Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2008

ΣΥΡΙΖΑ υπέρ ΑΝΕΞΙΘΡΗΣΚΙΑΣ ή απλά κατά του ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ;

Είμαι ο τελευταίος που θα μπορούσα να χαρακτηριστώ θρησκόληπτος. Δεν συμμετείχα καν στο δημοψήφισμα για τις ταυτότητες. Είμαι χριστιανός μάλλον εκ παραδόσεως και ουχί εκ πεποιθήσεως. Γιατί σέβομαι τις παραδόσεις αυτής της χώρας που, για να μην ξεχνάμε, υπάρχει ως Ελληνικό Κράτος μόλις μετά την Επανάσταση του 1821.

Με αφορμή την μη παρουσία των "βουλευτών" του ΣΥΡΙΖΑ στον αγιασμό για την έναρξη της κοινοβουλευτικής περιόδου, κάνω μερικές σκέψεις και διαπιστώσεις, που νομίζω εκφράζουν πολλούς:

Πολλές φορές, έχω ενοχληθεί αφάνταστα από την ασέβεια των "βουλευτών" του ΣΥΡΙΖΑ, όχι τόσο προς την Εκκλησία, αλλά κυρίως προς την Θρησκεία μας. Λέω "μας" και όχι την Θρησκεία γενικώς, γιατί φαίνεται ότι αυτά τα παλικάρια που βρέθηκαν στη Βουλή χωρίς πολλοί να το περιμένουν κιόλας, διότι οι "βουλευτές" του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν ένα μονομερές μίσος κατά της Θρησκείας στην οποία κατά συντριπτική πλειοψηφία πιστεύουν οι Έλληνες. Είναι πρόθυμοι υπερασπιστές όποιου άλλου δόγματος ή θρησκεύματος πολίτη, αλλά υβριστές της Ορθοδοξίας.

Είναι "βουλευτές" εντός εισαγωγικών κι όχι βουλευτές, διότι κατά παράβαση του ισχύοντος Συντάγματος, δεν ορκίστηκαν "στο όνομα της Αγίου και Ομοουσίου Τριάδος", αλλά κατέθεσαν επιστολή που έλεγαν ότι ορκίζονται στην τιμή του (αν και δεν μας διευκρίνισαν πόσο...υψηλή είναι αυτή).

Να συζητήσουμε αν διαφωνούν ως προς το τι λέει το Σύνταγμα και να καταργήσουμε τον θρησκευτικό όρκο, σύμφωνοι. Αλλά από τη στιγμή που αυτό ισχύει, οφείλουν σεβασμό. Και απορώ γιατί ουδείς δεν εξεγέρθηκε ως τώρα, να προσβάλει ως παράνομη και άκυρη την ορκωμοσία των "βουλευτών" του ΣΥΡΙΖΑ με εκτός του Συντάγματος πρακτικές.

Είναι προφανές ότι οι "βουλευτές" του ΣΥΡΙΖΑ ενοχλούνται από την Ορθοδοξία κι όχι από τη Θρησκεία. Αλλά αν αυτό είναι προοδευτικό, τότε εγώ είμαι ο...Πρετεντέρης! Όταν το 2003 βρέθηκα στη Βαρκελώνη, μπήκα και παρακολούθησα με θρησκευτική κατάνυξη κυριακάτικη λειτουργία στον Καθεδρικό ναό της πόλης, κι ας μην είμαι καθολικός. Σέβομαι όμως κάθε δόγμα, κάθε θρησκεία, σε όποια χώρα κι αν βρεθώ. Κι αυτό δεν μπορούν να το κάνουν "μέλη" του Ελληνικού κοινοβουλίου;

Τόσο βαρύ τους πέφτει το ότι αυτή η χώρα είναι Ορθόδοξη;

Υ.Γ.: Παρεμπιπτόντως, μπήκα στο site του ΣΥΡΙΖΑ πριν γράψω κάτι, για να βρω τις θέσεις του για το θέμα της Θρησκείας. Δεν βρήκα τίποτα. Σαν να μην υπάρχει...!

