Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2008

Ανοιχτή καλοπροαίρετη πρόσκληση [Μέρος 2ο]

Την προηγούμενη Παρασκευή ελάβαμε το κατώθι μύνημα-

Αισθάνομαι την έντονη ανάγκη να επισημάνω ότι ο Eric Hobsbawm είναι ένας ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΟΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΟΣ ιστορικός -μην τον ταυτίζεις με τον ΣΥΡΙΖΑ και μην τον ειρωνεύεσαι έτσι ("...το Ευαγγέλιο..."). Πες καλύτερα: "Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει Ευαγγέλιο τις θέσεις του Ε.Η." ή κάτι τέτοιο. Θα ήταν πιο κοντά στην αλήθεια.
Αν μη τι άλλο, ο Ε.Η. ποτέ δε μιλάει για εντυπωσιασμό και ποτέ δε διατυπώνει θέσεις χωρίς επιχειρήματα και χωρίς να έχει κάνει προηγουμένως διεξοδική έρευνα. Κανένας άνθρωπος φυσικά δεν είναι υπεράνω κριτικής, κανένας δεν είναι αλάνθαστος, όμως για να αμφισβητήσεις ένα τέτοιο όνομα, θα πρέπει να έχεις παρομοίου επιπέδου γνώσεις και διαπιστευτήρια. Δεν το επιβάλλει μόνο το επιστημονικό πρωτόκολλο αλλά και η κοινή λογική. Και πάλι, δε θα τον αμφισβητήσεις αφοριστικά, δε θα τον διαγράψεις με μια μονοκονδυλιά -"αυτά που λέει ο Ε.Η. είναι βλακείες, τελεία και παύλα"- αλλά θα αναλύσεις ενδελεχώς τη διεξαγωγή της συμπερασματολογίας του και θα επισημάνεις τα σφάλματά του -αν υπάρχουν και αν μπορείς να το κάνεις.
Μακάρι ο ΣΥΡΙΖΑ να είχε τη σοβαρότητα, τον επαγγελματισμό και τη συγκρότηση του Ε.Η. Θα τον ψήφιζα κι ας διαφωνούσα μαζί του.

