Πέμπτη 3 Απριλίου 2008

Βγάλτε σας παρακαλώ συμπέρασμα γιατί εγώ αδυνατώ

Από τη διαδικτυακή συνέντευξη Τσίπρα:

Η τελευταία ερώτηση, από αυτές που είχαν επιλεγεί, αφορούσε το βιβλίο της Στ’ Δημοτικού. Ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε ότι θα συνδράμει στο αίτημα για αναγνώριση των γενοκτονιών, και ότι βρίσκεται στο πλευρό του προσφυγικού κινήματος.
Το εν λόγω βιβλίο, θεωρεί ότι θα έπρεπε να είχε κριθεί, γιατί η μέθοδος που ακολουθήθηκε για τη συγγραφή του χαρακτηρίζεται από μετανεωτερικότητα. Αντί αυτού, το βιβλίο επικρίθηκε, κυρίως από εθνικιστικούς κύκλους, γιατί δεν παρουσιάζει την ιστορία μας στα πρότυπα της χολυγουντιανής παραγωγής των 300.
Η πλήρης απομαγνητοφώνηση των όσων είπε βρίσκεται εδώ:

Απολύτως θα συνδράμουμε [στους αγώνες του προσφυγικού Ελληνισμού], και είμασταν πάντα στο πλευρό του προσφυγικού κινήματος.

Όμως η ερώτηση αυτή κάνει και μία αναφορά στο βιβλίο της Ιστορίας το οποίο έχει ένα ενδιαφέρον. Για να μην αφήνουμε πράγματα αναπάντητα. Είναι ενδιαφέρον γιατί όλο το προηγούμενο διάστημα εγώ τουλάχιστον προσωπικά αισθάνθηκα ότι είμαστε αντιμέτωποι με τη Σκύλλα και τη Χάρυβδη.

Δηλαδή από τη μια είχαμε τη μετα-νεωτερικότητα, την ακραία της εκδοχή. Ένα βιβλίο δηλαδή το οποίο είχε κριθεί, από τον επιστημονικό κόσμο, για το αν αυτού του χαρακτήρα η επιστημονική προσέγγιση της Ιστορίας, χωρίς ανάλυση των γεγονότων, αλλά μονάχα με ..αυτά τα συγκεκριμένα γεγονότα, μπορεί να βοηθήσει στην κριτική σκέψη και στην νηφάλια αυτογνωσία της ελληνικής μας ταυτότητας.
Εϊχε κριθεί για την δυνατότητα που έχει να αναβαθμίζει παιδαγωγικά την επαφή με το μαθητή. Είχε κριθεί αρνητικά. Και από μας και από πολλούς έγκυρους επιστήμονες. Είχε κριθεί ως ένα μετα-νεωτερικό εγχείρημα δηλαδή.

Κι από την άλλη είχαμε ακραίους εθνικιστικούς κύκλους να ζητάνε να πεταχθεί στην πυρά το βιβλίο ακριβώς επειδή δεν αναγνώσκει την Ιστορία όπως αυτοί θα θέλανε. Όπως περίπου μία Χολυγουντιανή υπερπαραγωγή των 300 ας πούμε.

Λοιπόν. Δεν είμαι ευτυχής με την κατάληξη αυτού του θέματος. Δεν ήμουνα ευτυχής κατ’ αρχήν με μία αντιπαράθεση που δεν είχε έρμα. Και εντός της αριστεράς. Ξέφυγε. Δεν είμαι ευτυχής όμως και με την κατάληξη. Και να σας πω γιατί δεν είμαι ευτυχής. Γιατί το βιβλίο δεν αποσύρθηκε ακριβώς επειδή ασκήθηκε έντονη κριτική στη βάση αυτού που σας είπα πιο πριν. Για τη μετανεωτερικότητά του, γιατί ήταν αντιπαιδαγωγική αυτή η διαδικασία. Αλλά αποσύρθηκε γιατί βγήκε στα κεραμίδια ο Άνθιμος, ο Ψωμιάδης και όλοι αυτοί οι κύκλοι που έχουν μια διαφορετική ανάγνωση για το τι πρέπει να είναι η Ιστορία.
Έλα όμως που μερικοί "σύντροφοι" δεν μπορούν να το χωνέψουν!!!

Το "επικινδυνο" βιβλίο Ιστορίας ΣΤ' Δημοτικού "Στα νεότερα και σύγχρονα χρόνια" των Μαρίας Ρεπούση,Χαράς Ανδρεάδου, Αριστείδη Πουταχίδη και Αρμοδίου Τσιβά επανεκδιδεται μετα την "αποβολη" του απο τα σχολεια απο τις εκδόσεις Βιβλιόραμα.Στην παρουσίαση της επανέκδοσης του βιβλίου θα μιλήσουν οι:

  • Αλέκος Αλαβάνος, Βουλευτής και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ
  • Δώρα Κάββουρα, Λέκτορας Διδακτικής της Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών
  • Αντώνης Λιάκος, Καθηγητής Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών
  • Στέφανος Πεσμαζόγλου, Καθηγητής Πολιτικής Θεωρίας της Ιδεολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο
  • Γιώργος Παπαδημητρίου, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ
  • Χάρης Παπαδόπουλος, Σχολικός Σύμβουλος

Συντονίζει ο Παντελής Καψής, Δημοσιογράφος, Διευθυντής της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ. Η εκδήλωση θα γίνει την Πέμπτη 10 Απριλίου, ώρα 19:00 μ.μ.στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ(Ακαδημίας 20).

Σύντροφοι αποφασίστε επιτέλους τι θέλετε!!! Και κοκορέτσι και γκιουβέτσι...

ΥΓ Παρεπιπτόντως το εν λόγω κουρελούργημα έχει κυκλοφορήσει εδώ και δύο μήνες με πολλές από τις αλλαγές που ζήτησε η Ακαδημία Αθηνών. Παρ' όλα αυτά παραμένει κουρελούργημα, και φυσικά κανείς δεν το αγοράζει, όσο κι αν το προσπαθεί ο Alex Sr Publishing Co.

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η πληροφορία ότι "κανείς δεν το αγοράζει" από πού προέρχεται σας παρακαλώ; υπάρχει κάποια πηγή;
διότι εγώ, πριν από αρκετούς μήνες, είχα δει στο δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ ένα ρεπορτάζ που έλεγε ότι το βιβλίο αυτό είχε πουλήσει περίπου 70.000 αντίτυπα και ότι το ζητούσαν και άλλοι αλλά είχε εξαντληθεί.

Σπύρος είπε...

Προφανώς τα 70000 αντίτυπα τά αγόρασε ο Σόρος και τά εκανε δώρο στην Ρεπούση μαζί με το εξώφυλλο τού Λαζόγκα πού το οικειοποιήθηκε σαν δικό της...Και Νταλί η Γαλλικού..
Τι λές ρε ανώνυμε??
Εγώ άκουσα γιά 1000000 αντίτυπα..
Τα πούλησε ο Βερέμης στην Turkish daily News...

Cacofonix είπε...

Αν πουλούσε 70000 κομμάτια να είσαι σίγουρος ότι ο Παντελής Καψής θα το έκανε πρωτοσέλιδο στα ΝΕΑ, και θα το έπαιζε το MEGA κανά 2 βδομάδες...

Σε 4 βιβλιοπωλεία της Μπουγατσαδούπολης που ρώτησα, οι βιβλιοπώλες απλά γέλασαν συγκαταβατικά...

Ανώνυμος είπε...

Νέο Ανθελληνικό Παραλήρημα!

Πρύτανης γερμανικού πανεπιστημίου εξαπολύει υβριστικά σχόλια απέναντι στην Ελλάδα!!!

