Κυριακή 10 Αυγούστου 2008

Οι ρίζες της λογικής του ΣΥΡΙΖΑ [Μέρος 2ο]



Έστω και αργά, κάποιοι αναγκάστηκαν να συνομιλήσουν μαζί μας.Τα υφάκια και τα υβρεολόγια βέβαια δεν σταμάτησαν (πως θα μπορούσε άλλωστε), αλλά ήρθε μια αυθεντική ΣΥΡΙΖΑικη απάντηση επί της ουσίας.Δε ξέρουμε κατά πόσο ήταν αυθόρμητη ή όχι, σημασία έχει πως έγινε μια αρχή.Αλλά ας απαντήσουμε στα ερωτήματα που μας τέθηκαν.


Ο/Η Dimitris είπε...
Δηλαδή, αν κατάλαβα καλά το πνεύμα του άρθρου, ο ΣΥΡΙΖΑ εγκαλείται επειδή υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι που μπαίνουν στην Ελλάδα (πρόσφυγες, μετανάστες, αιτούντες άσυλο, όλοι αδιακρίτως χαρακτηρίζονται λαθρομετανάστες)έχουν δικαιώματα ως άνθρωποι!

Κατάλαβες λάθος.Ποτέ εμείς δεν αναφέραμε ούτε καν υπονοήσαμε πως αυτοί οι ανθρώποι στερούνται ανθρωπίνων δικαιωμάτων.Απεναντίας, το άρθρο έχει γραφεί σκοπεύοντας να καταδείξει πως οι πραγματικές αιτίες που τους κάνουν ανθρώπους χωρίς πατρίδα και εύκολα θύματα δουλεμπορίου αποσιωπώνται.Είναι πανεύκολο να μιλάς για ανθρώπινα δικαιώματα όταν από τις συνθήκες που έχουν επιβληθεί στις πατρίδες τους τα ανθρώπινα δικαιώματα τους έχουν DE FACTO ΑΦΑΙΡΕΘΕΙ.

Δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ εγκαλείται επειδή υποστηρίζει ότι το ελληνικό κράτος αυθαιρετεί όταν στοιβάζει αυτούς τους ανθρώπους σε κοντέινερ για τρεις μήνες στην καλύτερη των περιπτώσεων, όταν βάζει τα όργανά του να τους κακομεταχειρίζονται, όταν δεν τους δίνει τη δυνατότητα να εργαστούν και να ζήσουν με αξιοπρέπεια ή να γράψουν τα παιδιά τους στο σχολείο, μα τι λέω ούτε καν στο ληξιαρχείο!

Αυτές είναι προεκτάσεις που της έχεις κάνει εσύ στο νου σου.Και απορώ ποια ήταν η γραμμή της λογικής που ακουλούθησες προκειμένω να φτάσεις σ'αύτό το συμπέρασμα.Γράφω ξεκάθαρα στη σημείωση Νο1 πως ο ΣΥΡΙΖΑ "θυμάται τα ανθρώπινα δικαιώματα μόνο όταν ο σκοπός του δουλεμπόρων έχει ...επιτευχθεί και πατήσουν οι δύστηχοι αυτοί ανθρώποι το πόδι τους στην ελληνική επικράτεια" και αυτό σημαίνει ξεκάθαρα πως είναι άκρως υποκριτικό να μιλάς για κακομεταχείρηση των μεταναστών από τις ελληνικές αρχές ενώ όλο το οργανωμένο δουλεμπόριο με την σχεδόν ανοιχτή συμμετοχή του τουρκικού κράτους μένει παντελώς ασχολίαστο.Μη προσπαθείς να μας ταυτίσεις με τις κυβερνητικές πολιτικές της ΝΔ.Αυτό το σημείο με ενόχλησε πολύ.

