Παρασκευή 13 Ιουνίου 2008

Περιμένοντας τον Τσάβες... [Μέρος 2ο]


Το τελευταίο χρονικό διάστημα αντιμετωπίζουμε ακόμα εντονότερα ένα συγκεκριμένο συμβάν: Στην προσπάθεια τους να πουν κάτι για να πουν, οι γνωστοί-άγνωστοι σχολιαστές περιπέπτουν σε όλο και αστειότερα σχόλια, σε μια ολοένα και πιο εξόθφαλμη κατασκευασμένη αντίδραση.Ένας παροξυσμός επικοινωνιακής παράνοιας, που εμάς προσωπικά μας διασκεδάζει πολύ και μας δίνει δύναμη να συνεχίζουμε την προσπαθειά μας ακόμα εντονότερα. Είναι το αλατοπίπερο του ιστοχώρου μας, πως να το κάνουμε!
Όμως πέρα από την πλάκα, υπάρχουν σοβαρά θέματα πίσω από την ανάγκη δημιουργίας του ΣΥΡΙΖΑ WATCH, και ένα από αυτά είναι η κοροιδία γύρω από θέματα ιδεολογικής ταυτότητας.Διότι όπως το έχουμε γράψει και στο παρελθόν, ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τα όσα επαγγέλεται, ΔΕΝ είναι μαρξιστικό κόμμα. Και ένα ακόμα στοιχείο που στοιχειοθετεί αυτήν την κατηγορία, δεν είναι άλλη και από τη συσχέτιση με τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες.
Μια φωτογραφία, χίλιες λέξεις. Ο Ούγκο Τσάβες μιλά πίσω από τη φωτογραφία του Σιμόν Μπολιβάρ, του ήρωα του αγώνα του λαού της Βενεζουέλας για εθνική ανεξαρτησία.Μπορείτε να φανταστείτε τους κυρίους Αλαβάνο και Τσίπρα να μιλούν στο επόμενο συνέδριο του ΣΥΝ πίσω από την ελαιογραφία του ...Κολοκοτρώνη;
Προφανώς το θέμα δεν εξαντλείται μόνο σε μια φωτογραφία.Όμως είναι καλύτερο να αφήσουμε άλλους, πιο κατάλληλους, να μιλήσουν για εμάς για την ιδεολογική ταυτότητα του προέδρου της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες.Ανάμεσα στα πάμπολλα άθρα που υπάρχουν διαθέσιμα στο διαδίκτυο, διαλέχθηκε ένα άρθρο του Modesto Emilio Guerrero, του γνωστού - για όσους "μαρξιστές" ανοίγουν και κανά βιβλίο, αντί να πετούν μπαρούφες επί πληρωμής στους διαφόρους ιστοχώρους! - βενεζουελάνου μαρξιστή δημοσιογράφου και συγγραφέα, ο οποίος έχει γράψει την βιογραφία του Ούγκο Τσάβες (Quién inventó a Chávez? Estudio biográfico), η οποία και έχει πουλήσει μέχρι στιγμής πάνω από 5 εκατομύρια αντίτυπα.Επομένως είναι πολύ πιο αρμόδιος να μιλήσει από εμάς.
Έτσι διαβάζουμε, μεταφρασμένο στα αγγλικά, από το σκωτσέζικο μαρξιστικό περιοδικό Frontline το άρθρο του Guerrero με τίτλο Venezuela: From coup to insurrection: "Chavism" at a crossroads, όπου ανάμεσα στα άλλα πάρα πολύ ενδιαφέροντα που γράφει, αναφέρει μεταξύ άλλων:
"...Chávez broke away from this servile pattern of behaviour, for the first time in almost one hundred years. This is why he surprises and upsets not only the local but also the international capitalist class. That is also the reason why there is so much opposition to him both, inside and outside Venezuela. His consolidation as popular "caudillo" can be explained by the collapse of the parties and institutions of the Venezuelan ruling class. He emerged by default as a result of a process that brought about the chronic crisis and the emptying of the two main capitalist parties, Acción Democrática (Democratic Action - social democrats) and COPEI (social Christians).
The other factor in understanding his emergence and that of his movement is the role played by the Venezuelan left. After having created four parties with mass influence and eight with dozens of thousands of members amongst the advanced students and workers, the Venezuelan left ended in tatters. Part of it devoted itself to the advancement of Chávez's nationalist movement and ended up as members of his administration, inside the Venezuelan state. Others fought against him from the right. A very small group of several hundreds managed to resist the nationalist "hurricane"..."*
Οπότε όποιος θέλει να έρθει να αμφισβητήσει την εθνικιστική ιδεολογία του προέδρου Τσάβες, ας έρθει να το κάνει, αφού μας φέρει και κάποια στοιχεία που θα υποδηλώνουν το αντίθετο. Και προπάντων ας μας εξηγήσει πως γίνεται έναν δήθεν μαρξιστικό κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ εν προκειμένω, να έχει σχέσεις με ένα τέτοιο πολιτικό άνδρα.Προφανώς ούτε μαρξιστές είναι, ούτε και άλλος εθνικισμός εκτός από τον ελληνικό τους ενοχλεί.
Μπορούμε να έχουμε μια σοβαρή, μαρξιστικά τεκμηριωμένη, επίσημη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ που να μας δίνει την άποψη αυτής της πολιτικής παράταξης για την ιδεολογία και πολιτική πρακτική του Ούγκο Τσάβες ή θα αρκεστούμε ξανά στα χανανίσματα του Αλέξη Τσίπρα μπροστά στις κάμερες;
* Οι υπογραμμίσεις έχουν γίνει από το ιστολόγιο μας.
Σύνδεσμος
EDIT

