Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2007

Ζήτημα παραμονής του στην ηγεσία του ΣΥΝ ανοίγει ο ίδιος ο Αλ.Αλαβάνος

Αναδημοσιεύουμε από το in.gr

Θέμα παραμονής του στην ηγεσία του Συνασπισμού έχει θέσει ο Αλέκος Αλαβάνος, ο οποίος τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκαθαρίσει στους συντρόφους του στην Κουμουνδούρου τις οριστικές του αποφάσεις.

Σύμφωνα με ακριβείς πληροφορίες της εφημερίδας Τα Νέα, ο κ. Αλαβάνος, σε συζητήσεις του με υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος έχει πει ότι για προσωπικούς λόγους σκέφτεται να μην συνεχίσει να είναι πρόεδρος του ΣΥΝ, αλλά να διατηρήσει μόνο την ιδιότητά του ως προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Αλαβάνος δεν έχει λάβει οριστικές αποφάσεις και αυτό διότι οι προθέσεις του φαίνεται ότι «σκοντάφτουν» στις αντιρρήσεις κορυφαίων στελεχών, που θέλουν να διατηρήσει το αξίωμα του προέδρου του ΣΥΝ και επειδή -όπως λενε- έχει αποδείξει τις ηγετικές του ικανότητες και την προσφορά του στο κόμμα και, επιπλέον, διότι δεν υπάρχει επί της παρούσης εναλλακτική λύση.

Υπό αυτό το πρίσμα, το συνέδριο του κόμματος, που πρόκειται να πραγματοποιηθεί περί τα τέλη Ιανουαρίου, αποκτά ξεχωριστή σημασία, καθώς, εάν τελικώς ο κ. Αλαβάνος παραμείνει πρόεδρος του κόμματος, αναμένεται να συγκεντρώσει ένα ποσοστό της τάξης του 80%.

Εάν όμως καταλήξει ότι δεν επιθυμεί να συνεχίσει να είναι πρόεδρος του ΣΥΝ, θα πρέπει να βρεθεί εναλλακτική υποψηφιότητα, προοπτική για την οποία η Κουμουνδούρου εμφανίζεται απολύτως απροετοίμαστη.

Στην περίπτωση αυτή, ο κ. Αλαβάνος, που επανειλημμένως έχει πει ότι επιθυμεί την ανανέωση στον ΣΥΝ, και ότι είναι ο πρώτος που θα ανοίξει το δρόμο αυτόν στο κόμμα, φέρεται σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες να έχει κάνει κρούση στον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης του ΣΥΝ, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος προς το παρόν δεν εμφανίζεται πρόθυμος να διαδεχθεί τον πρόεδρο του ΣΥΝ.

Newsroom ΔΟΛ

Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2007

Με το κάλπικο «δεξιά - αντιδεξιά»

ΑΠΟ ΤΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ 14/11/07
Με το κάλπικο «δεξιά - αντιδεξιά»
Της Βάσως Νιέρρη

Στην ξεπερασμένη και αποπροσανατολιστική λογική της «δεξιάς - αντιδεξιάς» κινείται η πρόταση κοινής δράσης που απηύθυνε στο ΠΑΣΟΚ και τον Γ. Παπανδρέου ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Αλαβάνος, για τα ζητήματα της Κοινωνικής Ασφάλισης, της Παιδείας και των ιδιωτικοποιήσεων. Η κατηγοριοποίηση των πολιτικών δυνάμεων με βάση την πρότασή του αυτή προκύπτει ως εξής: Απ' τη μια μεριά η ΝΔ κι από την άλλη οι «δυνάμεις της δημοκρατικής αντιπολίτευσης», δηλαδή ο ΣΥΝ και το ΠΑΣΟΚ.

Η ηγεσία του ΣΥΝ κοπιάζει να φιλοτεχνήσει για τον εαυτό της ένα ισχυρό αντιπολιτευτικό προφίλ. Κοπιάζει ταυτόχρονα να δείξει ότι νοιάζεται για ακόμη πιο ενισχυμένη αντιπολιτευτική δράση απέναντι στην κυβέρνηση, προβάλλοντας προτάσεις για κοινά μέτωπα με το ΠΑΣΟΚ. Προσδοκώντας, αλήθεια, τι; Να πείσει ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να αποτελέσει δύναμη αντιπολίτευσης από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων; Μα έτσι καλλιεργεί αυταπάτες του χειρίστου είδους στους εργαζόμενους και στα άλλα λαϊκά στρώματα για την ταξική φύση του ΠΑΣΟΚ, συμβάλλοντας στο μέτρο των δυνατοτήτων του στο να παραμένουν αυτοί εγκλωβισμένοι στον έναν πόλο του δικομματισμού. Ισως πάλι προσδοκά από την άρνηση του ΠΑΣΟΚ για κοινή δράση να αποδείξει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι συνεπής αντιπολίτευση. Αλλά και πάλι καλλιεργεί αυταπάτες ως προς την ταξική ουσία της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ. Ομως, και στη μια και στην άλλη περίπτωση θέλει να συγκαλύψει τη δική του πολιτική, που δε βγαίνει έξω από τα πλαίσια της διαχείρισης, άντε λίγο καλύτερης.

Με την ταχτική του αυτή υπονομεύει την ανάπτυξη της λαϊκής πάλης κόντρα στην πολιτική της πλουτοκρατίας, επομένως και των κομμάτων της. Παρεμποδίζει την προσπάθεια οι θετικές διεργασίες που φάνηκαν στις πρόσφατες εκλογές να βαθύνουν και να επεκταθούν. Γιατί κάτι τέτοιο δε νοείται χωρίς αποδυνάμωση του δικομματισμού, χωρίς μαζικό απεγκλωβισμό λαϊκών δυνάμεων κι απ' τους δύο πολιτικούς εκπροσώπους του κεφαλαίου, κάτι που η ταχτική του το εμποδίζει.

Η πάλη του εργατικού, λαϊκού και νεολαιίστικου κινήματος δε θα έχει το παραμικρό αποτέλεσμα όσο ο λαός στοιχίζεται πίσω απ' τον έναν ή τον άλλον εταίρο του δικομματισμού, αναλόγως ποιος βρίσκεται κάθε φορά στην αντιπολίτευση. Οσο δεν στρέφεται ενάντια και στους δύο, καταδικάζοντας την πολιτική των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που εφάρμοσε το ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει η ΝΔ. Καμία ελπίδα δεν υπάρχει όσο ο λαός δε βλέπει το νήμα που ενώνει τα δύο κόμματα και διαπερνά την πολιτική τους υπέρ του κεφαλαίου και δεν κατανοεί την ανάγκη απεγκλωβισμού του κι απ' τους δύο. Η ηγεσία του ΣΥΝ παίζει άσχημο παιχνίδι σε βάρος του κινήματος για να υπηρετήσει τις κομματικές του σκοπιμότητες.

Ο ΣΥΝ χτίζει την αντιπολιτευτική του εικόνα εμποδίζοντας το λαό να κάνει το αποφασιστικό βήμα που θα τον φέρει μακριά απ' το ΠΑΣΟΚ, άρα απ' το πολιτικό σύστημα της δικομματικής εναλλαγής που υπάρχει από και για το μεγάλο κεφάλαιο. Και συγχρόνως συμβάλλει στο να εμφανιστεί ένα ΠΑΣΟΚ αναβαπτισμένο στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ, κι ας είναι το γνωστό, παλιό ΠΑΣΟΚ, καλό για τους έχοντες μόνο.
Μπορεί ο Αλ. Αλαβάνος να διαφημίζει το κόμμα σαν «την αντιπολίτευση» στη ΝΔ.
Δικαίωμα και υποχρέωσή του.
Δεν είναι όμως αντιπολίτευση στο σύστημα γιατί αυτό στηρίζεται σε δυο ποδάρια, το ένα εκ των οποίων είναι το ΠΑΣΟΚ, στο οποίο ο ΣΥΝ κάνει «ποδόλουτρα».

Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2007

Πρώτη μούρη στα Σκοπιανά ΜΜΕ ο Αλέκος

Αναδημοσιεύουμε από το ΥΓΡΟ ΠΥΡ...

Από το Βήμα της Κυριακής διαβάζουμε:

"Δημοσιότητα από τα ΜΜΕ

Οι συναντήσεις του κ. Αλαβάνου είχαν μεγάλη δημοσιότητα στα σκοπιανά ΜΜΕ. Οι μεγαλύτερες σε κυκλοφορία εφημερίδες του γειτονικού κράτους αφιέρωσαν πρωτοσέλιδα άρθρα στις δηλώσεις του και δημοσίευσαν φωτογραφίες της συνάντησής του με τον κ. Τσερβενκόφσκι.

Η εφημερίδα «Ντνέβνικ» («Ημερησία») είχε τίτλο «Ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνασπισμού με μήνυμα στα Σκόπια. Το όνομα δεν είναι εμπόδιο για φιλικό διάλογο».

Η «Ουτρίνσκι Βέσνικ» («Πρωινή Εφημερίδα») με τίτλο «Η Ελλάδα δεν συμβάλλει στη σταθερότητα της περιοχής» είχε εκτενές ρεπορτάζ για τις δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη στο Λονδίνο και στο Βερολίνο, το οποίο συμπληρωνόταν από την κάλυψη της επίσκεψης Αλαβάνου με το σχόλιο ότι «είναι ενθαρρυντικό το γεγονός πως όλοι οι πολιτικοί στην Ελλάδα δεν έχουν το ίδιο σκεπτικό».

Παρόμοιους τίτλους είχαν και οι εφημερίδες «Βεστ» («Είδηση») και «Βέτσερ» («Βραδινή») με τίτλους όπως «Το όνομα δεν αποτελεί εμπόδιο για φιλία», «Ηρθα να συζητήσουμε φιλικά, να αποκαταστήσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης σαν καλοί γείτονες», «Δεν χρειάζεται να ορθώνουμε τείχη αλλά να στήνουμε γέφυρες». Μεγάλη κάλυψη υπήρξε και από την τηλεόραση.

Τα περισσότερα έντυπα ανέφεραν τον πρόεδρο του ΣΥΝ ως «Αλέξανδρο Αλαβάνο» και τόνιζαν το γεγονός ότι είναι επικεφαλής του 4ου κόμματος στην Ελληνική Βουλή με 14 βουλευτές και ότι είναι ο πρώτος έλληνας πολιτικός που τους επισκέπτεται από το 2004. "

Και φυσικό είναι να τον έχουν πρώτη μούρη αν θυμηθούμε αυτό:




Αλλά και τις δηλώσεις που έκανε ο κύριος Αλαβάνος για την Ελλάδα και την εξωτερική της πολιτική.

Πιό ένθερμο υποστηριχτή των συμφερόντων τους που θα έβρισκαν;

Ούτε στα πιό τρελλά όνειρά τους...

Για μια σημαία...

Περιμένω από τον Αλέκο να καταδικάσει τα "εθνίκια" που σφαχτήκανε για μια σημαία.

Πεδίο μάχης το Αριστοτέλειο Αιματηρή συμπλοκή για το τίποτα!

Σε άγρια συμπλοκή εξελίχθηκε διαμάχη για μία… αφίσα μεταξύ μελών της ΠΚΣ και ομάδας αναρχικών χθες το μεσημέρι στη Φιλοσοφική σχολή του ΑΠΘ

Της Φιλομήλας Δημολαΐδου

Κράνη, λοστοί, πέτρες, σπρέι πιπεριού και καδρόνια εκτοξεύτηκαν, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 21 νεαροί να μεταφερθούν σε εφημερεύοντα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης με χτυπήματα στο κεφάλι και στο υπόλοιπο σώμα. Όλα φέρεται να ξεκίνησαν, όταν μέλη της ΠΚΣ κατέβασαν αφίσα του αναρχικού στεκιού της Φιλοσοφικής, για να τοποθετήσουν δική τους, και οι τελευταίοι ανταπέδωσαν (σ.σ. υπάρχει και η αντίθετη εκδοχή, δηλαδή ότι οι αναρχικοί κατέβασαν αφίσα της ΠΚΣ). Εκεί άρχισαν οι πρώτοι διαπληκτισμοί, γιατί αργότερα μεταφέρθηκαν… ενισχυμένοι τόσο σε άτομα όσο και σε "εξοπλισμό" στα γρασίδια της Φιλοσοφικής και κατέληξαν σε άγριο κυνηγητό μέχρι και έξω από το πανεπιστήμιο για πολλή ώρα.

ΓΕΜΙΣΑΝ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Σημαντικές ζημιές από τη συμπλοκή δεν αναφέρθηκαν, ωστόσο αρκετοί ήταν εκείνοι οι φοιτητές της ΠΚΣ που μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία "ΑΧΕΠΑ" (δεκατέσσερις), "Γεννηματάς" (δύο πιθανότατα από τον αναρχικό χώρο) και "Άγιος Παύλος" (πέντε). Μάλιστα ένας από αυτούς παρέμεινε στο νοσοκομείο "ΑΧΕΠΑ", γιατί η κρανιοεγκεφαλική κάκωση που υπέστη ήταν αρκετά σοβαρή.

Σύμφωνα με μέλη της ΠΚΣ η ενέργεια αυτή δεν ήταν καθόλου τυχαία αλλά οργανωμένη. Ορισμένοι άλλωστε κάνουν λόγο και για προβοκάτσια. Θεωρούν ότι στρέφεται κατά των αγώνων ενάντια στα "αντιεκπαιδευτικά" μέτρα, καθώς εκείνη την ώρα επρόκειτο να γίνει πληθώρα γενικών συνελεύσεων για την αυριανή πορεία.

ΚΝΕ: "ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ"

Για μηχανισμούς που επιστρατεύτηκαν, για να τρομοκρατήσουν και να αποτρέψουν την ανάπτυξη μεγαλύτερων αγώνων, έκανε λόγο η Οργάνωση Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, χαρακτηρίζοντας δολοφονική την επίθεση που δέχτηκαν μέλη της ΠΚΣ από ομάδα "αποκαλούμενων αντιεξουσιαστών". "Λάθος πόρτα χτύπησαν. Με τέτοιες ενέργειες δεν πρόκειται να φοβίσουν ή να τρομοκρατήσουν τα εκατοντάδες μέλη και φίλους της ΚΝΕ. Σταθερά και αταλάντευτα θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για δημόσια και δωρεάν παιδεία, για την ανάπτυξη μαζικών, συντονισμένων αγώνων ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική. Τέτοιες ενέργειες αποδεικνύουν για άλλη μία φορά ότι η δράση της ΚΝΕ και του ΚΚΕ ενοχλούν την άρχουσα τάξη", ανέφερε η ΚΝΕ, καλώντας τους φοιτητές να μαζικοποιήσουν τους αγώνες.

Πόσα θέλετε ρε να μας τρελλάνετε!!! Άντε στο σπίτι του μπαμπά σας να παίξετε με τα τουβλάκια. Ο Αλέκος δυστυχώς έχει δικαίωμα να παραμείνει!!!

Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2007

Ο Αλέκος Μακεδονομάχος (ή μήπως Κομιτατζής;)

Πριν μερικές μέρες επισημάναμε την απουσία επίσημης θέσης του ΣΥΡΙΖΑ στα εθνικά θέματα. Επίσης, κάναμε ειδική αναφορά στην «Οικολογική Παρέμβαση» (Συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ) που στηρίζει τη «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και πρόσφατα μας εξέπληξε, για ακόμα μία φορά, καθώς πλέον δημοσιεύει στην ιστοσελίδα της κείμενα και στα «Μακεντόνσκι». Κατά καιρούς στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μέσω της «Πράβντα» (της Αυγής ντε) έχουν πάρει θέση υπέρ των Σλαβομακεδόνων.

Αυτές τις μέρες η επίσκεψη του κυρίου Αλαβάνου στα Σκόπια ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από άλλα πολιτικά κόμματα, που διερωτήθηκαν (και δικαίως) «Τι δουλειά έχει ο Αλέκος στα Σκόπια και με ποιά ιδιότητα διαπραγματεύεται με αξιωματούχους της πΓΔΜ;»...

Λείπει η αλεπού από το παζάρι; Ή μήπως νομίσατε πως ο Αλέκος θα έκανε ταξιδάκι στη γείτονα για καλό; Μήπως πήγε για να υποστηρίξει της Ελληνικές θέσεις;

Η απάντηση βρίσκεται στις δικές του δηλώσεις:

ΑΑ: «Μία χώρα που παρεμβαίνει συνεχώς για τους γείτονές της, γίνεται γραφική. Βλέπουμε μια «σκοπιανοποίηση» της εξωτερικής μας πολιτικής και αντιθέτως, βλέπουμε να τρέχει το θέμα της Τουρκίας, η οποία συγκεντρώνει διαπραγματευτικά πλεονεκτήματα λόγω του ρόλου της στην περιοχή»

Watch: Δηλαδή, κατά τον κύριο Αλβάνο εμείς είμαστε μία «γραφική χώρα» επειδή παρεμβαίνουμε συνεχώς στους γείτονές μας. Αντίθετα, πάντα σύμφωνα με τον Αλέκο, η Τουρκία αποτελεί παράδειγμα χώρας που «συγκεντρώνει διαπραγματευτικά πλεονεκτήματα λόγω του ρόλου της στην περιοχή» και άρα σε σχέση με την Ελλάδα ξέρει να διαπραγματεύεται. Δε θα διαφωνήσουμε πως στην εξωτερική μας πολιτική και συγκεκριμένα στο «σκοπιανό» έχουμε κάνει πολλά και σημαντικά λάθη. Όμως, η Τουρκία «πρότυπο διαπραγματευτή»; Κύριε Αλαβάνο, η Τουρκία διαπραγματεύται με τους γείτονές της με εισβολές και Αττίλες; Θέλετε μήπως κι εμείς να «μπουκάρουμε» στα Σκόπια και να δημιουργήσουμε μία «ζώνη ασφαλείας» όπως θέλουν να κάνουν οι Τούρκοι στο Βόρειο Ιρακ (και έχουν ξανακάνει στο παρελθόν); Τότε να μην κατακρίνεται το Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης που είπε μία κουβέντα παραπάνω...