Ο πρύτανης της Ευρωπαικής Ακαδημίας του Βερολίνου (Europäische Akademie Berlin) Prof. Dr. Eckart D. Stratenschulte, δημοσίευσε ένα σαθρό και άκρας ανθελληνικό άρθρο στην έγκυρη γερμανική εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας Frankfurter Rundschau. Στο κειμένο του μας περιγράφει μεταξύ άλλον ως:

Ηλίθιους, Εκβιαστές, Ανιστόρητους, Χαζούς, Αλλόκοτους, Πολεμοχαρής, Ταραχοποιούς

και το χειρότερο από όλα έρχεται ακόμη!

Μας προτείνη να αλλάξουμε το όνομα της πατρίδας μας από Ελλάδα σε:

Πρώην Οθωμανική Δημοκρατία της Ελλάδας

Όλα αυτά τα πικρόχολα σχόλια, από ένα υποτίθεται «διανοούμενο» που διδάσκει πολιτικές επιστημές σε αυτή την Ακαδημία και δίνει γνώσεις σε νέους ανθρώπους!

Εδώ η ηλεκτρονική διεύθυνση του:

E-Mail: eds@eab-berlin.de

Παρακαλώ, θάψτε τον στα μηνύματα!!!


(Πηγές):

http://www.makedons.de/griechisch_antihellenismus.html

http://www.eab-berlin.de/

Ανώνυμος είπε...

δηλαδη εμεις ειμαστε ανιστορητοι και οι σλαβοι με τους ανιστορητους αλυτρωτισμους τους ειναι κυριοι ?!!!
αει παγεναι ρε κουνημενε πες του

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Cacofonix είπε...

Δεν υπάρχει περίπτωση να ανεχθώ βρισιές από οποιαδήποτε κατεύθυνση...

Ανώνυμος είπε...

Cacofonix, λίγος σεβασμός στη Θεσσαλονίκη δεν βλάπτει.

Μην την αποκαλείς "μπουγατσαδούπολη" λες και τίποτε άλλο δεν γίνεται σε αυτήν την πόλη. Η Θεσσαλονίκη είναι πόλη με χαρακτήρα και προσωπικότητα.

Φτάνει μας έχουν συκοφαντήσει τότσα χρόνια οι αριστεροί και οι Αθηναίοι.

Η ιστορία θα δείξει ότι η Θεσσαλονίκη είναι πόλη ουσιαστικά προοδευτική που ξέρει να αντιστέκεται. Ουσιαστικά, όχι στα λόγια.

Ανώνυμος είπε...

sk μην τον αποπαιρνεις τον κακοφωνίξ, κι αυτός από Σαλονίκη είναι νομίζω!

Cacofonix είπε...

Σαλονικιός είμαι, γέννημα θρέμμα. Και μ' εκνευρίζει όταν τη γράφουν έτσι. Επειδή όμως αυτή που τη γράφουν, πιθανά δεν έχουν φάει ποτέ μπουγάτσα με κακάο το πρωί σε κοπάνα από το σχολείο, γι' αυτό και τη χρησιμοποίησα.

Ανώνυμος είπε...

Cacofonix, στην κοπάνα ήταν που οφειλόταν η γλύκα! Η κοπάνα είναι πάντα γλυκιά! Και λεμόνι τουρσί να έτρωγες, πάλι γλυκό θα σου φαινόταν!

Σοβαρά τώρα, η Θεσσαλονίκη συκοφαντείται κατά κόρον από τους αριστερούς και τους Αθηναίους. Όλοι τους βγαίνουν και ξεσπαθώνουν κατά τού Ψωμιάδη και τού Άνθιμου (που δεν τους πάω μία) και δεν συμμαζεύεται, αλλά δεν λένε ΛΕΞΗ για το ότι το μεγαλύτερο ποσοστό πανελλαδικά το ΛΑΟΣ το πήρε στη Β' Αθηνών (14%) στις προηγούμενες νομαρχιακές, αλλά ούτε και για το ότι ο Κακλαμάνης εξελέγη με την υποστήριξη ΚΑΙ τού ΛΑΟΣ. Τέλος πάντων, η αλήθεια κάποτε θα λάμψει.