Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2007

Οικολογική α-συνειδησία

Αναδημοσίευση από το blog του Νάξιου

Αθήνα, Ελλάδα 01/11/2007 18:02
ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΕΩΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Κ. Υπουργέ, αναφερθήκατε στην Κάντανο. Σε αυτό το φοβερό λατομείο το οποίο πάει να γκρεμίσει το φαράγγι στο οποίο αντιστάθηκαν οι έλληνες. Φυσική καλλονή με ιστορικά μνημεία. Μας λέτε ότι δεν έχει καμία ευθύνη η κυβέρνηση, έχει η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση. Όποτε έχει ευθύνη η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση άσχετα ποιοι την έχουν στηρίξει, εμείς σηκώνουμε και την κριτική μας και το ανάστημά μας. Αλλά εδώ πέρα ευθύνη έχει και η κυβέρνηση. Ελληνική δημοκρατία, περιφέρεια Κρήτης. Γενική Διεύθυνση Περιφέρειας υπογραφή κ. Σεραφείμ Τσόκας, περιφερειάρχης Κρήτης ο οποίος δεν εκλέγεται αλλά διορίζεται από την κυβέρνηση και ο οποίος εγκρίνει το μισθωτήριο συμβόλαιο της συμβολαιογράφου Ηρακλείου Κρήτης κ. Κυπράκη, μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και του Ιω. Σαρτζετάκη στην υπό σύσταση εταιρεία με την επωνυμία Λατομεία Σελίνου, ανώνυμη τεχνική εμπορική κατασκευαστική εταιρεία. Η εισφορά αυτών των δικαιωμάτων θα ισχύει για όσο διάστημα διαρκεί η σύμβαση μίσθωσης δηλαδή έως 3/5/2025. Να προσέχετε κ. Υπουργέ.

Ελληνική Δημοκρατία, Υπουργείο Ανάπτυξης, επιθεώρηση Μεταλλείων Ν. Ελλάδας. Έγγραφο ο επιθεωρητής Χαραλ. Ιωσηφάκης ο οποίος εγκρίνει τη μεταφορά του δρόμου αυτού το οποίο είναι ιστορικό μνημείο.

Κύριε υπουργέ, αναλάβετε τις ευθύνες σας και πάρτε θέση. Δεν μας είπατε καν αν θέλετε την επέκταση αυτού του λατομείου, αν θέλετε την καταστροφή του μνημείου της Κανδάνου. Οι κυβερνητικές υπηρεσίες, ο περιφερειάρχης, το Υπουργείο Ανάπτυξης είναι άμεσα εμπλεκόμενοι σε αυτό το ζήτημα.
Απάντηση από τον πρωθυπουργό:
ΤΡΙΤΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ κ. ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΕΩΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΙΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σχετικά με ένα πολύ συγκεκριμένο θέμα το οποίο ετέθη, αναφέρθηκε ο κ. Αλαβάνος - και μάλιστα δύο φορές - στο θέμα της Κανδάνου, ενός λατομείου που λειτουργεί εκεί, κατόπιν, όπως ελέχθη, «αδείας του διορισμένου από την κυβέρνηση Περιφερειάρχη». Ζήτησα από τους συνεργάτες μου - στον πολύ λίγο χρόνο που υπήρχε - να ερευνήσουν τα θέμα. Και με την επιφύλαξη περαιτέρω λεπτομερειών θέλω να σας ενημερώσω για τα εξής:

Πρώτον - και γνωστό σε όλους - οι άδειες για τις λατομικές ζώνες εκδίδονται από τους Νομάρχες. Αυτοί, δηλαδή, οριοθετούν τις περιοχές που γίνονται λατομικές ζώνες. Καθαρές κουβέντες.
Δεύτερον , η συγκεκριμένη λατομική ζώνη ορίστηκε με την υπ’ αριθμόν 1536 απόφαση του Νομάρχη Χανίων η οποία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 580 Β στις 7 Οκτωβρίου του 1983. Παρακαλώ στα πρακτικά.
Τρίτον , η ανανέωση του χαρακτηρισμού ως λατομικής περιοχής έγινε με την υπ’ αριθμόν 1315 απόφαση του Νομάρχη Χανίων και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 21994 στις 21 Νοεμβρίου του 1999.
Τέταρτον , η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων εγκρίθηκε με την υπ’ αριθμόν 127002 της 13ης Μαίου του 2002 κοινή υπουργική απόφαση ΠΕΧΩΔΕ και Ανάπτυξης. Και αυτό στα πρακτικά παρακαλώ.
Ανακεφαλαιώνω. Το 1983 ο Νομάρχης ήταν διορισμένος από το ΠΑΣΟΚ. Το 2002 οι Υπουργοί της Κοινής Υπουργικής Απόφασης ήταν Υπουργοί της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Το 1999 όμως, ο Νομάρχης που ανανέωσε την άδεια, ήταν Νομάρχης του Συνασπισμού, ο κ. Κατσανεβάκης. Να μάθετε λοιπόν καλύτερα τα του οίκου σας και μετά ελάτε να κατηγορήσετε άλλους για έλλειψη οικολογικής ευαισθησίας.
Ο κ Αλαβάνος όμως επανήλθε:
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Κ.Ο ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΛΑΤΟΜΕΙΟ ΤΗΣ ΚΑΝΔΑΝΟΥ
Μετά την τριτολογία του Πρωθυπουργού στη σημερινή συνεδρίαση της Βουλής για το περιβάλλον και δεδομένου ότι ο Πρόεδρος της Βουλής δεν έδωσε τον λόγο στον Πρόεδρο του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς για να απαντήσει, ο Αλ. Αλαβάνος έκανε την ακόλουθη δήλωση: Για το θέμα του λατομείου της Κανδάνου ο Πρωθυπουργός δεν είπε την αλήθεια. Επιχείρησε να παραπλανήσει και να αποπροσανατολίσει, συγχέοντας τη λειτουργία του λατομείου με την επέκτασή του. Το λατομείο αυτό έχει πάρει άδεια από παλιά στη βάση της λατομικής ζώνης που υπήρχε και η άδεια που δόθηκε από το Νομαρχιακό Συμβούλιο με επικεφαλής τον κ. Κατσανεβάκη ήταν για 59.8 στρέμματα. Το λατομείο διεκδικούσε πάντα 347.9 στρέμματα, μέσα στα οποία πια θα περιλαμβάνονταν το ιστορικό φαράγγι που έγινε ο αγώνας ενάντια στους ναζιστές, ο δρόμος μνημείο, το δάσος και το ποτάμι. Την έγκριση για επέκταση την παίρνει με απόφαση του 2007 του Περιφερειάρχη της Ν.Δ. του κ. Τσόκα. Πέρα απ’ αυτό ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς είπε: Πρέπει να διαφυλάξουμε αυτό το ιστορικό μνημείο και το μνημείο φυσικού κάλους. Ο Πρωθυπουργός ο κ. Καραμανλής δεν είπε καν τη θέση που έχει σ’ αυτό το ζήτημα. 1/11/07
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ


Κι εδώ απάντησε πλέον η αρμόδια Περιφέρεια Κρήτης:
Απάντηση της Περιφέρειας Κρήτης σε δήλωση του Αλ. Αλαβάνου

Ανακοίνωση με την οποία απαντά σε δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνο για το θέμα του Λατομείου Καντάνου, εξέδωσε η Περιφέρεια Κρήτης, επισημαίνοντας ότι: "Είναι τελείως αναληθές ότι χορηγήθηκε έγκριση επέκτασης του Λατομείου Καντάνου από τα 59,59 στρέμματα σε 347,89 στρέμματα που είναι το σύνολο της συγκεκριμένης λατομικής περιοχής. Μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί καμία απόφαση για την περαιτέρω εκμετάλλευση του υπόλοιπου χώρου (347,89 - 59,59 = 288,30) εντός της λατομικής περιοχής Κανδάνου με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης κ. Τσόκα". Στη συνέχεια αναφέρεται αναλυτικά το ιστορικό της υπόθεσης και η ανακοίνωση καταλήγει σημειώνοντας ότι από την μέχρι σήμερα γνωμοδότηση των εμπλεκομένων Υπηρεσιών προκύπτει ότι:"

  • A)Το ΥΠΠΟ ( έγγραφο ΥΠΠΟ / ΔΝΣΑΚ / 80967 /2245 /20.09.07 ) Γεν. Δ/νση Μουσείων και Τεχνικών Έργων απαγορεύει την εκτέλεση οποιονδήποτε οικοδομικών εργασιών στο χώρο του ιστορικού τόπου της Επαρχιακής οδού Καντάνου - Χανίων μήκους 6,64 χλμ. Ιδιοκτησίας Ελληνικού Δημοσίου.
  • Β) Η Δ/νση Νεωτέρων Μνημείων Κρήτης αναφέρεται σε έγγραφό της για τον παραπάνω δρόμο «ως ιστορικό μνημείο» και απαγορεύει κάθε εργασία επέμβασης.
  • Γ) Η Επιθεώρηση Μεταλλείων Νοτίου Ελλάδος με έγγραφό της ( Α.Π. ΕΝΜΕ / Φ.11.3.34/2960/30.07.07 ) καλεί τον εκμεταλλευτή να διακόψει άμεσα τυχόν εργασία σε χώρο που δεν υπάρχουν τα απαραίτητα νομιμοποιητικά στοιχεία ενώ θα πρέπει να αναμένει τον αποχαρακτηρισμό του διερχόμενου δρόμου.
  • Δ)Με το αρ. πρωτ. 1787/19.04.07 διαβιβαστικό της Διεύθυνσης ΠΕΧΩ ζητήθηκαν συμπληρωματικά στοιχεία για την απαραίτητη οριοθέτηση των ρεμάτων που διασχίζουν την αιτούμενη έκταση". Και η ανακοίνωση της Περιφέρειας Κρήτης καταλήγει επισημαίνοντας ότι: "Μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία οριοθέτησης".

Συμπέρασμα. Αν θέλουμε να ακολουθήσουμε τη σωστή οικολογική πολιτική που μας προτείνει ο κ Αλαβάνος, σαφέστατα δε θα πρέπει να ψηφίσουμε τους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί οι υποψήφιοί του τα έχουν βρει με τους λατόμους της Κανδάνου της Κρήτης και καταστρέφουν και το περιβάλλον αλλά και τα ιστορικά μνημεία.
ΥΓ. Αλήθεια, τώρα που το σκέφτομαι, ο Αλέκος τα ιστορικά μνημεία τι τα θέλει; Για να κάνει παρελάσεις; Να είστε σίγουροι ότι θα το κάνει, αρκεί να κερδίσει ολίγα τι κουκιά ακόμη...

4 σχόλια:

skoukios είπε...

Τέτοιο πάθος με τον Σύριζα. Που να κυβερνούσαν κιόλας.

Cacofonix είπε...

Κανένα σχόλιο στο θέμα. Γιατί το άλλο επιχείρημα είναι κατατροπευτικό...

Greg είπε...

Καλά δεν ρώταγε το σόϊ του τους λατόμους να τον ενημερώσουν; Τόσο μ... πιά;

antisynaspismos είπε...

συγχαρητηρια για το περιεκτικοτατο και εμπεριστατωμενο αρθρο...εμεις δε μπορεσαμε να κανουμε παρα μονο μια μικρη αναφορα.