ΑΑ: «Η κυβέρνηση όφειλε να πει ότι δεν θα υπάρξουν εκλογές με βάση το Σκοπιανό. Παρατηρούμε σκοπιανοποίηση της πολιτικής ζωής. Δεν κάνετε σαφές στο λαό μας ότι είναι σημαντική η ύπαρξη αυτής της χώρας. Είναι μια χώρα που κινδυνεύει με διαίρεση, με απορρόφηση. Τι θέλετε; Θέλουμε στα σύνορά μας μεγάλες Βουλγαρίες και Αλβανίες;»

Watch: Ασφαλώς και όχι. Δε θέλουμε, όμως, ούτε και μία χώρα που διεκδικεί ανοιχτά Ελληνικά εδάφη!! Εσείς; Σας παραθέτω χαρτονόμισμα που είχαν τυπώσει στις αρχές της δεκαετίας το '90 οι αγαπημένοι σας «Μακεδόνες» (σας θυμίζει κάτι;):

(Για την ιστορία, το χαρτονόμισμα τυπώθηκε, αλλά κατόπιν Ελληνικών και διεθνών πιέσεων δεν κυκλοφόρησε επίσημα.)

ΑΑ: «Δεν μπορώ να καταλάβω, πώς είναι δυνατόν να συναντιόμαστε με υπουργούς της Τουρκίας που εξακολουθεί να κατέχει το 40% της Κύπρου και όχι με έναν υπουργό της ΠΓΔΜ που φορά ένα μπλουζάκι που γράφει «Μακεδονία». Είναι μεγάλο λάθος. Έχουμε ένα σύνδρομο φόβου, σαλίγκαρου. Αντί να φοβόμαστε για τον Μέγα Αλέξανδρο στο αεροδρόμιο, να χαιρόμαστε, όπως χαιρόμαστε όταν μαθαίνουμε ότι κάπου μελετούνε το Θουκυδίδη;»

Watch: Μήπως η μελέτη του Θουκυδίδη που αναφέρεται δεν έχει ΚΑΜΙΑ σχέση με την προσπάθεια των Σλαβομακεδόνων να ταυτιστούν με του Αρχαίους Μακεδόνες, να διαστρεβλώσουν την ιστορία και να διεκδικήσουν κάποτε την «ενωμένη Μακεδονίας τους»; Με πρωτεύουσα τη Θεσσαλονίκη; Μήπως έχετε χάσει κάθε μέτρο;

Αντιλαμβάνεται ο κύριος Αλαβάνος πως με τη στάση του εξασθενίζει την διπλωματική θέση της Ελλάδας μιας και ο ελληνικός πολιτικός κόσμος παρουσιάζεται διχασμένος και ασφαλώς οι Σκοπιανοί θα φροντίσουν να εκμεταλλευτούν την ανοησία αυτή προς όφελος τους;

Η παρουσία αρχηγού κόμματος μίας χώρας στην πρωτεύουσα μια άλλης χώρας με την οποία υπάρχει κάποια διαφωνία και η σαφής τοποθέτηση υπέρ του γείτονα, κύριε Αλαβάνο μας, αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία!!

Δεν έχουμε παρά να σας συγχαρούμε!! Εύγε Αλέκο!!

υγ: Για ακόμα μία φορά ο κύριος Αλαβάνος παραπληροφορεί!! Στο δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Alpha χαρακτήρισε τις (ατυχείς) δηλώσεις του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου ως «Την πλέον ακραία στάση που έχει εκφραστεί ποτέ από παράγοντα και των δύο χώρων». Καλό θα ήταν ο κύριος Αλαβάνος να είναι πιο προσεκτικός όταν λέει ψέματα στον Ελληνικό λαό. Τις θέσεις του κυρίου Άνθιμου καταδίκασε ολόκληρος ο πολιτικός κόσμος της χώρας. Αντίθετα, το γειτονικό κράτος εκφράζει επίσημες αλυτρωτικές ιδέες σε βαρος της Ελλάδας από κορυφαίους πολιτικούς παράγοντες της χώρας, μέσα από τα τα σχολικά του βιβλία, το πρώτο του σύνταγμα όταν ανεξαρτητοποιήθηκε από τη Γιουγκοσλαβία, τα χαρτονομίσματα που είχε τυπώσει στη δεκαετία του '90 (με το Λευκό Πύργο παρακαλώ), τη συστηματική παραχάραξη της ιστορίας και την οικειοποίηση Μακεδονικών συμβόλων.

Περισσότερα για το Σλαβομακεδονικό αλυτρωτισμό εδώ

Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2007

Κωμωδία... όντως

Αναδημοσιεύουμε από την Κόκκινη Πιπεριά:

"...Πριν από λίγες μέρες ένας πολιτικός αρχηγός δήλωνε ότι το Μακεδονικό «εντάσσεται στην ελληνική κωμωδία του επαρχιωτισμού και της καθυστέρησης», η οποία «αναδεικνύει ζητήματα μειωμένης σημασίας σε κεντρικά». Σήμερα, ο εν λόγω πολιτικός βρίσκεται στα Σκόπια για επαφές με την πολιτική ηγεσία της γείτονος, με αφορμή τη διελκυστίνδα του «Ονόματος»... Τι να υποθέσει κανείς; Οτι ο κ. Αλαβάνος -περί αυτού ο λόγος- ασχολείται με «ζητήματα μειωμένης σημασίας», ξοδεύοντας τον χρόνο του; Οτι με την επίσκεψή του αυτή εντάσσεται αυτοβούλως στην «ελληνική κωμωδία του επαρχιωτισμού και της καθυστέρησης»; Οτι πήγε στα Σκόπια για το θεαθήναι; Ή ότι ανακάλυψε οψίμως την κρισιμότητα του θέματος; (...Ακαιρη η επίσκεψη -θα μπορούσε να είχε πραγματοποιηθεί νωρίτερα-, αλλά εξαιρετικά ενδιαφέρουσα: ο κ. Αλαβάνος θα έχει την ευκαιρία να διαπιστώσει την αδιαλλαξία και ανελαστικότητα της αμερικανόπνευστης ηγεσίας της γείτονος. Και να εξαγάγει πολύτιμα συμπεράσματα, συζητώντας με εθνικιστές που πίνουν νερό στο όνομα των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ, και ανακοίνωσαν, μόλις προχθές, ότι θα στείλουν στρατιώτες τους στο Αφγανιστάν)..."

ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΡΙΑΝΤΗΣ Ο ΤΥΠΟΣ των ήλων ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 07/11/2007

Και για όσους δεν έχουν διαβάσει τις δηλώσεις του Αλαβάνου ορίστε: «Δυστυχώς, εντάσσεται (σ.σ. το Μακεδονικό), στην ελληνική κωμωδία του επαρχιωτισμού και της καθυστέρησης, όπου αναδείχνει ζητήματα μειωμένης σημασίας κεντρικά κι όπου τα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας δεν αντιμετωπίζονται με τις προτεραιότητες που έχουν, όπως είναι τα κοινωνικά, τα οικολογικά κ.ά.». ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 01/11/2007

Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2007

Οικολογική α-συνειδησία

Αναδημοσίευση από το blog του Νάξιου

Αθήνα, Ελλάδα 01/11/2007 18:02
ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΕΩΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Κ. Υπουργέ, αναφερθήκατε στην Κάντανο. Σε αυτό το φοβερό λατομείο το οποίο πάει να γκρεμίσει το φαράγγι στο οποίο αντιστάθηκαν οι έλληνες. Φυσική καλλονή με ιστορικά μνημεία. Μας λέτε ότι δεν έχει καμία ευθύνη η κυβέρνηση, έχει η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση. Όποτε έχει ευθύνη η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση άσχετα ποιοι την έχουν στηρίξει, εμείς σηκώνουμε και την κριτική μας και το ανάστημά μας. Αλλά εδώ πέρα ευθύνη έχει και η κυβέρνηση. Ελληνική δημοκρατία, περιφέρεια Κρήτης. Γενική Διεύθυνση Περιφέρειας υπογραφή κ. Σεραφείμ Τσόκας, περιφερειάρχης Κρήτης ο οποίος δεν εκλέγεται αλλά διορίζεται από την κυβέρνηση και ο οποίος εγκρίνει το μισθωτήριο συμβόλαιο της συμβολαιογράφου Ηρακλείου Κρήτης κ. Κυπράκη, μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και του Ιω. Σαρτζετάκη στην υπό σύσταση εταιρεία με την επωνυμία Λατομεία Σελίνου, ανώνυμη τεχνική εμπορική κατασκευαστική εταιρεία. Η εισφορά αυτών των δικαιωμάτων θα ισχύει για όσο διάστημα διαρκεί η σύμβαση μίσθωσης δηλαδή έως 3/5/2025. Να προσέχετε κ. Υπουργέ.

Ελληνική Δημοκρατία, Υπουργείο Ανάπτυξης, επιθεώρηση Μεταλλείων Ν. Ελλάδας. Έγγραφο ο επιθεωρητής Χαραλ. Ιωσηφάκης ο οποίος εγκρίνει τη μεταφορά του δρόμου αυτού το οποίο είναι ιστορικό μνημείο.

Κύριε υπουργέ, αναλάβετε τις ευθύνες σας και πάρτε θέση. Δεν μας είπατε καν αν θέλετε την επέκταση αυτού του λατομείου, αν θέλετε την καταστροφή του μνημείου της Κανδάνου. Οι κυβερνητικές υπηρεσίες, ο περιφερειάρχης, το Υπουργείο Ανάπτυξης είναι άμεσα εμπλεκόμενοι σε αυτό το ζήτημα.
Απάντηση από τον πρωθυπουργό:
ΤΡΙΤΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ κ. ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΕΩΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΙΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σχετικά με ένα πολύ συγκεκριμένο θέμα το οποίο ετέθη, αναφέρθηκε ο κ. Αλαβάνος - και μάλιστα δύο φορές - στο θέμα της Κανδάνου, ενός λατομείου που λειτουργεί εκεί, κατόπιν, όπως ελέχθη, «αδείας του διορισμένου από την κυβέρνηση Περιφερειάρχη». Ζήτησα από τους συνεργάτες μου - στον πολύ λίγο χρόνο που υπήρχε - να ερευνήσουν τα θέμα. Και με την επιφύλαξη περαιτέρω λεπτομερειών θέλω να σας ενημερώσω για τα εξής:

Πρώτον - και γνωστό σε όλους - οι άδειες για τις λατομικές ζώνες εκδίδονται από τους Νομάρχες. Αυτοί, δηλαδή, οριοθετούν τις περιοχές που γίνονται λατομικές ζώνες. Καθαρές κουβέντες.
Δεύτερον , η συγκεκριμένη λατομική ζώνη ορίστηκε με την υπ’ αριθμόν 1536 απόφαση του Νομάρχη Χανίων η οποία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 580 Β στις 7 Οκτωβρίου του 1983. Παρακαλώ στα πρακτικά.
Τρίτον , η ανανέωση του χαρακτηρισμού ως λατομικής περιοχής έγινε με την υπ’ αριθμόν 1315 απόφαση του Νομάρχη Χανίων και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 21994 στις 21 Νοεμβρίου του 1999.
Τέταρτον , η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων εγκρίθηκε με την υπ’ αριθμόν 127002 της 13ης Μαίου του 2002 κοινή υπουργική απόφαση ΠΕΧΩΔΕ και Ανάπτυξης. Και αυτό στα πρακτικά παρακαλώ.
Ανακεφαλαιώνω. Το 1983 ο Νομάρχης ήταν διορισμένος από το ΠΑΣΟΚ. Το 2002 οι Υπουργοί της Κοινής Υπουργικής Απόφασης ήταν Υπουργοί της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Το 1999 όμως, ο Νομάρχης που ανανέωσε την άδεια, ήταν Νομάρχης του Συνασπισμού, ο κ. Κατσανεβάκης. Να μάθετε λοιπόν καλύτερα τα του οίκου σας και μετά ελάτε να κατηγορήσετε άλλους για έλλειψη οικολογικής ευαισθησίας.
Ο κ Αλαβάνος όμως επανήλθε:
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Κ.Ο ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΛΑΤΟΜΕΙΟ ΤΗΣ ΚΑΝΔΑΝΟΥ
Μετά την τριτολογία του Πρωθυπουργού στη σημερινή συνεδρίαση της Βουλής για το περιβάλλον και δεδομένου ότι ο Πρόεδρος της Βουλής δεν έδωσε τον λόγο στον Πρόεδρο του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς για να απαντήσει, ο Αλ. Αλαβάνος έκανε την ακόλουθη δήλωση: Για το θέμα του λατομείου της Κανδάνου ο Πρωθυπουργός δεν είπε την αλήθεια. Επιχείρησε να παραπλανήσει και να αποπροσανατολίσει, συγχέοντας τη λειτουργία του λατομείου με την επέκτασή του. Το λατομείο αυτό έχει πάρει άδεια από παλιά στη βάση της λατομικής ζώνης που υπήρχε και η άδεια που δόθηκε από το Νομαρχιακό Συμβούλιο με επικεφαλής τον κ. Κατσανεβάκη ήταν για 59.8 στρέμματα. Το λατομείο διεκδικούσε πάντα 347.9 στρέμματα, μέσα στα οποία πια θα περιλαμβάνονταν το ιστορικό φαράγγι που έγινε ο αγώνας ενάντια στους ναζιστές, ο δρόμος μνημείο, το δάσος και το ποτάμι. Την έγκριση για επέκταση την παίρνει με απόφαση του 2007 του Περιφερειάρχη της Ν.Δ. του κ. Τσόκα. Πέρα απ’ αυτό ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς είπε: Πρέπει να διαφυλάξουμε αυτό το ιστορικό μνημείο και το μνημείο φυσικού κάλους. Ο Πρωθυπουργός ο κ. Καραμανλής δεν είπε καν τη θέση που έχει σ’ αυτό το ζήτημα. 1/11/07
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ


Κι εδώ απάντησε πλέον η αρμόδια Περιφέρεια Κρήτης:
Απάντηση της Περιφέρειας Κρήτης σε δήλωση του Αλ. Αλαβάνου