Ο/Η κώστας είπε...

Ε καλά, η αριστερά στη Λατινική Αμερική, εξ'αιτίας των αιώνων αποκιοκρατίας και εκμετάλλευσης, αλλά και την επιβολή δικτατορικών καθεστώτων τις τελευταίες δεκαετίες με τη συνδρομή του ξένου παράγωντα (της CIA) έχει εντονότατα πατριωτικά-εθνικιστικά στοιχεία!! Ακόμα και ο Μέγιστος ΤΣΕ ήταν υποστηρικτής/θαυμαστής του εθνικοαπέλευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ και έκλεινε τις επιστολές του με το σύνθημα... PATRIΑ O MUERTE=ΠΑΤΡΙΔΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ!!! Τι σχέση μπορούν να έχουν οι παραπάνω με τον εθνομηδενισμό και τον ανθελληνισμό του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ...

13 Ιούνιος 2008 10:07 πμ
Το σημαντικό στοιχείο που δε πρέπει να διαφεύγει στην προσοχή οποιουδήποτε θέλει να μελετήσει την πολιτική κατάσταση στην Λατινική Αμερική, είναι πως η αναφορά σε "σοσιαλισμό" δε σημαίνει και αυτονοήτως σε μαρξισμό, όπως στην Ελλάδα.Ο Τσάβες αναφέρεται πολύ συχνά σαν "δημοκρατικός σοσιαλιστής", αλλά ο ορισμός της λέξης έχει γίνει τόσο ομιχλώδης,λόγω του ότι ακούγεται ιδιαίτερα ελκυστικός σαν όρος είναι λογικό να προσπαθούν ανθρώποι με εντελώς διαφορετικές πολιτικές πεποιθήσεις να προσπαθούν να τον οικειοποιηθούν.Στην Λατινική Αμερική υπάρχει ακόμα ιδιαίτερα έντονη η πολιτική παράδοση των κορπορατίστας, οι οποίοι πάντοτε απευθύνονταν στα λαικά στρώματα, ποτέ δεν έδειξαν απέχθεια προς οτιδήποτε εθνικό και ουδέποτε είχαν σχέση με την μαρξιστική ιδεολογία.Παράλληλα διατηρούσαν στενή σχέση με την καθολική εκκλησία.Πολλοί σημερινοί Λατινοαμερικάνοι σοσιαλιστές είτε προέρχονται ιδεολογικά από τους κορπορατίστας, είτε αποτελούν ένα συγκερασμό αυτών και μαρξιστικών ιδεών.Επομένως στη σημερινή πολιτική κατάσταση της Λατινικής Αμερικής, η συνάντηση της μαρξιστικής και της κορπορατίστας ιδεολογικής πολιτικής παράδοσης δεν είναι πλέον κάτι το ασυνήθες.Έτσι για παράδειγμα, ο Ντανιέλ Ορτέγκα αν και μαρξιστής ονομάζει το κόμμα του Frente Sandinista de Liberación Nacional or FSLN, δλδ Μέτωπο Σαντινίστα της εθνικης απελευθέρωσης, ενώ ο νέος πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορρέα, μπορεί μεν να δηλώνει σοσιαλιστής αλλά ο ίδιος είναι ένας αμερικανο-αναθρεμμένος οικονολομόγος και συνάμα συνεπής πιστός της καθολικής εκκλησίας και ονομάζει το κόμμα του Patria Altiva y Soberana!