Παρασκευή 25 Απριλίου 2008

Ο Μάο και το life style

Ευχαριστούμε τον ανώνυμο σχολιαστή που μας υπέδειξε το παρακάτω άρθρο από την Καθημερινή της Πέμπτης 24/4/2008...

Tου Πασχου Μανδραβελη / pmandravelis@kathimerini.gr

Είναι εκπληκτικό! Ολοι ενοχλήθηκαν από τις φωτογραφίες του κ. Αλέξη Τσίπρα και κανείς γι’ αυτά που είπε. Και στη συνέντευξη-ποταμό που έδωσε στο νεανικό περιοδικό «Schooligans» ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε πολλά. Κάποια από αυτά είναι ανατριχιαστικά.

Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το περασμένο Σάββατο δημοσιεύτηκε στο νεανικό ένθετο της εφημερίδας «Τα Νέα» μια πολύ καλή συνέντευξη που πήραν νέα παιδιά από τον νέο πολιτικό αρχηγό. Υπήρξε και η αντίστοιχη φωτογράφιση που αντιστοιχούσε στο πνεύμα του περιοδικού και στο παρελθόν του κ. Τσίπρα. Τα νέα παιδιά που πήραν τη συνέντευξη έκαναν εικονική κατάληψη στο γραφείο του κ. Τσίπρα, φωτογραφίζοντάς τον δεμένο στην καρέκλα. Χαριτωμένο αλλά ανούσιο. Η ουσία υπάρχει σ’ αυτά που είπε και ειδικά για τον εγκληματία κατά της ανθρωπότητας Μάο Τσε Τουνγκ.

Στη συνέντευξή του, λοιπόν, ο κ. Τσίπρας είπε ότι θαυμάζει τη σκέψη του Μάο. Ο διάλογος, όπως δημοσιεύτηκε στο περιοδικό, είναι χαρακτηριστικός:

Τσίπρας: «Η σκέψη του Μάο σε πολλά σημεία της αξίζει. Το πιστεύω αυτό... Ας πούμε, η σκέψη πίσω από την Πολιτιστική Επανάσταση του Μάο είναι ότι πρέπει συνεχώς να αμφισβητούμε τις δομές και την νομενκλατούρα, ακόμα και όταν είμαστε μέσα στην “επαναστατική” διαδικασία. Αυτή είναι μια σημαντική σκέψη».

Ερ.: «Μα αυτό είναι αστείο! Δηλαδή ο Μάο στη θεωρία ενθάρρυνε την αμφισβήτηση και στην πράξη επέβαλε τη λογοκρισία»;

Τσίπρας: «Είναι πολύ αντιφατικό, το ξέρω. Ο Μάο εκτιμούσε ότι αυτό που κάνει είναι ένα βήμα προς τη σοσιαλιστική κοινωνία. Και πίστευε ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Αλλά, ο σκοπός του, η πρόθεσή του ήταν καλή».



Ερ.: «Απ’ αυτήν την καλή πρόθεση πέθαναν 38 εκατομμύρια άνθρωποι! Περισσότεροι απ’ όσους σκότωσε και ο Χίτλερ»!

Τσίπρας: «Ε, τώρα δεν μπορούμε να συγκρίνουμε τον Χίτλερ με τον Μάο!
Μπορεί τα κομμουνιστικά καθεστώτα να είχαν αυτό το τεράστιο έλλειμμα ελευθερίας, αλλά τουλάχιστον είχαν στο κέντρο της σκέψης τους τον άνθρωπο (σσ ΕΛΕΟΣ!!!)».


Ενας πολιτικός αρχηγός, λοιπόν, θαυμάζει τη σκέψη ενός μεγα-εγκληματία κι αυτό δεν απασχολεί κανέναν. Δεν απασχολεί τον Συνασπισμό -πού βρίσκεται η πάλαι ποτέ Ανανεωτική Αριστερά;- δεν γίνεται καν μια κουβέντα γιατί τα κόκκινα εγκλήματα είναι λιγότερο απεχθή από τα μαύρα. Δεν υπήρξε καν ένας ελάχιστος σαρκασμός σαν αυτό που διατύπωσαν τα νέα παιδιά που πήραν τη συνέντευξη: «Απ’ αυτή την καλή πρόθεση (του Μάο) πέθαναν 38 εκατομμύρια άνθρωποι; Περισσότεροι απ’ όσους σκότωσε και ο Χίτλερ»!

