Παρασκευή 21 Αυγούστου 2009

Κοροβέσιες Ενοχές

Διάβασα το παρακάτω άρθρο του Περικλή Κοροβέση:

Ιδού ο ένοχος

Η πολιτική ηγεσία του ΣΥΝ φαίνεται να ταυτίζεται πλήρως με τα έργα και τις ημέρες του πάλαι ποτέ Ενιαίου Συνασπισμού που συγκροτήθηκε από το ΚΚΕ και την ΕΑΡ υπό την ηγεσία των Χαρίλαου Φλωράκη και Λεωνίδα Κύρκου.

Ο τελευταίος μάλιστα με άρθρο του στα «Νέα» (20.8.09) επαναφέρει στο προσκήνιο την πολιτική της ΕΑΡ προτείνοντας στον ΣΥΝ να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ. Εδώ και χρόνια από τις στήλες αυτής της εφημερίδας ο καλός συνάδελφος Γ. Βότσης θέτει πιεστικά ερωτήματα για τον χρηματισμό των κομμάτων της Αριστεράς και απάντηση δεν έχει πάρει. Με δραματικό τρόπο επανέφερε το ερώτημα και ο καθηγητής Κώστας Μπέης. Εγώ απλώς ανακύκλωσα τις ήδη δημοσιευμένες πληροφορίες με την ελπίδα πως θα ασκούσα μια πίεση για να δοθεί μια απάντηση. Η ελπίδα μου βγήκε αληθινή και τα κόμματα της Αριστεράς αντέδρασαν. Αλλά δεν απάντησαν στα ερωτήματα που έθεσε η «Ε» και στοχοποίησαν τον ανακυκλωτή. (Μήπως η σιωπή λέει πιο πολλά;)

Αυτή είναι μια παλιά και δοκιμασμένη σταλινική τακτική που είναι προσφιλής τόσο στην κλασική της μορφή όσο και στην ανανεωτική της. Όταν δεν μπορούμε ή δεν θέλουμε να απαντήσουμε σε κάποιο ερώτημα ενοχοποιούμε το ίδιο το ερώτημα και το δαιμονοποιούμε για να αποφύγουμε την ουσία του πολιτικού προβλήματος. (Μα αγαπητέ μου την ίδια ακριβώς τακτική χρησιμοποιούσαν και πριν γίνετε βουλευτής τους και τo ξέρατε αλλά και το αποδεχτήκατε. Τώρα που στράφηκαν εναντίον σου σε ενόχλησε; Σ' εμάς που το έχουμε λουστεί παλαιόθεν είναι απλά διασκεδαστικό) Και αυτό δεν βγαίνει ποτέ στην επιφάνεια. (Πολλά δεν βγαίνουν στην επιφάνεια! Ας όψεται η ομερτά. Τι, δεν ξέρετε για την ομερτά; Μα όπως λετε κι εσείς χαμός έγινε κι ουδείς ασχολείται. Αν είναι να γίνει καμιά κατάληψη καμιά λεηλασία, όλοι πρώτο πλάνο το ΣΥΡΙΖΑ έχουν.) Και η κρίση που περνάει αυτή τη στιγμή ο ΣΥΝ με τη σύγκρουση των δύο ηγεσιών του είναι καθαρή. Ή θα δημιουργήσουμε μια ΕΑΡ που θα αφομοιωθεί στο ΠΑΣΟΚ ή ανασυγκροτούμε μια Αριστερά του 21ου αιώνα με διακριτό πρόσωπο και κρυστάλλινες θέσεις. Και αυτές οι δυο πολιτικές απόψεις δεν μπορούν να δημιουργήσουν μια νέα σύνθεση γιατί είναι αποκλίνουσες.(Πολλά είναι αποκλίνοντα σ' αυτό το μόρφωμα. Οι εξωπραγματικές θέσεις για τα εθνικά, την παιδεία, την κοινωνία. Απλά εσείς νομίζατε ότι ... πρωτοπορούσατε - Αλήθεια αυτός δεν είναι ο αριστερός όρος; - στην κοινωνία. Βέβαια κάποια στιγμή τον Ιούνη ανακαλύψατε ότι απλά κανείς δεν ακολουθούσε την πρωτοπορία σας...)