Σε κάθε περίπτωση, αυτό το παραμύθι περί της "αυτονοήτης" απέχθειας της Αριστεράς σε κάθε τι εθνικό, είναι κάτι που υφίσταται πρωτίστως στην Ελλάδα.Και όπως και να έχει, το κάθε σοσιαλιστικό κίνημα στη Λατινική Αμερική έχει ένα συγκεκριμένο ιδεολογικό στίγμα, σε αντίθεση με το ΣΥΡΙΖΑ που ανασύρει κατά περίσταση ιδεολογικές προσεγγίσεις από το μαρξιστικό (και όχι μόνο) συρτάρι ανάλογα με το τι εξυπηρετεί τις "επικοινωνιακές" του επιδιώξεις, κι αυτό μετά το ονομάζει ...πολυσυλλεκτικότητα.

17 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ε καλά, η αριστερά στη Λατινική Αμερική, εξ'αιτίας των αιώνων αποκιοκρατίας και εκμετάλλευσης, αλλά και την επιβολή δικτατορικών καθεστώτων τις τελευταίες δεκαετίες με τη συνδρομή του ξένου παράγωντα (της CIA) έχει εντονότατα πατριωτικά-εθνικιστικά στοιχεία!! Ακόμα και ο Μέγιστος ΤΣΕ ήταν υποστηρικτής/θαυμαστής του εθνικοαπέλευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ και έκλεινε τις επιστολές του με το σύνθημα... PATRIΑ O MUERTE=ΠΑΤΡΙΔΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ!!! Τι σχέση μπορούν να έχουν οι παραπάνω με τον εθνομηδενισμό και τον ανθελληνισμό του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ...

Ανώνυμος είπε...

Πολύ σωστό το άρθρο. Πάααααααρα πολύ σωστό. Όσο για το σχόλιο που έκανε ο φίλος, να θυμίσω ότι και ο Τσάβες στην ορκομωσία του έλεγε "Πατρίδα, Σοσιαλισμός ή θάνατος, ορκίζομαι."!

Θα ήθελα ένας του ΣΥΡΙΖΑ που θέλει να μοιάσει στον Τσάβες να βγει στα κανάλια να πει αυτή τη φράση.

Αλλά που οι αμερικανόφερτοι... Θα τους κοπεί η γλώσσα.

Ανώνυμος είπε...

Δεν είναι μόνο ο Τσάβες.Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει σωρεία αντιαμερικανικών εθνικιστικών κινημάτων (πχ. Παλαιστίνιοι) αλλά υπό ένα όρο : Να μην είναι δυνατόν αυτή η υποστήριξη να μεταφρασθεί σε ενίσχυση του εθνικού αισθήματος στην Ελλάδα.
Είναι το λεγόμενο "ξεκάρφωμα".

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
vetdino είπε...

@ ανώνυμος, είχε πει πρόσφατα ο Νεοκλής Σαρρής, πως εκτός από το διαχωρισμό δεξιός-αριστερός που, ούτως ή άλλως τα τελευταία χρόνια έχει χάσει το νόημά του, ο πολιτικός άξονας πλέον τέμνεται και κάθετα από το προσδιορισμό πατριώτης-μη πατριώτης, έτσι ένας δεξιός πατριώτης έχει πολύ περισσότερα κοινά με τον αριστερό πατριώτη σε σχέση με το δεξιό μη πατριώτη... Για παράδειγμα εκτιμώ αφάνταστα τη Λ. Καννέλη κι ας μην ανήκουμε στον ίδιο πολιτικό χώρο (προσωπικά δηλώνε κεντροδεξιός και αντιβασιικός κάργα...), αντίθετα το το Γεωργιάδη, πρώην βουλευτή της ΝΔ δεν τον πάω μία.

Αυτά τα "ΕΑΜ-ΕΛΛΑΣ-Μελιγαλάς" φίλε μου είναι απαράδεκτα και μόνο εθνικό διχασμό προκαλλούν... και μην ξεχνάς πως ο Ελληνικός εμφύλιος, δεν ήταν ανάμεσα στη δεξιά και την αριστερά, αλλά ανάμεστα στους κομμουνιστές και τα αστικά δημοκρατικά κόμματα, από τη δεξιά ως την κεντροαριστερά. Ο παππούς μου που ήταν κεντρώος (Βενιζελικός) διώχθηκε από τον ΕΑΜ γιατί αρνήθηκε να υπογράψει δήλωση υπέρ του και στη δεκαετία του '50 τον απολύθηκε από την κυνέρνηση Παπάγου επειδή δεν ήταν Βασιλικός... άστα λοιπόν... αλλού είναι η ουσία!!

υγ: όποιος ξαναγράψει για Μελιγαλάδες έχει διαγραφεί σε χρόνο dt...

Ανώνυμος είπε...

@leonidas of sparta

O Μελιγαλάς , έλαβε χώρα κατά τη διαρκεια της κατοχής, και ηταν το λιντσαρισμα των ταγματασφαλιτων (αιχμαλωτων του ΕΑΜ) από τους πολίτες, γιατι τον καιρο της κατοχής οι ταγματασφαλιτες-χιτες-γερμανοτσολιαδες και λοιποί μετεμφυλιακοί "εθνοσωτηρες" πινανε το αιμα των πατριωτων, αν πειραζανε γερμανικο ρουθουνι.
Όπως καταλαβαίνεις το συμβαν στο Μελιγαλά ήταν η αντιδραση των πατριωτων προς τους προδοτες!

Η αριστερά έχει αποδείξει εμπρακτα και ενοπλα τον πατριωτισμό της, και αν χρειαστεί θα το ξανακανει.

Αλλα σε καιρό ειρηνης και χωρις ξενο κατακτητη, εγω σαν Ελληνας αριστερος και πατριωτης, έχω περισσότερα κοινά με τον Τουρκο ή Σλαβομακεδόνα ή Αλβανό ή Αμερικάνο ή Γαλλο ή οτιδηποτε, συνομηλικο μου που μοιραζομαστε κοινες ανυσηχιες για τον κόσμο, παρά με τον Ελληνα εθνικιστή ή ακόμα και με τον Ελληνα Καπιταλιστή. Αλλά και με τον οχι-δεν-ειμαι-φασιστας-Αδωνη (παρα την αρχαιοφιλία μου).

Ιστορικες σημειωσεις:
1)Το ΕΑΜ ηταν εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα, και παρεδωσε τα οπλα του πριν τον εμφυλιο.
2)Ο ΔΣΕ και ο εξαναγκασμος των κομμουνιστων σε περιθωριοποιηση και τελικα στο βουνο ξανά, που κατεληξε σε εμφυλιο, ειναι μια αλλη ιστορία.

vetdino είπε...

Η εκδοχή του Μελιγαλά, από την "άλλη πλευρά" είναι τελείως διαφορετική, εγώ δεν ήμουν εκεί για να έχω προσωπική άποψη, αλλά αν θέλεις τη γνώμη, μου εμφύλιος πόλεμος ήταν, μετά τον εθνικό διχασμό 1915-22, η τραγικότερη στιγμή της σύγχρονης Ελληνικής ιστορίας και για την κατάληξη φέρουν ευθύνη και τα δύο μέρη! Από εκεί και πέρα το ΚΚΕ εκμεταλλεύτικε την κατοχή και τη δίψα του Έλληνα να πολεμήσει τον κατακτητή πέτυχε να προσελκύσει στους κόλπους του αγνούς πατριώτες που καμία ιδεολογική σχέση δεν είχαν με τον κομμουνισμό. Γνώμη μου είναι πως τόσο η άκρα δεξιά όσο και η άκρα αριστερά έχουν βλάψει εξίσου τον τόπο. Να σου θυμίσω την άποψη του ΚΚΕ για τη Μικρασιατή Εκστρατεία και τις ενέργειές του σε βάρος των Ελληνικών συμφερόντων, εξάλλου και ο Ριζοσπάστης γράψει το 1935 για τη χαρά του κόμματος για την αποτυχία της εκτρατείας που οδήγησε στη Μικρασιατική καταστροφή. Επίσης, είναι γνωστή η θέση του ΚΚΕ για τη δημιουργία ανεξάρτητης Μακεδονίας με πρωτεύουσσα τη Θεσσαλονίκη. Ευτυχώς η θέση αυτή έχει αναθεωρηθεί εδω και πολλά χρόνια!

Θέμα αυτού του ιστολογίου δεν είναι όμως, ούτε ο εθνικισμός, ούτε ο κομμυνισμός, ούτε πολύ περισσότερο ο Μελιγαλάς... αντίθετα αποκαλύπτουμε την κοροϊδία και υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ και των στελεχών του... Μηνύματα με περιεχόμενο εμφυλιοπολεμικό διαγράφονται.

Ανώνυμος είπε...

θα συμφωνήσω ότι ο εμφύλιος είναι τραγική ιστορία, με λάθη και από τις δύο πλευρές. Βεβαια όταν ο Αρχικαπετάνιος Αρης Βελουχιώτης παρήλαυνε με το πρώτο τμήμα του ΕΛΑΣ στη Δομνίστα Ευρυτανίας το 1942 για να ξεσηκώσει αντάρτικο υπό την Ελληνική Σημαία, σε καμία περίπτωση δεν είχε στο νού του να στρεψει τον λαόν εις τον κομμουνισμόν! Αυτά τα λένε οι αυτόκλητοι εθνοσωτήρες, που φαντάζονται συνεχώς εχθρούς και απειλές έξωθεν και έσωθεν! Και το ΛΑΟΣ σήμερα την ίδια τακτική ακολουθεί!
Όσο για την εξομοίωση της Ακρας Αριστεράς με την Ακρα Δεξιά, σε καμία περίπτωση δε συμφωνώ, γιατί σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι ίδιος ο υπάνθρωπος που θέλει να πιεί το αίμα του αλλόδοξου-αλλόθρησκου-αλλοδαπού, με αυτόν που δείχνει αλλυλεγγύη σε συνανθρώπους.
Από την έκβαση της μικρασιατικής εκστρατείας, και τον επιζημιο μεγαλοιδεατισμό, καταλαβαίνεις ότι μαλλον ειχε δίκιο το ΚΚΕ.

Θέμα του ιστολογίου είναι η επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ (το σέβομαι, δικαίωμα σου), αλλά να περιμένεις και σκληρές απαντήσεις από Αριστερούς.

Ανώνυμος είπε...