Φιλικά,
Ηλίας

Αθήνα


Προς απάντηση του παραπάνω μυνήματος μπορούν να λεχθούν τα εξής:
Καταρχήν ευχαριστώ πολύ τον αναγνώστη μας Ηλία για το μύνημα που μας έστειλε. Η απάντηση καθυστέρησε διότι περιμέναμε και άλλα μυνήματα τα οποία δυστυχώς δεν ήρθαν ποτέ, καθώς είναι προτιμότερο να απαντώνται όλα σε μια δημοσίευση παρά αποσπασματικά ένα-ένα.Όμως μέχρι στιγμής ήσουν ο μόνος. Είναι η εύκολη λύση να αφήνουμε ανώνυμα σχόλια στους διαφόρους ιστοχώρους, εντούτοις αν πιεστούμε να αφήσουμε απαντήσεις και όχι κάθε λογής αποσπασματικά σχόλια για λόγους εντυπώσεων, τότε φυσικά επέρχεται η σιωπή. 'Ετσι ενώ όλοι επιφανειακά επικροτούν τον διάλογο, όταν χρειάζεται να τον εφαρμόσουν τον αρνούνται.
Εάν πρόσεξες φίλε μας Ηλία, η μομφή περί "ευαγγελίου" δεν απευθηνόταν στον Χοσμπάουμ, αλλά προς αυτούς που -υποτίθεται- τον επικροτούν.Νομίζουμε πως είναι ξεκάθαρο από το ύφος γραφής του κειμένου πως οι μομφές στρέφονται προς τις πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ και όχι προς τις εκπεφρασμένες ιδεολογίες των προσώπων. Τουναντίον, στο κείμενο είναι ξεκάθαρο έτσι όπως έχει γραφτεί πως ο ΣΥΡΙΖΑ απλά χρησημοποιεί τα γραφόμενα του εκάστοτε μαρξιστή συγγραφέα/επιστήμονα/πολιτικού αναλόγως με το τι συμφέρει τις κομματικές του επιδιώξεις, χωρίς καμία συνέπεια και αδιαφορώντας εάν πολλές φορές οι ιδέες των διαφόρων μαρξιστών έρχονται σε αντίθεση. Επιτέλους ας μας πουν αυτοί του ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκονται ιδεολογικά: Είναι μια μετεξέλιξη/εκμοντερνισμός των λενινιστών-τροσκυστών (όπως είναι -περίπου- ο Χοσμπάουμ) ή το ιδεολογικό τους στίγμα προέρχεται από τον Μπερνστάιν, τον Κάουσκυ και τον Άντλερ (δλδ από την αυστρομαρξιστική σχολή ή κοινώς τους σοσιαλδημοκράτες); Είναι μήπως ευρωκουμμουνιστές (με παράδοση απο το Γκράμσκυ και μετά αυτού από τους Μπερλινγκουέρ και Καρίγγιο), ή ιδεολογικά κατάγονται από την σχολή της Φρανκφούρτης και μέσω αυτής στο "Νew Left" όπως το μάθαμε και εμείς μέσω του Τόμσον, του Μιλλ και του Αλθουσέρ, αλλά και πιο πρόσφατα μέσω των Βαλλερστάιν, Μπρέννερ, Ο'Μπράιαν, Αρόνοβιτς, Βαν ντερ Πιιλ (μεταξύ πολλών άλλων) κλπ κλπ;;
Ας μας πουν επιτέλους οι κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ που ανήκουν ιδεολογικά, διότι τα παραπάνω ιδεολογικά ρεύματα έχουν σημαντικές διαφορές στο πως αντιλαμβάνονται τη λειτουργία του καπιταλισμού (άρα και στο τρόπο λειτουργείας της οικονομίας) , τη κατανόηση του διεθνούς πολιτικού συστήματος (κυρίως μέσω των διαφόρων αντικρουώμενων θεωρειών περί ιμπεριαλισμού), το ρόλο των εθνών στην "πάλη των τάξεων", στην ίδια την φύση της "πάλης των τάξεων" κλπ. Ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ στο πολιτικό προσκήνιο και ενώ στα λόγια υποστηρίζει πως έρχεται και αγκαλιάζει όλα αυτά τα ιδεολογικά ρεύματα του μαρξισμού τα οποία αποκλίνουν από τον ορθόδοξο σοβιετικό κουμμουνισμό που πρεσβεύει το ΚΚΕ, στην πολιτική πρακτική του τίποτα απ'όλα αυτά τα ιδεολογικά ρεύματα δεν έχει καμία ουσία, παρά μόνο ενίοτε ανασύρονται διαφόροι μαρξιστές για επικοινωνιακούς λόγους, προκειμένου να παρασύρουν τον αφελή πελάτη-ψηφοφόρο.Από αυτή την περίπτωση δε διαφέρει καθόλου ο Χοσμπάουμ. Έτσι ενώ από τη μία αναφέρεται συνεχώς ο χοσμπάουμ ως μια από τις ιδεολογικές πυξίδες του κόμματος, μια καλή έρευνα για το τι πραγματικά πρεσβεύει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αφήνει περιθώρια άλλων ερμηνειών....διαβάζουμε από τα madata.gr μεταξύ άλλων
http://www.madata.gr/index.php?news=13956
"στη βιβλιοθήκη (του Αλαβάνου) του καταλαμβάνουν πολύ χώρο τα βιβλία των Π. Κρούγκμαν, Στ. Ράνσιμαν, Ε. Χοσμπάουμ, Λ. Σάμερς, Π. Σάμιουελσον και Τζόζεφ Στίγκλιτζ, με τον οποίο έχουν αναπτύξει και μια θερμή φιλία."
(σημείωση: Στο άρθρο μπορείτε να διαβάσετε και το πολιτικό ιστορικό της οικογένειας του Αλέκου Αλαβάνου, κάτι που εμείς αν και φυσικά γνωρίζουμε, δεν έχουμε προβάλει.Παρά ταύτα, έχουμε κατηγορηθεί περί δήθεν ροζ και κίτρινης κριτικής.Αυτό σαν σημείωση για το επίπεδο της κριτικής που γίνεται εναντίον μας.)
Μάλιστα!! Ενώ από τη μία διαβάζουμε στην προσωπική σελίδα του Αλέξη Τσίπρα

