεξιά στηρίζεται στο θυμικό, στο συναίσθημα, καθώς επίσης στις διάχυτες αντιλήψεις για την ιστορία, όπως αυτές προκύπτουν από την παράδοση, τους εορτασμούς, τις παρελάσεις, την Εκκλησία, τον στρατό και βέβαια την εκπαίδευση, όπως αυτή προσφέρεται από τους εθνικιστικούς κύκλους του αστικού κράτους. Χρησιμοποιεί ως επιχείρημα, το οποίο μάλιστα υποστηρίζει και μεγάλο τμήμα της Αριστεράς, ότι η «παγκοσμιοποίηση» είναι μια συνωμοσία των ισχυρών της λεγόμενης «Νέας Τάξης», οι οποίοι θέλουν να καταστρέψουν το έθνος-κράτος και άρα την εθνική ταυτότητα και την ιστορική μνήμη των λαών."
Δηλαδή και οι δεξιοί και μεγάλο μέρος της αριστεράς τρελάθηκαν και ο μόνος που είναι καλά είναι ο αρθρογράφος; Το ότι θέλουν να διαγράψουν την ιστορική μνήμη των λαών είναι ψέμα; Γνωρίζει κάτι για το δόγμα Κίσινγκερ;

"Και αν για την Ακροδεξιά οι προαναφερθείσες απόψεις περί «παγκοσμιοποίησης» και «διάλυσης του έθνους-κράτους» είναι μέρος της ταυτότητάς της, αντίθετα για την Αριστερά είναι λάθος να προβάλλει μια παρόμοια αντίληψη ότι, δηλαδή, «κάποιοι» θέλουν να «αποδομήσουν το έθνος-κράτος». Και αν ακόμη «κάποιοι» το ήθελαν, για αντικειμενικούς λόγους αυτό δεν μπορεί να γίνει. Διότι, σύμφωνα με τα σοσιαλιστικά ιδεολογικά εργαλεία, το κράτος επιτελεί συγκεκριμένες λειτουργίες. Το εθνικό αστικό κράτος είναι και παραμένει μηχανισμός διατήρησης της εξουσίας της κυρίαρχης αστικής τάξης, βοηθά στην αναπαραγωγή του κεφαλαίου και στον ανταγωνισμό του με τα ξένα κεφάλαια και παραμένει υπεύθυνο για τη διατήρηση της «εθνικής» κοινωνικής συνοχής-ενότητας σε ένα ταξικά διαιρεμένο κοινωνικό σχηματισμό (ενότητα οικονομική, εδαφική, πολιτιστική, γλωσσική, ιδεολογική κ.λπ.). Το εθνικό κράτος είναι αυτό που εφαρμόζει τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, επειδή αλλάζουν τους ταξικούς συσχετισμούς δύναμης υπέρ του κεφαλαίου. Δεν προέρχονται από μια έξωθεν επιβολή. "
Λέει ότι δεν μπορεί να γίνει ούτως η άλλως διάσπαση της εθνικής ενότητας γιατί αυτή προστατεύεται από το ίδιο το εθνικό αστικό κράτος. Το οποίο ευθύνεται και για όλα τα υπόλοιπα δεινά που περιγράφει! Τέλος λέει ότι δεν υπάρχουν εξωτερικοί εχθροί! Όλοι μας αγαπάνε!

"Να προτείνουμε την κατάργηση του ενός και μοναδικού επίσημου βιβλίου που αντιμετωπίζεται σαν το μόνο που κατέχει την «αλήθεια» και να υπάρξουν εναλλακτικά διδακτικά βιβλία ιστορίας, λογοτεχνίας, θρησκευτικών κ.λπ. "
Να έχει το δικαίωμα ο καθένας να γράφει και μια ιστορία, μπας και μπερδέψουμε τον κόσμο και την ξεχάσει!

"Τέλος, να επιχειρήσουμε να γράψουμε τη δική μας εναλλακτική ιστορία, με βάση και τα πορίσματα των αριστερών εκπαιδευτικών, για το πώς πραγματικά χρειάζεται να είναι και να διδάσκεται η ιστορία."
Να γράψουμε δηλαδή την ιστορία που θα μας προτείνει όποιος μας πληρώσει, βλέπε G.Soros. Να την αλλάξουμε αν χρειαστεί! ("πως χρειάζεται να είναι .... η ιστορία!")

Ολόκληρο το κείμενο μπορείτε να το βρείτε εδώ.

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ επιτυχημένα τα σχόλια.
Ο Αλαβάνος , Τσίπρας και οι δικοί τους είναι στο βάθος διεθνιστές -κομμονουστές με ένα περίβλημα κουλτούρας για να ξεγελάνε αφελείς.

Ανώνυμος είπε...

ρε βετντινο γιατι το χαλας με το δογμα Κισσινγκερ

Ανώνυμος είπε...

Αμάν με τη καραμέλα της Τριπολιτσάς! Αλλά τόσα χρόνια τους έχουμε μάθει! Τα φίδια του Αριστεροφασισμού εξισώνουν το θύτη με το θύμα! Ο Γκαίμπελς ζει και τους οδηγεί!
Σε οποιαδήποτε αντιπαράθεση (πχ δείτε Μέση Ανατολή) τους κανόνες τους ορίζει ΠΑΝΤΑ ο ισχυρός!
Στη Τριπολιτσά ήταν η πρώτη νίκη της επανάστασης μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς!
Δηλάδη ζητάμε από απελπισμένους ανθρώπους που τους έχουν ατιμάσει γονείς, γυναίκες, τα παιδιά τους και τους ίδιους μετά από τόσα χρόνια σκλάβοι να φερθούν "πολιτισμένα"; Όταν είναι η κόρη σου στο χαρέμι, ο γιός σου γενίτσαρος κι εσύ σκλάβος θα πείς κι ευχαριστω?
Πόλεμο είχαμε όχι fame story.
Δέν ήταν ούτε καν εκδίκηση! Ήταν απονομή δικαιοσύνης!

vetdino είπε...

Αγαπητέ ανώνυμε, τα σχόλια (με εξαίρεση τη σημείωση του ΣΥΡΙΖΑ-watch για τη Μικρασιατική εκστρατεία και τον σκοπό της προέλασης μέχρι το Σαγγάριο) ανήκουν στον συγγραφέα του zeitgeist-gr.blogpot.com, άρα και το "δόγμα Κίσινγκερ", οι δηλώσεις του οποίου έχουν από άλλες πηγές αμφισβητηθεί και από άλλες επιβεβαιωθεί, γεγονός βέβαια είναι πως επί υπουργείας Κίσινγκερ η Αμερικανική εξωτερική πολιτική κάθε άλλο παρά φιλελληνική ήταν.

Βασίλειος Περαντζάκης είπε...

Αν θέλουν να γράψουν ιστορία με πορίσματα αριστερών, ας το κάνουν, αλλά να την διδάσκουν μόνο σε αριστερούς...

Ανώνυμος είπε...

Είναι πολύ καλό να δημοσιεύονται και να κυκλοφορούν οι (επίσημες) απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ για να μην έχει κανείς αμφιβολία για το τι πρεσβεύει αυτό το κόμμα.

Δε μπορώ να φανταστώ έλληνα να γράφει αυτά τα πράγματα για τον Κωλοκοτρώνη και την άλωση της Τριπολιτσάς. Πιστεύω ότι αποδεικνύεται έτσι ότι τελικά οι κοινωνικές διαφορές δεν είναι ταξικές (όπως υποστηρίζουν ΚΚΕ-ΣΥΝ) αλλά πάνω απ' όλα ιδεολογικές.

Σε κάθε περίπτωση, όλοι εμείς οι Τριπολιτσιώτες τιμούμε (όπως οφείλει να κάνει ο κάθε έλληνας) τον Κωλοκοτρώνη και την Ελληνική Επανάσταση του '21 και είμαστε περήφανοι που η απελευθέρωση της πόλης μας έμεινε στην Ιστορία.

Ανώνυμος είπε...

Εδώ η δήλωση Τσίπρα για το βιβλίο και αντιπαραβολή με δήλωση Αλαβάνου. Για να έχουμε πλήρη εικόνα από τα σκαμπανεβάσματα των δηλώσεων και του λαϊκισμού του Τσίπρα που όταν έβλεπε ότι "δεν τραβάει" η υποστήριξη του βιβλίου και της συγγραφικής ομάδας, δε δίστασε να την καταδικάσει!! (απίστευτο ε;)

http://blog.antibaro.gr/2008/01/49

Μ.Π.

Ανώνυμος είπε...

Eίναι ανακριβές αυτό που γράφετε ότι το άρθρο αυτό είναι "η άποψη του ΣΥΡΙΖΑ για το βιβλίο".
Στην πραγματικότητα, είναι απλώς η άποψη του Κατσορίδα, την οποία δημοσιεύει το συγκεκριμένο μπλογκ στην ενότητα "άρθρα προβληματισμού".
Λίγη περισσότερη προσοχή στην τήρηση της δεοντολογίας δεν θα έβλαπτε.

Ανώνυμος είπε...