Ανακοίνωση με την οποία απαντά σε δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνο για το θέμα του Λατομείου Καντάνου, εξέδωσε η Περιφέρεια Κρήτης, επισημαίνοντας ότι: "Είναι τελείως αναληθές ότι χορηγήθηκε έγκριση επέκτασης του Λατομείου Καντάνου από τα 59,59 στρέμματα σε 347,89 στρέμματα που είναι το σύνολο της συγκεκριμένης λατομικής περιοχής. Μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί καμία απόφαση για την περαιτέρω εκμετάλλευση του υπόλοιπου χώρου (347,89 - 59,59 = 288,30) εντός της λατομικής περιοχής Κανδάνου με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης κ. Τσόκα". Στη συνέχεια αναφέρεται αναλυτικά το ιστορικό της υπόθεσης και η ανακοίνωση καταλήγει σημειώνοντας ότι από την μέχρι σήμερα γνωμοδότηση των εμπλεκομένων Υπηρεσιών προκύπτει ότι:"

  • A)Το ΥΠΠΟ ( έγγραφο ΥΠΠΟ / ΔΝΣΑΚ / 80967 /2245 /20.09.07 ) Γεν. Δ/νση Μουσείων και Τεχνικών Έργων απαγορεύει την εκτέλεση οποιονδήποτε οικοδομικών εργασιών στο χώρο του ιστορικού τόπου της Επαρχιακής οδού Καντάνου - Χανίων μήκους 6,64 χλμ. Ιδιοκτησίας Ελληνικού Δημοσίου.
  • Β) Η Δ/νση Νεωτέρων Μνημείων Κρήτης αναφέρεται σε έγγραφό της για τον παραπάνω δρόμο «ως ιστορικό μνημείο» και απαγορεύει κάθε εργασία επέμβασης.
  • Γ) Η Επιθεώρηση Μεταλλείων Νοτίου Ελλάδος με έγγραφό της ( Α.Π. ΕΝΜΕ / Φ.11.3.34/2960/30.07.07 ) καλεί τον εκμεταλλευτή να διακόψει άμεσα τυχόν εργασία σε χώρο που δεν υπάρχουν τα απαραίτητα νομιμοποιητικά στοιχεία ενώ θα πρέπει να αναμένει τον αποχαρακτηρισμό του διερχόμενου δρόμου.
  • Δ)Με το αρ. πρωτ. 1787/19.04.07 διαβιβαστικό της Διεύθυνσης ΠΕΧΩ ζητήθηκαν συμπληρωματικά στοιχεία για την απαραίτητη οριοθέτηση των ρεμάτων που διασχίζουν την αιτούμενη έκταση". Και η ανακοίνωση της Περιφέρειας Κρήτης καταλήγει επισημαίνοντας ότι: "Μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία οριοθέτησης".

Συμπέρασμα. Αν θέλουμε να ακολουθήσουμε τη σωστή οικολογική πολιτική που μας προτείνει ο κ Αλαβάνος, σαφέστατα δε θα πρέπει να ψηφίσουμε τους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί οι υποψήφιοί του τα έχουν βρει με τους λατόμους της Κανδάνου της Κρήτης και καταστρέφουν και το περιβάλλον αλλά και τα ιστορικά μνημεία.
ΥΓ. Αλήθεια, τώρα που το σκέφτομαι, ο Αλέκος τα ιστορικά μνημεία τι τα θέλει; Για να κάνει παρελάσεις; Να είστε σίγουροι ότι θα το κάνει, αρκεί να κερδίσει ολίγα τι κουκιά ακόμη...

Περιβάλλον και οικο - α - λογία

"Πρόσβαση στην μάθηση για όλους"

...
Ο Α. Αλαβάνος στο ΣΚΑΪ
Αναφορικά με το Περιβάλλον, ο κ. Αλαβάνος τάχθηκε υπέρ μιας ήπιας ανάπτυξης και στροφής, όπως είπε, στο πρότυπο τουριστικής ανάπτυξης. Ανέφερε ότι δεν είναι δυνατόν να έχουμε ένα τοξικό περιβάλλον προκειμένου να έχουμε θέσεις εργασίας.
Τι έλεγε όμως περίπου 2 χρόνια πριν:
16/01/2006
Αλέκος Αλαβάνος: "Απαράδεκτη η προσπάθεια κλεισίματος της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων Θεσσαλονίκης - Να ανακληθεί άμεσα αυτή η απόφαση"

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος και ο Δημ.Στρατούλης, μέλος της Π.Γ., υπεύθυνος για την Εργατική πολιτική, συναντήθηκαν σήμερα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία εργαζομένων στα Πετρελαιοειδή Διυλιστήρια και Χημική Βιομηχανία.


Τώρα μάλλον 2 πράγματα πρέπει να συμβαίνουν. Ή το εργοστάσιο ΒΦΛ να έχει την πιο υπερσύγχρονη αειφόρα οικολογική πολιτική, ή ο κ Αλαβάνος απλά αντιφάσκει με τον εαυτό του για να 'κονομήσει καμμία "οικολογική" ψήφο.

Αλλά όλα αυτά που λέει είναι τελικά οικο - α - λογικά.