(http://www.syn.gr/cv/tsipras.htm) πως "ως γραμματέας της Νεολαίας Συνασπισμού συμμετείχε ενεργά στις διεργασίες συγκρότησης του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ, καθώς και στις διεθνείς διαδηλώσεις του κινήματος ενάντια στη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση"
, διαβάζουμε επίσης πως ο προκάτοχός του ο οποίος και τον πρότεινε, έχει μια βιβλιοθήκη γεμάτη με βιβλία ατόμων που ανήκουν στην αφρόκρεμα του οικονομικού κατεστημένου των ΗΠΑ αλλά και στενή φιλία με αυτόν που ήταν αρχι-οικονομολόγος (chief economist) της παγκόσμιας τράπεζας την περίοδο 1997-2000! (Ξεχάσαμε κιόλας τι είχε συμβεί στο Σιάτλ το 1999;)
Επομένως αγαπητέ μου Ηλία, δεν είμαστε εμείς αυτοί που δε σεβόμαστε τις θέσεις του Χοσμπάουμ, αλλά αυτοί οι οποίοι θυμώνται τον συγκεκριμένο συγγραφέα σε πολύ συγκεκριμένα πράγματα και απόλυτα επιλεκτικά, πιο συγκεκριμένα εκεί όπου η ερμηνεία του Χοσμπάουμ περί εθνών και εθνικισμού μπορεί να χρησημοποιηθεί ως ένα μέσο για να αμβλυθούν οι αναμενόμενες αντιστάσεις ενός έθνους το οποίο έτσι εκβιάζεται από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις να περάσει με το ζόρι από την -εν μέρει- ελεγχόμενη κατάσταση του εθνικού καπιταλισμού στην απόλυτη αναρχία του διεθνιστικού κεφαλαίου (διάβασε τον Μπουχάριν έτσι ώστε να κατανοήσεις περισσότερο για τι πράγμα μιλάμε).Διότι αν ο Αλέκος Αλαβάνος ήταν πραγματικός ιδεολόγος και όχι ένας τυχοδιώκτης, θα έπρεπε να θυμάται τι γράφει ο Χοσμπάουμ στο βιβλίο του "Nations and Nationalism since 1870":
"For in the most cases the 'political nation' which originally formulates the vocabulary of what later becomes the nation people is to not understood to include more than a small fraction of the inhabitans of a state, namely the priviliged elite, or the nobility and gentry." (σελίς 73)
Ερώτηση: Εάν αυτό δεν φωτογραφίζει την περίπτωση των σκοπίων, παρακαλώ να μας πει κάποιος ποια άλλη περίπτωση έθνους (ή "έθνους") αντιπροσωπεύει καλύτερα!
Συμπέρασμα:Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος είτε ο ίδιος δεν έχει μελετήσει το έργο του Χοσμπάουμ είτε επικαλείται μόνο όσα σημεία συμφέρουν τις ευκαιριακές επιδιώξεις του κόμματος του.
Ελπίζω φίλε Ηλία να σε κάλυψε η απάντησή μου.Στο μεταξύ συνεχίζουμε να περιμένουμε ως ΣΥΡΙΖΑ watch τις απαντήσεις στα θέματα που θέσαμε προσφάτως.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ:

Paul A. Samuelson: http://cepa.newschool.edu/het/profiles/samuelson.htm

Joseph E. Stiglitz: http://www2.gsb.columbia.edu/faculty/jstiglitz/bio.cfm

Lawrence H. Summers:

http://www.president.harvard.edu/history/27_summers/summers.html

Paul Krugman: http://web.mit.edu/krugman/www/

Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου 2008

Ανοιχτή καλοπροαίρετη πρόσκληση

Το τρέχον διάστημα το ιστολόγιό μας κατακλύζεται από πληθώρα αρνητικών μυνημάτων, όχλησης κατά των σχολίων και της δραστηριότητάς μας. Ειλικρινά ζητούμε από τους φίλους μας διαφωνούν με το περιεχόμενο των δημοσιευσεών μας να μας στείλουν πιο αναλυτικά τα σημεία με τα οποία διαφωνούν, τα οποία και είμαστε πρόθυμοι να συζητήσουμε. Δεν υπάρχει λόγος αντιπαλότητάς ή κακιών καθώς όλα μπορούν να λυθούν με έναν -καλοπροαίρετο- διάλογο.
Σε μια προσπάθεια να δοθεί έναυσμα στους φίλους μας να επικοινωνήσουν μαζί μας υποβάλλονται μια σειρά από από τα κατώθι ερωτήματα -
1) Σας παρακαλούμε να ορίσετε τις έννοιες "δεξιός" και "ακροδεξιός" για να καταλάβουμε κι εμείς τι έχει ειπωθεί εδώ μέσα που σας έκανε να πιστεύετε κάτι τέτοιο (δεν υπάρχει ίχνος ειρωνείας σ'αυτό, αλλά υπάρχει ανάγκη συζήτησης για να ξέρουμε γιατί συγκεκριμένα κατηγορούμαστε)
2) Με ποιο σκεπτικό επιλέχθηκε και εκλέχθηκε ο Τσίπρας με ουσιαστικά προ-αποφασισμένες διαδικασίες. Ποια είναι τα πολιτικά του προσόντα τα οποία βάρυναν στην διαδικασία της προ-αποφασισμένης επιλογής του.Παρακαλούμε όχι γενικόλογες απαντήσεις του τύπου "η ανάγκη για ανανέωση", αλλά απαντήσεις με πολιτικά επιχειρήματα.
3) Ποια είναι η πολιτική πλατφόρμα Τσίπρα και γενικά τι αλλάζει στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ πέρα από την αλλαγή της μούρης του προέδρου με μία που είναι νεανικότερη, φρεσκότερη και ...ξυρισμένη έτσι ώστε να προσελκύει περισσότερους καταναλωτές-ψηφοφόρους.
4) Σε μια ερώτηση συνηφασμένη με τις προηγούμενες, ποια είναι επιτέλους η ιδεολογία αυτού του κόμματος!!Διότι πέρα απο την αποσπασματική και ομιχλώδη αναφορά και την χονδροειδή μεταφορά στην ελλαδική πραγματικότητα μαρξιστών όπως ο Μπένζαμιν, ο Γκράμσκι, ο Φρανκ, ο Κάουσκυ κ.α. , εδώ και 15 χρόνια δεν έχουμε δει καμία συγκροτημένη ιδεολογική τοποθέτηση ως επίσημη θέση ενός κόμματος του ελληνικού κοινοβουλίου, παρά ένα περίεργο συνοθύλευμα ιδεών που ανασύρονται από το μαρξιστικό συρτάρι, ιδεών που ενίοτε ανήκουν σε διαφορετικές υπο-σχολές του μαρξισμού, ανάλογα με την περίσταση, οπότε και ως βολεύει, έτσι ώστε να αποκομιστούν τα μέγιστα δυνατά -ευκαιριακά- οφέλη.


Αναμένουμε τις απαντήσεις σας με ενδιαφέρον. Διότι υπάρχει πάρα πολύς κόσμος που αναμένει απαντήσεις σ'αυτά τα ερωτήματα, τα οποία και κανείς που ξέρει πρόσωπα και πράγματα στο ΣΥΡΙΖΑ δεν απαντάει. Δυστυχώς για κάποιους, στην Ελλάδα δεν υπάρχουν μόνο ψηφοφόροι που ψηφίζουν τις πιο trendy "προσωπικότητες" και τους πιο "επώνυμους" υποψηφίους. Λυπούμεθα....

Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου 2008

Άρχισε το Alexis Show με "στημένο" επεισόδιο Τσίπρα στον ΟΤΕ

Αναδημοσιεύουμε από το ιστολόγιο Lupus Cynodictus για τον Αλέξη Τσίπρα και το "στημένο" επεισόδιο στα γραφεία του ΟΤΕ...