Και τον Μπολιβάρ,και τον Τσε και τον Αρη και τον...Καραισκάκη.
Ολούς αυτούς(πάρα τις διαφορετικές γνώμες στο Συ.Ρι.Ζα)η Αριστερά(πρέπει να) τους τιμάει).
Ο Πατριωτισμός δεν είναι κάτι de facto αρνητικό κρίνεται σύμφωνα με την ανάλογη ανάλυση της συγκεκριμένης κατάστασης.
Ετσί δεν είναι παράλογο που οι Αριστεροί όντως μιλάνε για ΠΑΤΡΙΔΑ Η ΘΑΝΑΤΟ σε εξαρτημένες από τον Ιμπεριαλίσμο(π.χ Λατινική Αμερική),ή σε χώρες σε κατοχή(Παλαιστίνη) ενώ την ίδια ακριβώς στιγμή-και αυτό φαίνεται ΠΑΡΑΛΟΓΟ-,καλούν σε προδοσία της "πατρίδας" τους σε Ιμπεριαλιστικές χώρες(π.χ ΗΠΑ,Γερμανία κτλ).

Δεν είναι ανακολουθία.
Οραματιζόμαστε μια κοινωνία χωρίς Εθνικισμούς,Ιμπεριαλισμούς.Θέλουμε η χώρα μας να μην Δυναστεύει αλλά και να μην Δυναστεύεται.

Οι εθνικιστές έχουν πρόβλημα με το να δυναστεύονται όχι όμως με το να δυναστεύουν.
Οπώς έλεγε ο Βελλοπουλος(αν θυμάμαι καλά),"μην κατηγορείται το Ισραήλ,αλλά να προσπαθήσουμε να του μοιάσουμε!"
Οχί δεν θέλουμε να γίνουμε δολοφόνοι.Δε θέλουμε να γίνουμε Ισραήλ,θέλουμε να καταργήσουμε τα κράτη σαν το Σιωνιστικό κράτος του Ισραήλ.

Προσωπική μου άποψη,σαν μέλος του Σύ.Ρι.Ζα οτι ενάς υγιής πατριωτισμός δεν είναι κακός.Αλλά κοιταχτείται γύρω σας,οι 100 πρώτες κουβέντες που λέτε είναι για γυφτοσκοπιανούς,γυφτοαλβανούς την ίδια στιγμή που πίσω απο UCK βρίσκεται χώρα που έχει ΒΑΣΕΙΣ στην χώρας μας,και για αυτά αν και υπερ-πατριώτες δεν λέτε σχεδόν ποτέ κουβέντα(φυσικά πέρα από τους λεκτικούς αντιαμερικανισμούς).
-συριζαίος.

Πολυπέρχων είπε...

Το σχόλιο "Εθνίκια" σβήστηκε για λόγους που αναφέρονται σε νεότερη δημοσίευση.Παρακαλούνται οι συμμετέχοντες στον σχολιασμό κειμένων να ασχολούνται με το εκάστοτε θέμα του κάθε άρθρου, αντί να αναμοχλεύουν εμφυλιοπολεμικές διαμάχες.

Ανώνυμος είπε...

Ίσως να είμαι εκτός θέματος αλλά θέλω να απαντήσω στον τελευταίο ανώνυμο.

Αυτοί που (νομίζουν ότι) είναι αριστεροί λοιπόν καλούν σε προδοσία της πατρίδας τους στις ιμπεριαλιστικές χώρες... Και η Ελλάδα είναι ιμπεριαλιστική χώρα; Προς τα που κινούνται οι διεκδικήσεις της;

Οραματίζεστε μια κοινωνία χωρίς εθνικισμούς, ιμπεριαλισμούς κλπ. Θέλετε ένα παγκόσμιο χωριό. Μπορείτε να διανοηθείτε ποιος θα κάνει κουμάντο σε αυτό το παγκόσμιο χωριό; Οι μεγαλύτεροι ιμπεριαλιστές, να είσαι σίγουρος.

Μπορείς να φανταστείς ότι παρόλο που φανταζόσαστε τη γη σαν ένα παγκόσμιο χωριό κάποιος θα το κυβερνάει; Ξέρετε πόσες πιθανότητες έχει να πετύχει μια επανάσταση σε μια τέτοια παγκόσμια δικτατορία; ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ. Η στρατιωτική δύναμη τότε θα έχει τη δυνατότητα, αν χρειαστεί να καταστείλει πολλές μικρές εστίες επανάστασης ανά τον κόσμο, και ο πιθανός δικτάτορας (αμοίβοντας καλά βεβαίως τα στρατιωτικά όργανα) θα διαιωνίζει τη δικτατορία.

Ποιος είναι ο αμερικανόφιλος άσε να το κρίνουμε και οι υπόλοιποι. Δεν έχω ακούσει ποτέ δήλωση του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον των αμερικανών. Έχω διαβάσει θέσεις συνστωσών του ΣΥΡΙΖΑ που ταυτίζονται ΑΠΟΛΥΤΑ με αυτές των αμερικανών.

Όσο για το αν οι ΗΠΑ προσπαθούν να επιβάλλουν μια παγκόσμια δικτατορία, διάβασε το βιβλίο του Χίτλερ "Ο αγών μου"! Θα εντυπωσιαστείς όταν δεις ότι μιλάμε για το απόλυτο εγχειρίδιο της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής!

Ανώνυμος είπε...

Οχί η Ελλάδα δεν είναι Ιμπεριαλιστική χώρα,τουλάχιστον σύμφωνα με την θεωρία του Λένιν που μιλάει για μια χούφτα Ιμπεριαλιστικές χώρες.

Οραματιζομαστε μια παγκόσμια κοινωνία,χωρίς εθνικά μίση.Μια κοινωνία οπού ο κάθε λαός θα είναι ίσος,και δεν θα υπάρχουν ρυπαροί και κατώτεροι λαοί.
Στην Λ.Αμερική αυτό ακριβώς γίνεται οι "τεμπέληδες"και "κατώτεροι" ιθαγενείς ξεσηκώνονται ενάντια στην λευκή αστική τάξη που συνεργάζεται με τις ΗΠΑ.

Αλλό Διεθνισμός(προυποθέτει την ύπαρξη των εθνών),αλλό Εθνικισμός και άλλο Κοσμοπολιτισμος(Παγκοσμιοποιήση).

συριζαιος

Ανώνυμος είπε...

Ναι αλλά δεν καταλαβαίνω από που και ως που η Ελλάδα προκαλεί εθνικά μίση; Πως η Ελλάδα ευθύνεται για την ύπαρξη κατώτερων λαών, και πως καταστρατηγεί την ισότητα των λαών (πάλι η Ελλάδα);

Έχεις δει τι λέει η Διεθνιστική Εργατική Αριστερά (!!!) (συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ) για τους τεμπέληδες και κατώτερους ιθαγενείς της Λατινικής Αμερικής που ξεσηκώνονται; Μάλλον δε χαίρεται και πολύ!

Και πως γίνεται να το παίζεις αντιεθνικιστής και να είσαι ο κολητός του μεγαλύτερου εθνικιστή των Σκοπίων (Αλαβάνος-Γκρούεφσκι); Πως γίνεται να οργανώνονται εκδηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ παρέα με τους εθνικιστές των Σκοπίων;

Ζούμε σε μια παράλογη χώρα όπου κάποιοι θέλουν να θεωρούνται δημοκράτες όταν:

-Θεωρούν αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε ξένου να κυκλοφοράει με την σημαία της πατρίδας του. (και σωστά)
-Θεωρούν φασίστα όποιον Έλληνα προσπαθήσει να το κάνει!


Περίεργα τα βλέπω εγώ αυτά!

Ανώνυμος είπε...

Δε ξέρω τι λέει η ΔΕΑ και μου προκαλεί εντύπωση αυτό που λες,γιατί δεν νομίζω να λέει κάτι διαφορετικό για την Λ.Αμερική.

Η εκδήλωση ήταν του Συν και όχι του Σύ.Ρι.Ζα.

συριζαιος.

Ανώνυμος είπε...

Όσον αφορά τη ΔΕΑ χαίρεται για την ήττα του Τσάβες στο γνωστό δημοψήφισμα (για να έχει δυνατότητα να εκλεγεί για 3η συνεχόμενη φορά) εξηγώντας το γιατί έχασε από τους δεξιούς και λέγοντας ότι "...οι εργάτες και άλλα φτωχά στρώματα δεν έδειξαν διατεθειμένοι να υπομένουν άλλο τον πληθωρισμό και τις ελλείψεις βασικών καταναλωτικών αγαθών, όπως το κοτόπουλο, το γάλα, το βοδινό, τα αυγά και το λάδι, τόσο στα κρατικά όσο και στα ιδιωτικά καταστήματα. Η διαφθορά στο κράτος, η οποία είναι από χρόνια παγιωμένη στη Βενεζουέλα, είχε επιτείνει τη λαϊκή δυσαρέσκεια..."!!!

Αυτό είναι άποψη της ΔΕΑ. Τη στιγμή που ο κατώτατος μισθός στη Βενεζουέλα είναι φέτος 375 δολάρια, πέρυσι 286 και πρόπερσι 228!!! Σε δύο χρόνια μόνο αυξήθηκε 65% περίπου! Και η ΔΕΑ βρίσκει δυσαρέσκεια του κόσμου της Βενεζουέλας! Πόσο θέλει ένας άνθρωπος να τρελαθεί διαβάζοντας αυτές τις μπούρδες;

Πάντως πραγματικά χαίρομαι που το συζητάμε το θέμα. Μακάρι αυτές οι συζητήσεις να γινόταν από όλους τους πολιτικούς χώρους μαζί!

Ανώνυμος είπε...

Ναι η Δεα,του κάνει κριτική από τα "αριστερά",του λέει προχώρα και άλλο!
Δεν ξέρω αν έχει δίκιο ή άδικο,αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι οτι δεν τον υποστηρίζει.

Και γω χαίρομαι να συζητάμε πολιτισμένα,και ίσως ξαναπαρέμβω στο μέλλον.

συριζαιος

Ανώνυμος είπε...

Ο Τσάβες είχε πάρει ορισμένα μέτρα (το 2003) κατά της ακρίβειας που απέδωσαν, αλλά μόνο σε ανάλογα καθεστώτα θα μπορούσαν να ληφθούν.

1. Επέτρεψε να λειτουργούν μπροστά σε καταστήματα και σούπερ μάρκετσ, πάγκοι πλανώδιων μικροπωλητών παντός είδους οι οποίοι πουλούσαν σε τιμές κόστους και ίσως λίγο παρακάτω.

2. Υπήρχε διατίμηση π.χ. στο ρύζι, στο αλεύρι, στα μακαρόνια. Προσπάθησε να το κάνει και στην κόκα κόλα αλλά η εταιρεία ήταν αμερικάνικη και σταμάτησε τις πωλήσεις. Τότε επενέβη με το στρατό του, κατέλαβε το εργοστάσιο και διένειμε την κόκα κόλα στο λαό και στο στρατό του. Ο Πρέσβης των ΗΠΑ διαμαρτυρήθηκε. Για απάντηση ο Τσάβες βγήκε σε μία ταράτσα κτηρίου κρατώντας ο ίδιος και οι στρατηγοί του κουτιά τις κόκα κόλα την οποία έπιναν μπροστά στο αλλαλάζον πλήθος.

Τους λέει λοιπόν ο Πρόεδρος "να η απάντησή μου στους Αμερικανούς" και έκανα ένα βαθύ και χορταστικό ρέψιμο. το ίδιο επανέλαβαν και οι στρατηγοί του και στη συνέχεια όλος ο λαός.