Και όταν ένα κόμμα βρίσκεται σε μια βαθιά κρίση, ένα τυχαίο γεγονός, όπως ήταν η συνέντευξή μου στο Κανάλι 1 του Πειραιά, μπορεί να αναδείξει τη σοβαρότητα των πολιτικών προβλημάτων, που αν δεν αντιμετωπιστούν πολιτικά, τότε οι συνέπειες μπορεί να είναι απρόβλεπτες. Και πολύ φοβάμαι πως οι ηγεσίες του ΣΥΝ έχουν χάσει το παιχνίδι και οι διάφοροι έμμισθοι γραφειοκράτες θα συνεχίσουν να αυτογελοιοποιούνται. (Oh mon dieu mosieur Korovesis! Quelle domage! Κι εγώ νόμιζα ότι στην Αριστερά ο κόσμος πάει γιατί θέλει να αλλάξει τον κόσμο στο καλύτερο. Κι όχι για να τα οικονομήσει. Αλλά τώρα μεταξύ μας!!Εσείς δεν τα ξέρατε αυτά; Είναι αδύνατον να μην τα ξέρατε! Η εκλογή σας ως βουλευτή - βλέπετε προς τιμήν σας κράτησα το υ στη λέξη βουλευτής - δεν σημαίνει και πλήρη αποδοχή όλων αυτών των πρακτικών; Και εσείς μέρους του συστήματος, που τώρα καυτηριάζεται είστε! Γιατί σας στεναχωρεί τώρα κι όχι το Δεκέμβρη ας πούμε που αυτά τα έμμισθα στελέχη όπως τα χαρακτηρίζετε δρούσαν ανενόχλητα στους δρόμους της Αθήνας; Γιατί δεν βαρούσαν τη δική σας καμπούρα;) Από τον Τύπο έμαθα πως επιθυμούν την τιμωρία μου ή την παραίτησή μου. Σε μένα δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα. Και αυτό δείχνει πως η ηγεσία του ΣΥΝ έχει χάσει την επαφή με την πραγματικότητα. Τιμωρείς ή διαγράφεις κάποιον που είναι μέλος σου. Εγώ δεν υπήρξα ποτέ μέλος του ΣΥΝ. Και μπορεί να εκπροσωπώ κατά το ένα δέκατο τέταρτο τον ΣΥΡΙΖΑ στο Κοινοβούλιο, αλλά δεν είμαι μέλος του, γιατί ακόμα δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει εγγραφές μελών. Αρα, ποιος θα διαγράψει ποιον. Ο μόνος που μπορεί να με διαγράψει είναι ο εαυτός μου. Αλλά μέχρι στιγμής δεν μου έχει υποβληθεί καμιά παραίτηση. (Αυτά τα κομματικά αστειάκια που τα καταλαβαίνουν μόνο οι "απομέσα" είναι κι αυτά μέρος του προβλήματος του μορφώματος που μέχρι τώρα αυτοαποκαλείται ΣΥΡΙΖΑ κ Κοροβέση. Χαμένοι στην διαλεκτική του κόμματος και σε παντελή έλλεψη επικοινωνίας με το περιβάλλον τους...)

Σύντροφός μου από τα φοιτητικά χρόνια μού έκανε μια πολύ ενδιαφέρουσα επισήμανση και την επαναλαμβάνω: «Εμείς δεν χρωστάμε τίποτα στην Αριστερά. Αυτή μας χρωστάει. Ούτε με υποτροφίες μας έστειλε να σπουδάσουμε, ούτε επαγγελματικά στελέχη γίναμε ποτέ, ούτε μπήκαμε σε κάποια επετηρίδα και να πάρουμε αξιώματα. Και σκέψου πως εσύ δίνεις το 20% της βουλευτικής σου αποζημίωσης για να συντηρείς και τους γραφειοκράτες του ΣΥΝ. Είναι σαν να χρηματοδοτείς τη δίωξή σου». (Τώρα εγώ τι να καταλάβω με αυτά που γράφετε; Εγώ που δεν ανήκω στην αριστερά δηλαδή. Ότι τα στελέχη της Αριστεράς είναι επαγγελματίες κι όχι ιδεολόγοι ενταγμένοι σε επετηρίδες για τα αξιώματα; Δηλαδή, όπως θα έλεγε κι ένας συνάδελφός σας συγγραφέας: ο καυγάς πάντα είναι για το πάπλωμα; Αλλά θα σας πω και κάτι άλλο κ Κοροβέση. Αυτά τα επαγγελματικά αδηφάγα στελέχη είναι που βοήθησαν να δημιουργηθεί κι ο δικός σας μύθος. Ναι καταλαβαίνω ότι δεν σας αρέσει αυτό που σας λέω, κι ότι πιστεύετε απόλυτα στις δυνατότητές τις συγγραφικές, αλλά εγώ είμαι εξίσου πεπεισμένος, ότι αν ο επαγγελματικός κομματικός μηχανισμός δεν έπεφτε με τα μούτρα να σας αναδείξει, δεν πιστεύω ότι τώρα θα σας είχαν πολλοί "περί πολλού";) Στο τελευταίο είχα κάποιες ενστάσεις. Υπάρχει πρόθεση δίωξης για τις απόψεις που έχω εκφράσει κατά καιρούς. Αλλά ευτυχώς ούτε το ΚΚΕ ούτε οι γραφειοκράτες του ΣΥΝ είναι σήμερα σε θέση να στήνουν «γκούλακ» για τους αντιφρονούντες. (Κι εδώ αποστασιοποιήστε κ Κοροβέση. Τα γκούλαγκ - χωρίς εισαγωγικά - προϋπήρχαν κι είναι αποκλειστικά κατασκεύασμα της Αριστεράς. Αλλά αυτά τα χωρίς εισαγωγικά γκούλαγκ υπάρχουν και τώρα. Πάλι χρησιμοποιούμενα από την Αριστερά στην Ελλάδα. Και δεν είναι κατ' ανάγκην φυλακές πραγματικές, παρά μόνο φυλακές πνευματικές. Δεν έχετε παρά να δείτε τις εκπομπές του αγαπημένου του κόμματος σας Λάκη και θα το διαπιστώσετε...) Η ζωή συνεχίζεται, όπως και τα ερωτήματα που μένουν αναπάντητα. (Αλήθεια πότε η Αριστερά απάντησε ουσιαστικά σε ερωτήματα για τελευταία φορά;) Και για όποιον ενδιαφέρεται να μάθει τι είπα, υπάρχει και γραπτή μου δήλωση, που δημοσιεύτηκε στη χθεσινή «Ε». Αν η πολιτική γραμματεία του ΣΥΝ επιθυμεί να τη λογοκρίνει, ας το κάνει. Προσωπικά, με τη λογοκρισία δεν τα πάω καλά.

* Συγγραφέας-βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Α' Αθηνών

Κι αν σας στεναχώρησα κάπου κ Κοροβέση να με συγχωρήσετε. Σας διαβεβαιώ ότι δεν ήταν στις προθέσεις μου...

3 σχόλια:

vangelakas είπε...

ἡ φάση μέ τόν κοροβέση ἔχει κάνει τούς ψηφοφόρους τοῦ τσίριζα νά ἀφοσιωθοῦν σέ περισυλλογάτη αὐτοκριτική. Ἔτσι τό εἶπε ἕνας φλῶρος γείτονάς μου (τοῦ πάνω ὀρόφου) ψηφοφόρος τοῦ ἀντάρσυα. Γείτονας τοῦ κάτω ὀρόφου ὡστόσο, κάγκουρας πρώτης, τό ἔθεσε διαφορετικά. Γλύφουν τό μεσαῖο δάχτυλό τους μοῦ εἶπε καί κάνουν κοκοκό.

Αντωνης είπε...

ΕΧΕΙ ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΦΑΣΚΕΛΟ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ

ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ είπε...

ΑΠΟ ΠΟΛΥ ΠΑΛΙΑ ΕΠΑΙΡΝΕ ΤΙΣ ΜΙΖΕΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΚΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΑΖΙ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΑ ΚΟΚΚΑΛΗ

http://liberalcreta.pblogs.gr/2009/08/apo-poly-palia-epairne-tis-mizes-toy-kai-to-kke-apo-thn-stazi-me.html