«Ο Αλέξης Τσίπρας μαζί με αντιπροσωπεία του ΣΥΝ αποχώρησε από τα κεντρικά γραφεία του ΟΤΕ, επειδή εμποδίστηκε από τη διοίκηση η είσοδος στην αντιπροσωπεία του κόμματος και στα ΜΜΕ» (ΑΠΕ).Ψέματα λέτε Αλέξη μου, κανένας δεν εμπόδισε την αντιπροσωπεία του ΣΥΝ.

Τις ΚΑΜΕΡΕΣ εμπόδισε η διοίκηση, όπως άλλωστε απαιτεί ο κανονισμός… "Ουδείς αρνήθηκε την είσοδο στον ίδιο και τους συνεργάτες του", λέει η ανακοίνωση του ΟΤΕ.

Αφού όλοι γνωρίζουν ότι στον ΟΤΕ δεν επιτρέπονται τα ΜΜΕ, εσύ Αλέξη γιατί κάλεσες και τα τηλεοπτικά συνεργεία; Μήπως σκόπιμα, για να "βγεις" μετά και να καταγγείλεις ότι το ...σύστημα και η κυβέρνηση σε αντιμάχονται;

Και μετά, γιατί έφυγες; Γιατί ακύρωσες την επίσκεψη στους 3ωρίτες και 4ωρίτες εργαζόμενους; Δεν σε ενδιέφερε τι είχαν να πουν, έστω και χωρίς την παρουσία ΜΜΕ; Πολιτική γίνεται μόνο μπροστά στις κάμερες;

Άρχισες το show Αλέξη μου… Είσαι δημιούργημα των ΜΜΕ και γι' αυτό μοιραία θα είσαι και λαϊκιστής. Να ξέρεις όμως ότι η τακτική "στημένα επεισόδια για λαϊκή κατανάλωση" έχει ημερομηνία λήξης στην πολιτική…

Κοίτα τι λέει η ανακοίνωση του ΟΤΕ
"η είσοδος σε κτίρια του ΟΤΕ δεν επιτρέπεται σε μη εξουσιοδοτημένα άτομα και μέσα ενημέρωσης. Από τον κανόνα εξαιρούνται αρχηγοί και εκπρόσωποι κομμάτων και οι συνοδείες τους που είναι ευπρόσδεκτοι, με την προϋπόθεση να έχουν υποβάλει το αίτημα εγκαίρως και να μην συνοδεύονται από ΜΜΕ μέσα στο κτίριο. Την διαδικασία αυτή σεβάστηκαν μέχρι τώρα όλοι οι αρχηγοί και εκπρόσωποι που έχουν κατά καιρούς επισκεφθεί εγκαταστάσεις του ΟΤΕ". (Ολόκληρη η ανακοίνωση εδώ)

Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου 2008

Αλέξης Τσίπρας ο κοπανατζής

Τι να πω. Αν βγάζανε εμένα στα 17 μου στην τηλεόραση ξέρετε τι θα έλεγα; θα έλεγα το όνειρό μου για την κοινωνία. Να πάψει η αδικία, να πάψει η αναξιοκρατία, να πάψει το ρουσφέτι, να έρθει η ειρήνη. Την άποψή μου για την παιδεία; Θα έλεγα να ενδιαφέρονται οι μαθητές, να έχουμε καλύτερους καθηγητές, καλύτερα βιβλία, περισσότερες εξωσχολικές εκδηλώσεις, να μαθαίνουμε περισσότερα πράγματα και κυρίως να έχουμε υπομονή για τη μάθηση και να χτίζονται ολοκληρωμένες προσωπικότητες που θα σέβονται τους θεσμούς, τη δημοκρατία, τον εαυτό τους. Θα προσπαθούσα να μεταφέρω την ιδανική κοινωνία, να μιλήσω τις σχέσεις των ανθρώπων, την αγάπη, θα καταδίκαζα την αποξένωση, την «απαξίωση των αξιών».

Αλλά πριν 17-18 χρόνια, το 1990-91, δεν κάλεσαν εμένα στην τηλεόραση. Κάλεσαν τον Αλέξη Τσίπρα. Τον νυν αρχηγό του Τσίπριζα, εεε συγνώμη, του ΣΥΝ που είναι μέλος τους Σύριζα. Και τι είπε ο Αλέξης; να θεσμοθετηθεί η κοπάνα!!! να γίνει σεβαστό το «δικαίωμα του μαθητή »να λείπει από το μάθημα!!! Πώς και δε μας μίλησε άραγε για το «δικαίωμα του βρέφους» να λείψει από το θηλασμό;

Ακούστε τον!

Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου 2008

Τσίπρας: η φλυαρία του τίποτα

Αναημοσιεύω το ποστ του "Παλαίμαχου" από το Forum του περιοδικού "Ρεσάλτο" για το νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και την πολιτική πρόταση... "του τίποτα":

Ομολογώ, ότι πίεσα υπερβολικά τον εαυτό μου να ακούσει μέχρι το τέλος το λόγο του Τσίπρα. Είμαι 48 χρόνια (από τα 16 μου) στο αριστερό κίνημα. Τέτοιες αρλούμπες, φλύαρες, ασυνάρτητες και σύνθετες σοφιστείες πρώτη φορά άκουσα. Ούτε ένας ξεπεσμένος κεντρώος δεν θα μίλαγε έτσι: Τόσο άχρωμα, τόσο άγευστα, τόσο αφυδατωμένα, τόσο φροντισμένα ηλίθια. Και ο Αβραμόπουλος ακόμα που πήγε κι αυτός να κατασκευάσει το κόμμα-εικόνα, ήταν πιο «πολιτικός». Τα ίδια ακριβώς με τον Τσίπρα έλεγε, αλλά πιο συγκροτημένα. Σε ένα μόνο διέφερε ο Τσίπρας: Αυτός στις ίδιες σοφιστείες και φλύαρες ηθικολογίες κόλλαγε την ετικέτα της «αριστεράς», της «ριζοσπαστικής αριστεράς»!!!

Σε μια απλή ετικέτα διαφέρει ο Τσίπρας από τις καθεστωτικές δυνάμεις. Ο λόγος του ούτε γεύση αριστερή δεν είχε!!!

Ακόμα και σαν λέξεις ο «καπιταλισμός», ο «σοσιαλισμός» κ.λπ, ήταν εξαφανισμένες από τον «αριστερό» Τσίπρα. Από αυτή την άποψη βρίσκεται πιο πίσω και από το σημερινό ΠΑΣΟΚ!!!
Η διαφορά; Η απάτη του ΠΑΣΟΚ δοκιμάστηκε στην πράξη.
Η απάτη του ΣΥΡΙΖΑ (ακόμα πιο αποκρουστική) έχει το προνόμιο του περιθωρίου...

Για πρώτη φορά στην ιστορία θα γίνει ένας «αρχηγός», αριστερού υποτίθεται κόμματος, που θα είναι τόσο θεωρητικά και πολιτικά ανεπαρκής. Θα στερείται στοιχειώδους θεωρητικής γνώσης, ανύπαρκτος πολιτικά, με μόνες «αγωνιστικές» εμπειρίες την απουσία εμπειριών. Για πρώτη φορά στην αριστερή ιστορία γίνεται αρχηγός ενός κόμματος ένα ΤΙΠΟΤΑ. Ένας άνθρωπος που ούτε στοιχειωδώς δεν αποκαλύπτει, ούτε κρίνει τη λειτουργία της εκμετάλλευσης, αλλά θέτει το όλο ζήτημα ηθικολογκικά, αχαλίνωτα ηθικολογικά: Μια διαδικασία ολοκληρωτικού αποχρωματισμού της σκέψης!!!

Αυτός είναι ο λόγος του νεοταξικού σκοταδισμού: του νέου "αριστερού" Μεσαίωνα!!!

Αυτός ο πλαστικός άνθρωπος, πλαστικές «ιδέες» ξερνούσε: «χρησμούς» για «θέαμα» χωρίς κανένα περιεχόμενο. Επένδυε τις καραμπινάτες βλακείες του και ανυπόφορες σοφιστείες του με την ίδια γλοιώδη ηθικολογία που έχει αναπτυχθεί από τη σήψη και διαφθορά. Στηλίτευε τα συμπτώματα της σήψης, αλλά οι κοινωνικές εστίες της σήψης μένανε στο απυρόβλητο. Σήκωνε την γροθιά του εναντίον των οικονομικών δυναστών και «νταβατζήδων» (αυτό που κάνουν όλοι, και πιο επιθετικά ο Καρατζαφέρης) αλλά το σύστημα που γεννάει το κέρδος και τους δυνάστες έμεινε στο απυρόβλητο. Γιʼ αυτό και η λέξη «καπιταλισμός» είχε καταργηθεί από το λεξιλόγιό του. «Ντρεπόταν» αυτός ο σιδερωμένος νέος «αριστερός ηγέτης» να τον καταγγείλει ακόμα και φραστικά.

ΕΤΣΙ μιλούσε με σοφίσματα και επιδιδόταν σε αλχημείες. Ακούστε δύο καραμπινάτες ηλιθιότητες:

Πρώτη. Δεν υπάρχει μόνο κρίση του δικομματισμού, αλλά και του εργαλείου»!!! Χρησμός που δεν εξηγεί ποιο είναι το εργαλείο. Προφανώς το πολιτικό σύστημα. Κοινότοπη διαπίστωση!!! Γιατί βρίσκεται σε κρίση το «πολιτικό σύστημα», ΚΑΜΙΑ εξήγηση. Δηλαδή η πολιτική κρίση είναι μετέωρη, δεν αντανακλά την κοινωνική κρίση, το αδιέξοδο ενός οικονομικού συστήματος σε παρακμή: Του καπιταλισμού!!! ΟΧΙ! Γιʼ αυτόν τον «αριστερό» δεν είναι το καπιταλιστικό σύστημα που γεννάει τα φαινόμενα της σήψης και παρακμής…

ΔΕΥΤΕΡΗ: Μια λοιπόν και ο καπιταλισμός δεν φταίει, ο Τσίπρας οδηγείται στο δεύτερο σόφισμα: «Φταίνε οι σχέσεις κράτους και πολιτικής»!!! Ναι καλά ακούσατε: αυτή την αρλούμπα ξεστόμισε ο «ριζοσπάστης αριστερός», Τσίπρας!!!

Αγωνίζεται, λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ, μας το είπε κι αυτό, να ανατρέψει τις δοσμένες σχέσεις κράτους και πολιτικής, να απαλλάξει το κράτος από την υποταγή του στο μεγάλο κεφάλαιο!!!

Ο Καρατζαφέρης, λέει, ακριβώς τα ίδια πράγματα. Απλώς αυτός αντιλαμβάνεται πιο καλά το ρόλο του κράτους, ότι είναι το «εργαλείο» της πολιτικής, και ζητάει «ισχυρό κράτος» για να χτυπήσει το κεφάλαιο!!!

Το τι είναι το κράτος και μάλιστα σήμερα στην υπερεθνική ιμπεριαλιστική εποχή δεν μας εξήγησε ο Τσίπρας. Τι θα μπορούσε βεβαίως να πει ένας θεωρητικά αδαής και πολιτικά αναλφάβητος.

Δεν μας είπε όμως και πώς συγκεκριμένα θα το κατορθώσει αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ. Η απάντηση και εδώ ήταν ένας «χρησμός»: Με την αλλαγή των συσχετισμών υπέρ της αριστεράς. Φυσικά κι εδώ έπρεπε να μας εξηγήσει το γιατί η αριστερά του Ανδρέα, η οποία ήταν παρασάγγες πιο επαναστατική από την «αριστερά» του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα καταλυτικά ηγεμονική, όχι μόνο δεν κατάφερε αυτές τις «ανατροπές», αλλά γέννησε το έκτρωμα Σημίτη και τον Τσίπρα: Το υπό-έκτρωμα…

Ο νέος, λοιπόν, «αρχηγός» της «ριζοσπαστικής αριστεράς» δεν έδωσε τίποτα:

ΟΥΤΕ ιδεολογικές θέσεις.
ΟΥΤΕ πρόγραμμα
ΟΥΤΕ καν μια αριστερή πολιτική και οργανωτική πλατφόρμα.
ΜΟΝΟ πολιτικούς χρησμούς, φλυαρίες σοφισμάτων, ρητορικές καταναλωτικές «ατάκες»