Η μαζική μετανάστευση είναι μια αδήριτη πραγματικότητα που δεν εξαρτάται από την πολιτική βούληση κανενός, θα συνεχίσει να υφίσταται όσα τείχη κι αν χτίσουν, όσες βάρκες κι αν βυθίσουν, όσους ανθρώπους κι αν σκοτώσουν ή ακρωτηριάσουν.

Κάνεις λάθος. Η μετανάστευση δεν ήρθε από μόνη της από το πουθενά χωρίς λόγο.Αυτές οι δηλώσεις του τύπου "τι να κανουμε, οτι και να κάνουμε ειναι μια 'αυτονόητη' πραγματικότητα που δεν μπορούμε να αλλάξουμε και δεν έχει νόημα να το εξετάζουμε" είναι κακομοιριές που δεν έχουν θέση σ΄έναν σκεπτόμενο άνθρωπο, μαρξιστή ή μη. Οι συνεχείς ιμπεριαλιστικοί πολέμοι που επέβαλλαν τα παγκόσμια κέντρα της καπιταλιστικής δύσης, η συνεχής εκμετάλλευση των χωρών του -κακώς λεγόμενου- τρίτου κόσμου από το διεθνές κεφάλαιο και με όλα τα συνεπακόλουθα, είναι μερικοί από τους λόγους.Το φαινόμενο της παγκόσμιας εκμετάλλευσης από το κεφάλαιο είναι κάτι το οποίο συνεχώς απασχολούσε διαφόρους διανοητές και έχουν υπάρξει ανθρώποι που είχαν/έχουν αφιερώσει τη ζωή τους σ'αυτό το θέμα.Σου προτείνω να διαβάσεις Prebisch, Frank, Manzo, Wade, Van der Piil, McMichael (μερικά μόνο από τα ονόματα), έτσι ώστε να κατανοήσεις καλύτερα με ποιο λόγο από το σημερινό παγκοσμιοποιημένο καπιταλιστικό σύστημα εξωθούνται ανθρώποι από την λατινική αμερική, την ασία και την αφρική σε αθρόα μετανάστευση σε περιόδους ειρήνης, πόσο μάλλον όταν βρίσκονται σε εμπόλεμες περιοχές. Εγώ ποτέ δεν είδα τον ΣΥΡΙΖΑ να μπαίνει στον κόπο να κάνει κριτική πάνω σ'αυτές τις γραμμές, παρά μόνο δακρύβρεχτες δηλώσεις που έχουν σκοπό να χτυπήσουν στο συναίσθημά μας, μια φρασεολογία που αναπαράγεις κι εσύ.

Οι αιτίες που τη γεννούν μας ξεπερνούν κατά πολύ. Φτώχεια, πόλεμοι, πολιτικές διώξεις, λιμοί, λοιμοί, κληματικές αλλαγές.

Αυτό που έγραψες εδώ είναι εντελώς αντιμαρξιστικό.Με τη λογική σου δε θα έπρεπε ποτέ να ξεσπάσει καμία σοσιαλιστική επανάσταση (και γενικά καμία επανάσταση).Δε γνωρίζω αν προσποιήσαι το μαρξιστή ή αν η "αριστερόζ" νοοτροπία του ΣΥΡΙΖΑ σε έχει εμποτίσει σε τέτοιο βαθμό έτσι ώστε να μην το καταλαβαίνεις.

Αυτοί οι άνθρωποι είναι εδώ. Μπορεί κάποιοι να θέλουν η πραγματικότητα να συμμορφωνόταν με το μοντέλο που κατασκεύασαν για να έχουν την αυταπάτη ότι μπορούν να ελέγξουν τον κόσμο γύρω τους. Δυστυχώς γι' αυτούς, τα πράγματα δεν είναι έτσι. Θα πρέπει να βάλουν τον κώλο τους κάτω και να σκεφτούν πώς μπορούν να κάνουν την προλεταριακή επανάσταση μαζί με τους πραγματικούς προλετάριους της κοινωνίας μας, τους μετανάστες δηλαδή, "λαθραίους" και "νόμιμους".