Αντιθέτως, ολόκληρο το πολιτικο-επικοινωνιακό σύστημα διυλίζει τις φωτογραφίες. Γίνονται συζητήσεις για το αν έπρεπε να εμφανιστεί δεμένος ή λυτός και όχι για την κοσμοθεωρία του. Κι αυτό αποτελεί μια τεράστια παθογένεια του πολιτικού δημόσιου διαλόγου. Ασχολούνται με το life style της πολιτικής και όχι με την ουσία της. Και ενώ έχει απόλυτο δίκιο να ενίσταται ο κ. Αλαβάνος ότι «εδώ και ένα μήνα στον ΣΥΡΙΖΑ γίνονται κριτικές πάνω σε ζητήματα εμφάνισης, συντακτικού, διατύπωσης και ενδυμασίας και όχι στις πολιτικές θέσεις του», από την άλλη είναι εξαιρετικά τυχερός. Σκέφτεστε να συζητούσαν σοβαρά τις ανατριχιαστικές θέσεις που γίνονται κυρίαρχες στον «Συνασπισμό»;

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το έχουμε πει ένα εκατομμύριο φορές όλοι μας Vetdino και το επαναλαμβάνουμε. Σε αυτή την χώρα μπορούμε να πάμε όσο αριστερά θέλουμε, αλλά όχι όσο δεξιά θέλουμε! Δεν γουστάρω κανένα από τα δυο άκρα, αλλά η ασυλία προς τη μία μεριά είναι εξοργιστική σε βαθμό αηδίας και ελάχιστοι αντιδρούν. Κατά τον Alexis (της Περιστέρας), οι ιδέες του Μάο προσφέρουν ασυλία στα εγκλήματά του και ούτε θέλει να ακούει ο Τσίπρας για παρομοίασή του με τον Χίτλερ. Βλέπετε, αυτός ήταν ναζί και τα εγκλήματά του δεν είχαν το ίδιο ιδεολογικό υπόβαθρο! Μα πάνω απ' όλα, δεν είχαν τον άνθρωπο ως κέντρο σκέψης!!! Πες και άλλα Alexis και ίσως στο τέλος καταφέρεις να βρεθείς και εκτός Βουλής. Αυτά, ούτε ο Γιωργάκης δεν τα εκστομίζει...

Ανώνυμος είπε...

Είπαμε, η δημοκρατία είναι καλή μόνο εφόσον συμφωνεί με την Αριστερά, αλλιώς, πίσω και σας έφαγα (με το σκουριασμένο κονσερβοκούτι μου)!

Φανταστείτε τι θα γινόταν αν ο Καρατζαφέρης ή ο Ψωμιάδης έβγαινε και έλεγε: "Εντάξει, δεν σκότωσε δα και τόσους πολλούς ο Χίτλερ, ο Μάο σκότωσε πιο πολλούς".

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε άσε καλύτερα. Δεν θέλω ούτε να το σκέφτομαι κάτι τέτοιο. Όσο η θολοκουλτούρα θα κάνει κουμάντο, τόσο θα περνάνε αναίμακτα τέτοιου είδους ιδέες. Λες ρε παιδί μου και το έγκλημα έχει ιδεολογία και δικαιολογείται, όταν το κάνει ο Μάο Τσε Τουνγκ ή ο Φιντέλ. Έτσι είναι δυστυχώς τα πράγματα και θα πρέπει όσο μπορούμε να τους θυμίζουμε ότι η κατάσταση είναι διαφορετική σε σχέση με το πως την παρουσιάζουνε. Αυτό το blog συμβάλλει στην προσπάθεια...

Καρχιμοπαθής είπε...

Δεν συνηθίζω να αφήνω ανώνυμα, απλά είμαι σε διακοπές και είχα ξεχάσει τον κωδικό μου. Ετσι σας παρέθεσα ανώνυμα το άρθρο...

Συνεχίστε την καλή δουλειά


Χρόνια πολλά και Καλή Ανάσταση