τελευταίε ανώνυμε, σ'ευχαριστούμε για το σχόλιο, το κείμενο διορθώθηκε για να είναι απόλυτα ακριβές.

Ανώνυμος είπε...

Το βιβλίο της Ρεπούση ήταν τραγικό.
Η θέση της αριστεράς πρέπει να μην είναι ο Εθνικισμός(όπως τα περισσότερα Ιστορικά βιβλία που διδαχθήκαμε τουλάχιστον εμείς)αλλά δεν πρέπει να είναι και ο κοσμοπολίτικος μεταμοντέρνος(όλοι φταίνε,και κανείς δεν φταίει)κοσμοπολιτισμός.

Ετσί ενώ το βιβλίο της Ρεπούση καλώς αφαίρεσε εθνικιστικά στοιχεία πέρασε στην άλλη μπάντα,οπότε και καλώς αποσύρθηκε.
Ειδικά αυτό το "συνωστίζοταν" ήταν τόσο προσβλητικό που στο λαίμο μου κάθησε.

Από την άλλη,γιατί να μην μάθουμε οτι στην Τριπολιτσά έγινε μεγάλη σφαγή?Προσωπικά μεγάλωσα με τον μύθο οτι οι Ελληνές ποτέ δεν πειράξαν,δεν βασανίσαν,δεν βιάζαν κτλ.Για ποιό λόγο διδάχθηκα ψέμματα?
Προσοχή!Σε καμμία περίπτωση δεν εξισώνουμε τα εγκλήματα ενός λαού που επαναστάτει στον δυνάστη του,με τα εγκλήματα του δυνάστη.
Αλλό το να μην τα μαθαίνουμε,και άλλο να καταδικάζουμε την ελλ.επανασταση του 21.

Οπώς έλεγε και ένας επαναστατης,η επανάσταση δεν είναι τέχνη,δεν ειναι λογοτεχνία,αλλά μια πράξη βιας,μιας τάξης ενάντια σε μια άλλη.ΚΑι όταν υπάρχει βια ΔΥΣΤΥΧΩΣ πάντα πολλά άσχημα γίνονται.
Το ίδιο έγινε το 21,το ίδιο έγινε και το 40.
Αλλά άλλη η βια του εθνικοαπελευθερωτή(Κωλοκοτρόνη,Βελουχιώτη)
και άλλο η βια του συνεργάτη,ρουφιάνου ή κατακτητή.
-Συριζαίος.

zeitgeist είπε...

Αγαπητέ vetdino για τη δήλωση του Κίσινγκερ υπάρχουν μάρτυρες (ο πατήρ Μεταλληνός πχ). Αλλά πραγματικά τι σημασία έχει αν έγινε όντως η δήλωση αυτή ή όχι, όταν την βλέπουμε να εφαρμόζεται κατά γράμμα;

Τώρα αυτό που λέει ο "ανώνυμος 9 Ιούνιος 2008 12:01 πμ" ότι "Eίναι ανακριβές αυτό που γράφετε ότι το άρθρο αυτό είναι η άποψη του ΣΥΡΙΖΑ για το βιβλίο" τι να πω; Φαίνεται δεν έκανε τον κόπο καν να μπει στον σύνδεσμο που έδωσα για να δει ότι δεν είναι blog (όπως λέει) αλλά το επίσημο site του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης δεν υπάρχει ενότητα "άρθρα προβληματισμού" και το κείμενο είναι στην ενότητα "άποψη συνιστωσών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ".

Τώρα πως του ήρθαν όλα αυτά δεν ξέρω... Και επικαλείται και την δεοντολογία από πάνω...

Ανώνυμος είπε...

O Κίσσιγκερ έκανε ή δεν έκανε αυτήν την δήλωση?
Υπάρχουν αποδείξεις?Πέρα από τις μαρτυρίες της Καννέλη και του Μεταλληνού?
Η απάντηση είναι ΟΧΙ.
Ο Κίσσιγκερ φέρεται να έχει κάνει μια δήλωση η οποιά έχει ως σκεπτικό την Ελληνική εθνικιστική σκέψη.
Βολικό για κάποιους,που έτσι δείχνουν εχθρούς και δρόμους.

Από εκεί και πέρα η λογική,και να μην το είπε,και να μην αποδεικνύεται,παρόλαυτα ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ,είναι η ίδια "λογική" με τα Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών.Που ενώ έχει αποδειχθεί χρόνια τώρα οτι ειναι ένα πλαστογράφημα του Τσάρου,εν τούτοις επειδή έχει γίνει κορμός στην ιδεολόγια κάποιων,λένε οτι αν και πλαστά εφαρμόζονται...
Συριζαιος