Αυτό που έγραψες είναι τρισάθλιο και εντελώς προσβηλητικό για εκατοντάδες χιλιάδες έλληνες που είναι άνεργοι κάθε ειδικότητας, εργάτες που φυτοζωούν με 700 ευρώ το μήνα, αγρότες που βλέπουν τα πορτοκάλια και τα ροδάκινά τους να σαπίζουν στα δέντρα και επιβιώνουν από τα λαχανικά που φυτεύουν στους μπαξέδες τους, κτηνοτρόφοι που πετούν το γάλα τους στο δρόμο γιατί μένει απούλητο, ανάπηροι που τους δίνουν επιδόματα πείνας, συνταξιούχοι που ζουν από τα λίγα που μπορούν να τους παρέχουν τα παιδιά τους (πάλι διότι παίρνουν συντάξεις πείνας) κλπ. Δλδ αυτοί ΔΕΝ είναι πραγματικοί προλετάριοι;; τι είναι αυτοί;; Κεφαλαιούχοι;; Αίσχος.

Μπορεί αγαπητοί σύντροφοι να συμφωνείτε με τις μπερλουσκονικές πρακτικές, μπορεί να φαντάζεστε ότι θα λύσετε το ζήτημα αν εξαλείφονταν όλοι οι μετανάστες από την Ελλάδα (αλήθεια πώς;). Τότε όμως τι σόι αριστεροί θα ήσασταν;

Χτυπήματα κάτω από τη μέση της πλάκας. Σε λίγο θα μας πεις πως θέλουμε να βγει και στρατός στους δρόμους!!Δλδ αν δεν συμφωνούμε με εσάς, αυτομάτως να ρίξετε την κοτσιλιά πως συμφωνούμε με τον Μπερλουσκόνι!

Πρακτικά λοιπόν, τι γίνεται με όλους αυτούς τους ανθρώπους, πάνω από ένα εκατομμύριο, πάνω από το 10% του πληθυσμού; Θα ήθελα μια απάντηση από όλους αυτούς που στα λόγια κόπτωνται για την εκμετάλλευση που υφίστανται όλοι αυτοί οι άνθρωποι, που θεωρητικολογούν μαρξιστικά πάνω από τα πτώματα (στην κυριολεξία) όσων απέτυχαν στην απέλπιδα προσπάθειά τους να περάσουν στην Ελλάδα με μοναδικό σκοπό την επιβίωση.

Όταν τεράστια στρώματα του ντόπιου πλυθησμού είναι κάτω από τα όρια της φτώχειας, τι ξεχωριστό περιμένεις να γίνει γ'αυτούς τους ανθρώπους;;; 'Η μήπως πρέπει να έχουν αυτοί προνομιακή μεταχείρηση σε βάρος των υπολοίπων;; Πρακτικά θέλω να μου απαντήσεις.

Αν δε σταθούμε εμείς, όσοι θέλουμε να λεγόμαστε αριστεροί δίπλα τους- και εννοώ στην πράξη- τότε ποιος θα το κάνει;

Στέκεσαι με το φωνάζεις για το δικαίωμα του μετανάστη να παίρνει έναν μισθό πείνας στην Ελλάδα, ή συμμετέχεις σ'εναν ακτιβισμό έτσι ώστε να σταματήσει η καπιταλιστική εκμευτάλλευση στις χώρες τους; Και το κυριότερο, πρέπει μόνο να το λέμε ή και να το αποδεικνύουμε κιόλας;; Αυτές τις δηλώσεις τις ξέχασες κιόλας;; Αν το ιστορικότερο στέλεχος της παραταξής σας παρακαλά για συνεργασία με το παρηκμασμένο, ξεπουλημένο και διαπλεκόμενο νεοφιλελεύθερο ΠΑΣΟΚ, τότε για τι είδους αριστερούς μιλάμε;;

Δεν υπάρχουν σχόλια: