Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2008

Άκρως τρελλό και Συριζαίϊκο...


Του ΦΩΤΗ ΠΑΠΟΥΛΙΑ

Ο μέσος όρος ηλικίας τους είναι κοντά στα 32 χρόνια, η σχέση τους με την αριστερά γεννήθηκε στις μαθητικές καταλήψεις των αρχών του '90, συνεχίσθηκε στο Πάντειο μέσω της νεολαίας του ΣΥΝ και εδραιώθηκε όχι στην Αθήνα, αλλά στην Αγγλία και την Αμερική, όπου έκαναν τις μεταπτυχιακές τους σπουδές.

Η νέα γενιά στελεχών του ΣΥΝ, γύρω από τον Αλ. Τσίπρα, δεν θυμίζει σε πολλά τους παλιότερους συντρόφους τους.

Τα πτυχία τους, άλλωστε, δεν προέρχονται από τις φυλακές και τους αγώνες, αλλά από γνωστά πανεπιστήμια των «μητροπόλεων του καπιταλισμού», όπου, όμως, ήρθαν σ' επαφή με τη σύγχρονη σκέψη κι απέκτησαν αέρα πολιτών του κόσμου. Ισως γι' αυτό η γλώσσα που χρησιμοποιούν και η πολιτική δράση που προτιμούν είναι για πολλούς τα σύμβολα της αριστεράς του αύριο:

Γνωριμία μέσω... chat

*Από το Πάντειο και τις Πολιτικές Επιστήμες βρέθηκε στο Πανεπιστήμιο του Ουέστμινστερ για μεταπτυχιακά στο Περιβάλλον και, στη συνέχεια, για διδακτορικό στην Πολεοδομία ο Χ. Κωνσταντάτος, μέλος σήμερα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΝ.

*Ο Αλ. Μπίστης, στέλεχος ήδη της δημοτικής παράταξης «Ανοιχτή Πόλη», προτίμησε το Πανεπιστήμιο του Εσεξ για μεταπτυχιακά στην Πολιτική Επικοινωνία.

*Μέσω μιας συζήτησης στο Διαδίκτυο για την «αριστερά στην παγκοσμιοποιημένη κοινωνία», μπήκε στην παρέα ο Ευκ. Τσακαλώτος (μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΝ) που ήταν, τότε, στην Οξφόρδη πριν γίνει καθηγητής στο London School of Economics μόλις στα τριάντα του χρόνια και στη συνέχεια καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας.

Ο Α. Καρύντζης και (πάνω από δεξιά) πίσω από τον Αλέξη η Παναγιώτα Μανιού, ο Αλ. Μπίστης, ο γραμματέας της νεολαίας ΣΥΝ Δ. Τζανακόπουλος και ο Χ. Κωνσταντάτος.
*Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, στη Νέα Υόρκη, βρέθηκε και ο εκπρόσωπος του κόμματος Α. Καρύντζης που πρόσφατα υποστήριξε το διδακτορικό του Φιλοσοφία της Επιστήμης στο Πολυτεχνείο.

*Το μόνο από τα στελέχη που ακολούθησε την «πεπατημένη» (πήγε στη Γαλλία, «όπως οι περισσότεροι αριστεροί μέχρι τώρα», σχολιάζουν οι υπόλοιποι) είναι η Παναγιώτα Μανιού, στέλεχος της «Ανοιχτής Πόλης» και συνεργάτις του γραφείου τύπου.

Μεταπτυχιακό στη Ναντέρ και διδακτορικό στη Σορβόνη στον τομέα της Κοινωνιολογίας και των Πολιτικών Επιστημών είναι τα δικά της όπλα.

*Αν προσθέσετε τον Τ. Κορωνάκη που σπούδασε στο Πολυτεχνείο και τον πολιτικό επιστημόνα Π. Πάντο -οι οποίοι όμως δεν ακολούθησαν το... μεταναστευτικό ρεύμα- θα έχετε όλη την παρέα.

Η φοίτηση των περισσότερων νέων στελεχών του ΣΥΝ σε ξένα πανεπιστήμια και η επαφή τους με φοιτητές από διάφορα μέρη του κόσμου καθορίζει τον τρόπο σκέψης τους: «Το ευρωπαϊκό περιβάλλον μάς βοήθησε να κατανοήσουμε ότι πρέπει να αλλάξουμε τις ιεραρχήσεις μας και να μελετήσουμε οικονομία, ενώ οι ΗΠΑ και οι αντιφάσεις τους μας έδειξαν πως έπρεπε να συμπορευτούμε με τα κινήματα της Λ. Αμερικής, αλλά και να ξαναδιαβάσουμε τους κλασικούς του μαρξισμού», λένε.

Οι νέοι γκουρού

Αυτοί τους οποίους μελετούν σήμερα είναι ο σλοβένος διανοούμενος Ζ. Σλαβόι, ο αμερικανός καθηγητής Πολιτισμικής Θεωρίας Τ. Ιγκλετον, η κριτικός της παγκοσμιοποίησης Ναόμι Κλάιν και ο συνεργάτης του Ν. Τσόμσκι, Μ. Αλμπερτ. Επίσης, σταθερές αναφορές τους παραμένουν οι Βίτγκενσταϊν, Αλτουσέρ, Φουκό, Γκράμσι, Πουλαντζάς, και Χόμπσμπαουμ.

Από τους νέους οικονομολόγους, παρακολουθούν τον Γ. Μπελφάιν, καθηγητή στο Λονδίνο, τον Α. Γκλιν της Οξφόρδης, τον Μ. Λέμποβιτς στο Πανεπιστήμιο της Ν. Υόρκης και τον γερμανό καθηγητή του Πανεπιστημίου του Μπρέντερ Γ. Χόσπφιλντ.

Με ισχυρή θεωρητική κατάρτιση, τα νέα στελέχη καλούνται τώρα να κερδίσουν το στοίχημα της αποτελεσματικής δράσης σε ένα πολιτικό περιβάλλον, που παραμένει ακόμη στον 20ό αιώνα. Ολοι τους, πάντως, αισιοδοξούν, ότι η κοινωνία είναι πλέον, πιο μπροστά από τα κόμματα.

«Δεν είμαστε οι εκλεκτοί, ούτε θέλουμε να λειτουργήσουμε ως ομάδα. Απλώς, πιστεύουμε ότι η αριστερά οφείλει να ξεφύγει από την παραδοσιακή οπτική και να δει τα προβλήματα με σύγχρονη αναλυτική σκέψη», υποστηρίζουν. Σύνθημά τους, είναι αυτό που βρήκαν γραμμένο σε περίοπτη θέση, σε μια λονδρέζικη παμπ κάτω από μια φωτογραφία του Μαρξ : «Το πρώτο λάθος είναι ο δογματισμός».

Κάποιοι από τους μεγαλύτερους της αριστεράς θα έσπευδαν να αποκαλέσουν τα ξενοσπουδαγμένα αυτά στελέχη... «ΣΥΝ εξωτερικού».

Τα μέλη της παρέας, αντιπαρέρχονται με χιούμορ τις επιφυλάξεις του είδους, και βλέπουν τους εαυτούς τους σαν ένα κομμάτι του έλληνα τριαντάρη: με τα προβλήματά του, αλλά και με το τζιν, τη μουσική ή τη μοτοσικλέτα του.

Επιμένουν, ωστόσο, στην άποψη ότι η αριστερά πρέπει να σκέφτεται πέρα από τα σύνορα. Απόδειξη; Ολοι τους συναντώνται, κάθε χρόνο, στην ίδια παμπ του Λονδίνου κάτω από τον Κάρολο Μαρξ.

Φέτος, βέβαια, το ετήσιο ραντεβού στο Λονδίνο ορίστηκε για μετά το συνέδριο του Συνασπισμού, στα τέλη του Φεβρουαρίου. Και αν, όπως αναμένεται, ο Αλ. Τσίπρας είναι ο νέος πρόεδρος, τότε θα έχουν περισσότερους λόγους να το γιορτάσουν.

Τελικά οι σεϊχηδες του τΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ ή κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων; Διότι η υποκρισία αλλά και ο φαρισαϊσμός ξεπερνά κάθε προσδοκία. Γιατί δεν επιτρέπουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια; Για να μπορούν να έχουν αυτοί μόνοι - με τα λεφτά του μπαμπά βέβαια - το δικαίωμα πρόσβασης σε καλύτερη μόρφωση και τα φτωχά ιθαγενάκια να τα κοροϊδεύουν με καθρεπτάκια. Αυτή είναι η αριστερά της προόδου και της δημοκρατίας; Ή απλά αποκαλύπτονται τα προσωπεία.
Αν οι νέοι τΣυριζαίοι δεν απαιτήσουν την άμεση κατάργηση των κατάπτυστων και κακουργηματικών απαγορεύσεων του άρθρου 16 νομίζω ότι κοροϊδεύουν τον ελληνικό λαό, ενώ ταυτόχρονα βρίσκονται σε παραδοξότητα με τον εαυτό τους...

ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΞΕΡΟΛΕΣ...

7 σχόλια:

Μάρκος είπε...

Δείτε και αυτό για τη συνέντευξη Τσίπρα στους μπλόγκερς

http://blog.antibaro.gr/?p=49

Μάρκος είπε...

Επανάληψη http://blog.antibaro.gr/?p=49

Odysseasgp είπε...

Σχετικά με το αναφερόμενο άρθρο για την "παρεα" Τσίπρα μπορείτε να αναζητήσετε την απάντηση που είχε δοθεί από τα συγκεκριμένα άτομα και να δείτε τι είναι αλήθεια και τι όχι!!! Καλό Σαββατοκύριακο

Το σωστό να λέγεται είπε...

Μα η μεγαλύτερη υποκρισία είναι στο κύριο σώμα του "σάλιου" (δεν είναι φτύσιμο αλλά γλύψιμο) της Ε.

Σπούδασαν στο εξωτερικό αλλά δεν λέει αν δούλεψαν στο εξωτερικό.
Μια σταγόνα από το σάλιο: «ήρθαν σ’επαφή με την σύγχρονη σκέψη κι απέκτησαν αέρα πολιτών του κόσμου».
Αέρα ναι!
Αέρα κοπανιστό απέκτησαν.
Έμαθαν την ζωή μέσα από βιβλία.
Πού έμαθαν για τους υποψήφιους ψηφοφόρους τους και τις πραγματικές ανάγκες τους;
Καλύτερα να διάβαζαν την Σταχτοπούτα.
Θα μάθαιναν κάτι περισσότερο για την φτώχεια, την εργατιά, την καταπίεση, την εκμετάλευση.
Τι έμαθαν τώρα με τον μπαμπά να έχει πληρώσει ένα διαμέρισμα βορείων προαστείων για να σπουδάσουν τα καναρίνια το καναβούρι.

Η Μαριανίτσα έκανε τα μυαλά τους ομελέτα.
Εκεί έχουν κάτι κοινό με τον Γιωργάκη.
Μνήμες από παλιές καλές μαστούρες στα φοιτητικά τους χρόνια στο εξωτερικό.

Cacofonix είπε...

Το πιο τραγικό είναι ότι απαγορεύουν αυτές τις σπουδές στους φτωχούς Έλληνες, αφού έχουν ταχθεί αναφανδόν κατά των "παραρτημάτων" των πανεπιστημίων που σπουδάζουν ή διδάσκουν στην Ελλάδα.
Και το ωραίο είναι ότι το τυλίγουν σαν διαφωτισμό αυτό το πράμα...

Ανώνυμος είπε...

φτωχοι έλληνες ας κόψουν το φραπε στη λιακαδα και ας στωθούν στο διαβασμα, γιατι και στην ελλεδα εχουμε και πανεπιτήμια και μεταπτυχιακά....
Σύλβια

Ανώνυμος είπε...

Σύλβια γνωρίζεις καλά ότι αν οι φτωχοί έλληνες "στωθούν" στο διαβασμα στα "πανεπιτήμια" και στα μεταπτυχιακά στην "ελλεδα" πάλι θα πάρουν πτυχία ισάξια της αντιγραφής και της ρεμούλας.

Δεν θέλω να υποτιμήσω τους σπουδαστές που δουλεύουν σκληρά σαν εσένα Σύλβια αλλά ο χαβαλές και το πολύ το τάκα-τάκα έκανε τον επαγγελματία διαδηλωτή φοιτητή καλό στο κόμμα αλλά μαλάκα.