Αναρτήθηκε από Markos στο Δεξί Εξτρέμ

6 σχόλια:

Μάρκος είπε...

Και για να συμπληρώσω, γνωρίζουμε την ευαισθησία του ΣΥΡΙΖΑ στην περίπτωση που κάποιο εβραϊκό νεκροταφείο ή τέμενος βεβηλωθεί. Φυσικά, στις διαδηλώσεις τις Θεσσαλονίκης προ εβδομάδων, δεν υπήρξε καμιά αντίδρασή του στη βεβήλωση χριστιανικών εικόνων σε ναούς της πόλης...

zeitgeist είπε...

Σωστό! Και να συμπληρώσω και εγώ την ερώτηση στη Βουλή του Αλαβάνου όσον αφορά τις καθολικές εκκλησίες και την αναστύλωσή τους αν θυμάμαι καλά. Δε λέω καλά κάνει, αλλά για οτιδήποτε ορθόδοξο κουβέντα;

Αυτό με την ορκωμοσία δεν το ήξερα! Δηλαδή δεν ορκίστηκε κανένας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ; Γιατί αν έγινε αυτό, δεν μπορώ να πιστέψω ότι όλοι είχαν πρόβλημα να ορκιστούν. Προφανώς ήταν "οδηγία". Αν...

Όσον αφορά τη θρησκεία:

"Οι πραγματιστές δεν είναι σε θέση να αντιληφθούν την απτή χρησιμότητα των "μεταφυσικών" κατασκευών μέσα στον κοινωνικό αγώνα για ισχύ. Ίσως να είναι "καθ' αυτό" (διάβαζε: από την σκοπιά φιλελεύθερων ωφελιμιστικών αντιλήψεων) αδιάφορο, ποια ιδέα περί Θεού πρεσβεύει κάποιος, ωστόσο η πρακτική διαφορά γίνεται τεράστια, αν υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι για την ιδέα τους περί Θεού είναι πρόθυμοι να πεθάνουν ή να σκοτώσουν, αφού συνδέουν μαζί της τη δική τους ταυτότητα." (Παν. Κονδύλης, Ισχύς και Απόφαση)

Μάρκος είπε...

Ασφαλώς και ουδής ορκίστηκε. Δεν έδωσαν καν το παρόν στην ορκομωσία, έτσι για τους τύπους ρε παιδί μου, κι ας μην σήκωναν το χέρι να ορκιστούν. Κι όμως, είναι βουλευτές σήμερα! Χωρίς να τηρούν το Σύνταγμα...Τέτοια Δημοκρατία έχουμε..

Ανώνυμος είπε...

Μετά την αποκάλυψη από το ΠΑΣΟΚ της νοθείας του Αγοραστού και της Πατριανάκου το Σύνταγμα έχει θωρακιστεί ρε :))

Δημήτριος είπε...

Η παρέμβασή μου είναι καθαρά δεοντολογικής φύσεως και δεν ενέχει καμμία διάθεση ειρωνίας προς τον κύριο Μάρκο.

Στο κείμενό σας έχετε κάνει δύο σοβαρά, θέλω να πιστεύω εκ παραδρομής, ορθογραφικά λάθη.

1. Το "ουδής" γράφεται ουδείς

και

2. Το "έδωσαν το παρόν" γράφεται "παρών"

Είναι νομίζω απαραίτητο, ειδικά σήμερα που η γλώσσα μας βάλεται από παντού, να την μιλάμε και να την γράφουμε σωστά. Σαν δάσκαλος ο ίδιος ήθελα απλώς να κάνω το καθήκον μου.

Φιλικά

Δημήτριος Γ.Π.

Μάρκος είπε...

Επειδή έχω ιδιαίτερη ευαισθησία στα της γλώσσας, αποδέχομαι τις παρατηρήσεις σου Δημήτριε, αν και θα αντιλαμωάνεσαι ότι τα λάθη είναι εκ παραδρομής και λόγω βιασύνης. Θα προτιμούσα βέβαια να είχα και την άποψή σου επί του θέματος που αναφέρομαι...